用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

SumSumBB,
的確係同一日IN埋家長的, 但小朋友排 隊去一間房IN, 家長就去另一D課室IN, 但係同一日的! 至於2ND IN, 我唔SURE有無喎, 因為1ST IN已經REJECTED了! 不過肯定既係, 正取生會係1ST IN之後已經知道取錄與否的! 後備嗰D可能有機會2ND IN吧!

原帖由 SumSumBB 於 09-9-19 08:01 發表

播道是否同一日見埋家長?有無second in?

fyeung,

其實就咁睇阿女嗰班, 真係得好少小朋友升番上KCS架, 五隻手指數得晒呢! 而其餘走左既, 多數都升番去港島區既小學啊!

原帖由 fyeung 於 09-9-21 13:16 發表
阿十,

傻啦,KCS有得上小學,唔似st.cat要出黎搵小學嘛.所以咪覺得st.cat好多小朋友咯.你囡囡好快就識新朋友架!

easonkinki,

GH每個月$3,371.00共交10個月.

...

以我所知, 係有好多讀國際學校既學生報讀公文中文的!

原帖由 hello_mimi 於 09-9-21 17:45 發表
請問有無公文式既媽咪, 小朋友讀國際班幼稚園因為無中文而去讀公文中?

fyeung,

阿女嗰班直頭係嘈到, 班主任話: 唔知係咪佢地好多獨生, 平時無乜人同佢地講野, 所以返到唻, 不停咁講講講..我試過用軟功, 唔得...講道理, 唔得...鬧, 唔得....連熄燈都唔得, 以往d小朋友見到熄燈, 起碼都靜三秒, 今年呢班, 0.01秒都唔會靜的, 真係....拜託家長返屋企幫幫手, 勸下小朋友上堂嗰陣 留心d & 安靜d! (老師好鬼搞笑, 我地遠水點救近火丫? 唉...)

嘩, 原來咁快手, 怪唔得可以六點廿分至起身咯....我今朝都同阿女講, 如果連奶都唔想飲既話, 索性六點三至起身, 無謂嘥晒d時間唻食一個食到誓願咁既早餐喇....話唔定, 我聽日真係考慮下六點三至叫佢起身, 求其食少少野就算喇!

原帖由 fyeung 於 09-9-21 18:41 發表
阿十,

亞囡唔係食好多野咋.
6:20 am起身,5分鐘梳洗,5分鐘食野,5分鐘換衫.6:35 am落樓,而家咁早,都無人爭電梯,好快到平台,仲可以用朋友仔玩下先上車.

呢排返全日校車放學準唔準時??

原來蘇幼上蘇小唔係咁多人,咁可 ...

pkt               K2數4AEFL 6A
easonkinkiK23A英 7A
30316K33A2AERP 3A
wachaK33A4AERP 4A
sumsumbbK3A3AERP 2A
princesshk2K32A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3A30 ERP AI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.12A60  
5354G2B170AIIERP AII'40
fyeungP.1數B  
十月媽咪P.1數D中BIIEFL"G"
JasmineP.1 3A85 
scarecrowP.2  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BI
(=P1)
wasabbP2 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP2DcutAcutEFL'I'
迪迪洛洛媽媽P2 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2D120AIERP BI
200012P3B50  
HeidiP3G100  
wasabbP5  EFL'F'180

嘩, 有兩日放早咁HAPPY! 咁放早即係放幾多點呀?

公文中英數, 最終應阿女要求, 學到拎晒三個獎牌至開始CUT, 即係最快都學埋今年....但因為真係唔夠時間用, 所以CUT左另外兩樣學術上既活動, CUT左之後, 而家星期六只需要朝早上堂, 下午可以騰番出唻去街街喇!

原帖由 Ansonrubby 於 09-10-2 16:21 發表
上左小二,要學多樣樂器,學多2日野,但可能大個仔兼適應左,做野快手左、獨立,可能我都relax左,冇咁緊張,反而多左時間玩。有兩日放早,我就帶過佢去文化博物館同科學館玩,好開心。 ...

各位,

中秋節快樂!

MIHO.WAH,

我女讀GH的, 女校, 大抽獎時派左將軍澳循道衛理小學, 係第一志願唻的, 不過考慮到將循無中學做BACKUP, 加上係新校 (只得幾年), 未有升中派位成績, 所以最後GH收, 就決定讀GH了!

