用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 三月中如何從英國返香港
樓主: DKmum
go

[英國] 三月中如何從英國返香港   [複製鏈接]

XYZABC 發表於 21-2-15 07:59
知道往年好多人估低咗,成績麻麻,特別是A-level。有朋友個仔A-level 得B、B、C。入唔到大學,返HK 10月 ...
差咁遠? 一般都話上年係 grade inflation, 尤其係經過英國家長大規模抗議之後,很多學生已經升了grade, 不是嗎?那麼他是用十月的成績,再報今年入大一?

yuyueng 發表於 21-2-15 10:13
靠老師評核跟本唔公平,我唔信老師無偏私,我仔學校就係咁,pre mock時佢數學一直無咩考試就評佢6,physic  ...
咁係咪可以要求新校俾佢考咗入學試先?anyway 唔怕啦,仔仔咁叻,大把學校爭住收!轉校就係因為佢偏心?定係想轉去 sixth form college, for better oxbridge preparation?都聽過同學仔/agent 講,話有啲學校集中資源俾某啲local 嘅學生,但非親身經歷,又唔敢亂講

XYZABC 發表於 21-2-15 17:11
是,所以遲咗一年入大學。
本來 gap year 都可以多姿多采,可惜佢多數係疫情下無奈留港,咁就真係好唔抵。

XYZABC 發表於 21-2-15 17:21
我細仔成功用學校成績和入學試加ITELS 轉到G.12,不用看IGCSE成績。
係呀,我細女和同學們,都係未出當年成績表,先考入學試,有分別在香港和英國考的。大仔考G12時,已經手持IGCSE, IELTS, updated transcript,但就連續兩星期考各中學entrance exam, 都好辛苦呀。不過明白間間學校 /agent 都有既定收生安排,呢兩年又有咁多變化,真係好頭痛嘅

yuyueng 發表於 21-2-15 11:45
咁你都要有成績人地至比你apply 同interview 囉,你無成績表比人睇人地點知你咩成績?得6677果D成績連apply ...
原是衷心稱讚,絕無其他含意。如果是我用詞過於輕挑,讓您誤會了,請諒。 我們的孩子都飄洋在外,只希望在此偷偷師丶呻兩句丶互相鼓勵⋯明白這兩年疫情嚴峻,大家都有壓力,何況您還要考慮轉校哩。祝您牛年順境,事事如意。

Poyau 發表於 21-2-15 13:14
2020年改為跟CAG A*/A創新高
大學唔夠位 有人要延遲1年入學
Thank you for sharing details.  只知上年 A-level 嘅計分安排很混亂,沒有深究,因為未燒到埋身。今年輪到阿仔考嘞,又話會有新款嘅計算方式,又話加入原校考試但用官方卷 ⋯ 唉,希望順順利利啦。見到大家為孩子籌謀回港渡假,雖然很艱難,但我都有啲羡慕。我家兩隻馬騮只打算暑假回來,希望到時不用訂酒店啦。

Poyau 發表於 21-2-16 23:35
Welcome.
希望今年順利 萬事勝意
多謝呀,祝您 身心康泰 如意吉祥
‹ 上一主題|下一主題