用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? ...
樓主: Siumingtsz
go

有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? [複製鏈接]

小女亦一樣,在讀Y10時又係自已返回HK,香港好少少的學校都很難再入返,最後佢自已出去做左2-3個月野後,佢自已同我講再想去UK讀書,我再比次機會(事先要有協議),今年在UK升大二了,祈望佢繼續努力。做父母現今真難,希望你小朋友盡快適應UK學校生活。

呢幾日佢收拾緊行李中,佢話呢年的假期唔返HK了,直至7月暑假才返,12月及4月假期會與同學去法國和德國旅行。

想當初係佢自已(細女)要求去UK讀書,因大女也在UK讀緊書好幾年了,佢可能認為在UK讀書無父母管住比較自由,去到UK又可能有其他事發生,與佢所想又有出入,所以回港,回港後又發現入5返以前的中學要從新適應,加上做左2-3月工作,知道做野5係咁簡單及辛苦,最終佢自已要求及希望再去UK讀書,還幸有學校收,現在讀到大二了,真係好彩!好彩!

打去學校問下有無事發生,了解下,可能同學同你小朋友有誤會(可能係好小事),但係小朋友5知點處理才令事情惡化,可能大家講句sorry已令事情解決,但係現今小朋友大都以為自已永遠事對的一方(可能自已係錯的一方),都5會向別人道歉。

另外,我想證實下,拿住特區護照(有學生簽証),在UK去法國及德國,係5洗去法國及德國領事館簽証,因拿著特區護照已有免簽証,對嗎?

annie40  yes, correct.  發表於 15-9-14 13:29
‹ 上一主題|下一主題