將天好多人會放做第一志願, 上年我女幼稚園, 有個同學仔都係揀將天的, 佢只得15分, 但好好彩, 首輪已經畀佢入左, 於是一心一意就係讀將天了, 至今佢話個女讀得唔錯, 相信係一個幾好既選擇!

至於聖安德肋, 都係嗰句, 比較新, 加上附近係D比較差既中學圍住, 所以畀我揀, 我會揀將天囉!

如果你要揀將天, 首輪當然要放將天做第一位喇, 就算首輪唔收, 到大抽獎嗰陣, 你都依然要放佢響第一位, 如果你呢兩輪唔放將天做第一位, 原則上, 如果派唔到, 你去叩門, 將天會唔彩你的啊! 所以如果心儀將天, 記住要一心一意放佢響第一位啊!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-4 19:51 發表

hi ANSONRUBBY & 十月媽媽

小囡今年準備升小一我想問下, 妳們讀那所小學 ? 另外對將天有何心感覺 ? 我想選將天及天主教聖安..另直資有LHT & 播道. 宣基都很想但很多人報怕抽獎機會小.
十月媽媽好像住TKO的我沒記 ...

如果妹妹唔跟哥哥讀同一間學校, 咁首輪你有無宗教分呢? 如果無, 妹妹只得適齡嗰10分, 得10分既話, 首輪派到將天既機會率等於零喎! 但如果跟哥哥讀同一間小學, 咁首輪已經可以解決到升小既問題喇喎! 你駛唔駛考慮清楚呀?!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-5 13:27 發表

thks 十月媽咪, 我一直都想看有沒有人讀將天是開心的因聽聞有壓力 , 聽妳說朋友都讀得不錯那安心些.
選聖安德助因哥哥在此校讀, 而我都是覺得沒有升中成績故想妹妹選另一間. ...

princesshk2,

我上年係播道撞德望, 德望講明唔畀改時間, 但播道就無講, 所以我打左電話去改, 不過唔改尤自可, 改左就出事, 因為佢地改左之後係好混亂, 面試既號碼同阿女個名係完全唔啱, 最後唔知係咪改左但又搞錯左小朋友, 所以唔收? 抑或係改左之後, 印象分大減, 所以唔收? 又或者係阿女表現差, 所以唔收? 再唔係就係我地兩公婆答得太差, 所以唔收呢? 真係天曉得!

我有朋友上年同我情況一樣, 不過佢就精我少少, 佢先去德望面試, 然後再飛的入播道, 雖然播道嗰邊遲到, 但最後佢係德望收左, 播道waiting....你可以考慮下呢個方案!

原帖由 princesshk2 於 09-10-6 11:59 發表
各位媽咪,
慘啦,阿女P1 interviews係10月10日撞曬期! 點算?
原本我已放棄左港大,點知真光又撞播道...
你地去年有無甘既情況? 有無試過改期呀?
我去年有朋友試改陳守仁,點知俾佢取消埋資格tim!
我聽人講,就算俾你改印 ...

其實你揀得番tko既津貼小學, 我覺得無論係邊一間, even有升中往績既, 都係令人擔心的, 升中派位跟小學地址, 響tko既小學, 升唻升去就係升番tko既中學, 但tko既中學有幾"得", 真係住得響呢區既, 都有目共睹喇, 所以....揀邊間tko 小學在我唻講, 其實分別唔大啊! 不過提一提, 將天讀書肯定有壓力的, 話晒都係tko"名校"!

至於陸慶濤...我無乜研究, 只知校舍比較舊, 同埋話唔知同邊間tko中學接龍的 (好似), 你再問下人, confirm下!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-10-6 13:30 發表

DEAR SUMSUM

妳都是TKO ?
聖安德肋是有小六畢業生...不過一直學校都沒有出派位結果, 問又問不到其他人....小兒現讀小三 ...由於2004年才開始可能她想等真正TKO學生升中才有成績LA
聖安德肋的程度--- ...

princesshk2,

香港真光上年無in家長的, 小朋友會排隊一個跟一個跟老師上課室面試....至於in乜野, 我淨係記得個女曾經話老師講左幾個無厘頭既詞語, 之後要佢講番出唻 (考記憶); 又話畀左張紙佢, 要佢放入一個盒入面, 但又唔可以摺嗰張紙的 (考解難能力); 另外又問左佢知唔知叮噹個百寶袋有乜野? (呢條我估考創意, 但我女當時答: 對唔住我唔知道!...事後我同阿女講, 你可以話畀老師聽, 老師對唔住, 我無睇電視, 我唔知叮噹個百寶袋有乜野!)

so far我淨係記得考過呢三樣咋, 我印象中仲有的, 不過真係唔記得仲有d乜喇!

