用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 今日開始 2nd Interview
樓主: onsyan
go

DGJS 今日開始 2nd Interview [複製鏈接]

唔知有冇所謂人氣榜呢? 如果有, 一定入選.

原帖由 YLMom 於 11-11-23 18:23 發表
Please check pm.   :loveliness:

Could you please PM me also with thanks ?

原帖由 YLMom 於 11-11-28 16:50 發表
Hi Era, I sometimes have similar feeling.  But I really treasure the sharing with you all here.  I think that BK / EK is really a very good invention.  It gives us the platform to chat & share.

I hav ...

HI YLMom,

You have a very good suggestion, no matter what our result will be, here is always a comfortable place / platform to chat with each other. We can also share about the new school life next year.

Keep in touch... ^_^

原帖由 Angelakibb 於 11-11-29 12:06 發表
我屋企d信係由郵差叔叔直接"掉"入屋的 ..  ... 我諗 .. 我到時真係唔敢"執"起佢 ... 可能會好似個傻婆咁扒係地上望下厚定薄 ....
又或者去村口捕住"郵差叔叔"一出現就叫佢派咗我間先 ...
好crazy ! 23 days ...

Hi Angelakibb,

我覺得你真係好搞笑... 還未收到信都可感覺到你的緊張心情. 到時大家可否分享一下, 在收信前及收信後的情境及感受. 可能收到信後, 唔知要灘幾耐至打開封信; 又唔知要邊個人去開信; 開信時大家可能又會手心出晒汗, 手陣陣, 面青青, 流白汗, 嘴唇發紫, 面無血色等... (可能我都會係咁). 越諗越 CRAZY...

不知各位家長有否留意到小一有 4 班, 共 140人, 但到小二至小六, 各有 3 班, 每班 108人. 到小二多出了32人會到那裡呢?

原帖由 Angelakibb 於 11-11-29 13:23 發表
因為新校舍大左,多了課室 .. 以後每一級都可以收4班 ..
由今年2011/2012開始都會收4班p.1囡囡 .. 機會真的比之前3班大左好多呀!!

但在網頁內都係小二至小六有3班, 唔通仲未 UPDATE?

原帖由 kellyjason 於 11-11-29 13:43 發表
Only P1 has 4 classes now, next year (2012/13) will be P1 & P2 4 classes, then P1, P2 & P3, .... and so on.  Increase Gradually.

Clear with thanks.

原帖由 joeyxlma 於 11-11-29 16:39 發表

Really? P1 students means those are now is P1 but not K3? I think I am a little bit crazy but it is how I interpret it....

其實今年我朋友的細囡無 2ND IN, 佢話明年她們係會再考過 P.1 的, 所以競爭一年會比一年大咗.

原帖由 Angelakibb 於 11-11-30 10:52 發表
睇咗會仲擔心 .. 係咪真係想睇 ??我有save係computer ...  

真係知得越多, 心就越慌...

聽聞有其他家長話有個室內游泳池在 1 樓, 但我看過學校網頁好似無此設施. 唔知以前舊校舍有無呢? 如無的話, 小朋友會在那裡練水呢?

原帖由 narrowroad 於 11-12-1 15:18 發表
你估DG會唔會check其他學校已經公佈收生名單,作為參考最後會出offer俾邊D小朋友呢?

相信唔會. 因為其他學校應該不會任意公佈考生的結果給某學校作為參考的.

原帖由 jumbo_mandy 於 11-12-1 19:06 發表

室內游泳池資料, 可在dgs 網頁找到的。

http://www.dgs.edu.hk/AquaticsClub/index-2a.html

Hi jumbo_mandy,
Thanks for your info.

原帖由 joeyxlma 於 11-12-2 14:07 發表

yes, yes...
But I think your girl is smart enough to get in.
For mine, hehe, if she is chosen, I think that is because of lucky.

一日未出結果, 每人都仲有機會, 不用太灰心. 正所謂 "不論黑貓定白貓, 捉到老鼠既就係好貓".

原帖由 kellyjason 於 11-12-2 16:52 發表
Nothing need to do until the English Test (forgot in June or July).  

In (only) the 1st week of Sep, parents are allowed to go to the kid's classroom during lunch time. I think all parents will do it ...

一定去. 最好全部 bk 的小朋友取錄哂, 到時一齊約埋到班房慶祝... CHEERS ~~~~~~~~~~~~~~~

原帖由 khashley 於 11-12-2 21:16 發表
I prepare for failure long time ago. Compare with those kids here. Most of them r SFA, SPCC 準小一生.

我亦同樣做了最壞的打算. 仲有成十幾日時間, 每日的例行公事都係在這個平台上, 傾吓計, 吹吓水, 分享吓. 希望大家都可以輕鬆面對, 傾吓傾吓, 時間會快過 d, 唔駛成日得個等字咁苦悶.

原帖由 J_D74 於 11-12-3 02:22 發表
如果我地呢班都收晒, 咁就可以打破外間成日話DG的家長很冷漠,高傲的流言了.....eeeee

原來外間有咁既留言, 你唔講我都唔知. 但我識有一個小一家長, 又唔係外間所流言的.他們都好 nice, 好肯幫人的.

回復 784# blueroselam 的帖子

Hi blueroselam,

我的感覺同你一樣,真係無乜壓力了,因為結果控制唔到,入到 2nd in 已經非常開心,結果就由天去安排,希望各位都可用平常心面對。

回復 829# minikoala 的帖子

Hi minikoala,

每間小學都會有插班生的, 亦無需要覺得什麼慚愧, 大家亦可以分享一下其他不同小朋友的經歷, 不論喜或悲都可以盡吐心中情. 入得嚟依個 topic 就當做一家人. (希望現實大家小朋友可以做埋同學仔就最 PERFECT... 又响度 DAY-DREAMING...)

回復 857# eemum 的帖子

Hi eemum,

As you said "I know cases that well performed student in a normal school is actually quite valuable to the school", do you know how well performed they got?

原帖由 eemum 於 11-12-6 16:15 發表

A case is my sister's son and daughter.  The boy is just a normal "quality" boy in a Band 2 front tier secondary school.  But his school give him lots of chance and responsibility.  The girl is in D ...

謝謝你的分享. 其實任何一間學校的老師會比較留意有潛質的學生, 會多加培訓, 如果唔係都會有所謂的 "精英班". 小朋友有否被重視真係好睇自己點諗, 好多野唔係自己所能控制. 我覺得做學生既, 做好自己本份, 讀好書, TRY OUR BEST 就已經足夠了. 其他外來因素就順其自然去面對. 始終一山還有一山高.
‹ 上一主題|下一主題