用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?
go

全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?   [複製鏈接]

個人覺得, 數學係好講求根本性o既理解, 理解呢一part, 好在乎用既語言係咪mother language.  學英文係重要, 但唔一定透過學數學去順便學埋有關英文. 如果小朋友mother language 係中文, (講得多同講得好英文 唔代表mother language 可以係英文), 用中文教數學係好d.

sharon1018  呢層我都明,不過老公話.數學最好用英文教,先至更加明白題目問咩,有時中文會有模稜兩可既情況出現喎..  發表於 12-8-9 16:24

sharon1018, 如果你真係畀佢用英文學數學, 你就要心理準備佢中文可能有機會畀人低 (有機會, 唔一定) 其實我小朋友友同以上small_cloud 一樣, 細個成日講english. 有時用中文問佢, 乜乜畀乜乜多幾多, 唔明, 結果我要tranlate 做英文. 其實,我地生活在香港, Cantonese 係mother languae, 生活上成日計數, if 轉唔番chinese to understand, 好大鑊, 高小用english 學數斬未遲啦.

PandaVV  我以前學過"中文"及"英文"數學, 是實...英文數學係比較好d.  發表於 12-8-14 16:09
sharon1018  我覺得中文重要過英文,但老公覺得相反,所以佢就認為用英文教數學係比較好  發表於 12-8-9 22:50

我曾經都好想考入英小, 但一來考唔到 (DGS), 二來派唔到 (Maryknoll / Marymount ), 結果只有讀中小.  呢個暑假, 不停教佢中文 (包括閱讀理解, 重做句子,擴張句子之類), 未惡補之前, 佢完全係一個中文白痴.

Small_Cloud  上小學之後我成日懷疑佢有讀寫障礙, 係半個文盲, 成日比人鬧我咁講個仔  發表於 12-8-9 17:06

其實好多小學 (即使冇直屬 中學) 都會o係P.5 /P.6 加插英數 等幫佢地適應...只要英文底子好, 上英中一定冇問題. 我以前都係中小上英中, 我一d 問題都冇, 可能我小學英文底子okey la.  其實最 ideal 係 no matter in English / Chinese, 小朋友都 understand 就 perfect..我成日好驚..一味谷英文...科科都英教, 中文一定差架.unless 你第時唔o係中國人社會做事同生活, 又或者中學會讀 international school or study aboard (我就冇本事), 否則中文唔掂, 第時點考本地公開試.....呢個係一個好實際的環境因素.  不過, 大前提, 英文依然好好好重要 !
Small_Cloud 發表於 12-8-10 10:39
silvia_ng,

我覺得阿仔現時既英文水平應該高過我, 起碼詞彙方面係囉, 好多字佢識解而我就見都未見過.  有 ...

唔洗擔心, 畀佢做多些 chinese exercise, 只是慣唔慣既問題, 不過如果 Daddy 的 mother language 係英文, 中文唔太理想, 你做 mummy 的可能要辛苦些.  我個女以前中文讀和看 係完全係白痴, 經過 summer  holiday 既chinese exercise 死操, 已經去反正常人的水平.  努力呀 ! Don't under-estimate the kids' ability !
MaiGao 發表於 12-8-16 14:12
我地入唔到英小,中小科科都中文題目,我驚佢唔識解題。
佢又唔係憎中文。
只係之前讀國際幼稚園,阿爸係A ...

恩盈    發表於 12-8-18 11:10
‹ 上一主題|下一主題