用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 港式直升機父母的特點!
go

港式直升機父母的特點! [複製鏈接]

唔駛怕,我都差不多
1. school choir
2. kung fu
3. Jazz dancing
4. right mind development
5. 中文認字班
6. kumon English
7. kumon maths
8. English Reading Class
9. Drawing

差你一樣........  我friend個仔都係差不多十樣
原帖由 fanwong29 於 11-2-28 16:44 發表
1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!

Absolutely agree!
比阿仔學咁多野, 絕不是想考個d dbs, st paul co edu, etc 名校, 因為我仔學野好慢既, 成三歲半先認得a to z 大小楷......... 最近四歲上咗公文先數得掂1至100
佢而家k2, 唔慢慢學點搞掂小一d野.........對聰明小朋友ok, 對我阿仔呢d失憶症小朋友唔慢慢吸收, 去到小一肯定成日不合格, 又要見家長, 又要比人歧視.........所以我寧願佢慢慢學, 大家都relax d.
要佢學中英數, 又唔想佢冇自己覺得開心既野學, 好似school choir (好鬼平), kung fu, dance, drawing 個d佢又好鍾意, 所以加加埋埋都差不多十樣
原帖由 fanwong29 於 11-2-28 17:21 發表
未做人父母之前,見到d小明友咁早就學咁多嘢為嘜咁辛苦!到自己有小朋友後..........,不知不覺漸漸完全改變哂,早d為孩子裝備,增加孩子競爭力,開始已有直升機父母特點出現,其實直升機父母都是愛護子女,但這個稱呼聽起來 ...
‹ 上一主題|下一主題