原帖由 princesshk2 於 09-10-8 17:34 發表
SumsumBB,
我打過去播道,佢話太多人改啦,所以唔改得...
我之前因為真光未有信,所以都唔知會撞得甘應...雖然真光話如果時間唔得可以12pm帶小朋友去,但我1.30又要in DGS,所以點都唔得. 同埋,我都希望hk island既primar ...

pkt               K2數4AEFL 6A
easonkinkiK23A英 7A
30316K33A2AERP 3A
wachaK33A4AERP 4A
sumsumbbK3A中2AERP 2A
princesshk2K32A200中4A160 ERP 3A100
raycarbbK3A30 ERP AI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽P.15A90EFL 2A
nataliemamaP.12A60  
5354G2B170AIIERP AII'40
fyeungP.1數B  
十月媽咪P.1數D中BIIEFL"H"
JasmineP.1 3A85 
scarecrowP.2  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BI
(=P1)
wasabbP2 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP2DcutAcutEFL'I'
迪迪洛洛媽媽P2 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P4 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP2EAIIERP BII
200012P3B50  
HeidiP3G100  
wasabbP5  EFL'F'180

Ansonrubby,

嘩, 好勁呀, 已經去到J喇, 仲有幾多個LEVEL就完成整個EFL呀?!

原帖由 Ansonrubby 於 09-10-12 13:56 發表
pkt               K2女數4AEFL 6AeasonkinkiK2男數3A英 7A30316K3男數3A中2AERP 3AwachaK3女數3A中4AERP 4AsumsumbbK3男數A中2AERP 2Aprincesshk2K3女數2A200中4A160 ERP 3A100raycarbbK3男數A30 ERP AI190lingch ...

原帖由 SumSumBB 於 09-10-15 22:11 發表
今日好開心收到優才的取錄信!

SumSumBB,

YW有無好消息呀?!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-15 22:11 發表
今日好開心收到優才的取錄信!

SumSumBB,

你阿仔唔玩野嗰陣, 真係好鬼醒的, 但佢一玩野就.....頭都痕埋呀!

既然已經考到間最適合阿仔既, 咁就一心一意去馬喇...去迪士尼玩黑色世界, 玩得開心D啦!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-21 21:18 發表

十月媽咪,

阿仔in校長那part幾好,科學題幾個小朋友中得佢和另一個小朋友答啱,而佢就答得較詳細。揾夾仔阿仔亦話佢揾得最多,校長又同佢說笑...!但in老師那part就衰晒:阿仔興之所至,畫左幅超現實後現代抽像bb畫、10多分鐘 ...

SumSumBB,

你阿仔唔玩野嗰陣, 真係好鬼醒的, 但佢一玩野就.....頭都痕埋呀!

既然已經考到間最適合阿仔既, 咁就一心一意去馬喇...去迪士尼玩黑色世界, 玩得開心D啦!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-21 21:18 發表

十月媽咪,

阿仔in校長那part幾好,科學題幾個小朋友中得佢和另一個小朋友答啱,而佢就答得較詳細。揾夾仔阿仔亦話佢揾得最多,校長又同佢說笑...!但in老師那part就衰晒:阿仔興之所至,畫左幅超現實後現代抽像bb畫、10多分鐘 ...

NLa,

個別教室只會張貼番該教室超學年學生既名單&全港名次出唻, 而唔會張貼其他教室學生既名單出唻架! 亦都有部份教室係唔會張貼任何超學年學生名單出唻的, 所以係視乎個別教室而定!

但如果係超學年, 年尾一定會畀番張超學年證書你的啊, 入面有晒名, 讀到咩level, 名次等等!

原帖由 NLa 於 09-10-22 15:59 發表

ic. thanks very much. 請問個別教室貼出的超學年名單是否只是教室的學生,不是所有全部學生? thanks

我女上年全軍覆沒, 雖然佢有考DGJS, 但2ND IN唔會有佢份喇....所以畀唔到料你, ANYWAY, 加油, 預祝你地馬到功成!

原帖由 princesshk2 於 09-10-29 17:14 發表
SumsumBB,
囡囡去完高主教面試. 雖然佢話識答但我直覺覺得凍過水, 因為全部考academic既野. 而且好似今年只收20個女仔...

不過好開心,剛收到DGJS 2nd interview信,簡直喜出望外! 雖然我估機會好微,但我已覺得囡囡" ...
‹ 上一主題|下一主題