用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

因為我地唔去, 所以我無深究啊!

原帖由 ipadress 於 09-9-17 08:37 發表
請問大家有無留意旅行

注意事項5. if typhoon no.1 before 6:00am, 活動cancel.  Have refund or not???? Any body know....

小鳥,

我估好大機會分班坐喇, 你知佢地乜都要整整齊齊, 乜都要有秩序嘛!

十爸好ENJOY湊女的, 同埋十爸係一直都好樂意參予阿女既所有活動, 出席有關阿女既所有家長會, 其實今次如果唔係只可以一個家長出席既話, 我可能會掉低個女響CENTRE, 煮埋飯畀佢響CENTRE食, 食完繼續上堂架, 奈何只可以一個家長出席, 咁就無計咋!

原帖由 bird-bird 於 09-9-17 08:54 發表
亞十,

你就好啦, 十爸咁得手, 我都係只可以教呀賓姐帶小豬去學咋 女都係我兩個女人攪咋。所以都係我自己去家長會啦.

唔知係咪分班坐呢? 係就比較難同隔離班家長相認啦.

bird-bird

...

嘩, 死得...有排追!

原帖由 IICHENG 於 09-9-17 11:22 發表

我個女1D班,好像已作英文句子了,我個女係寫My sister.

舉手之勞, 唔駛客氣!

原帖由 chowlili 於 09-9-17 11:04 發表
十媽,

Thank you for your menu.

bird-bird,

你真係好鬼搞笑....有你響度, 多好多歡樂!

你女係咪都換牙喇? 我女甩左上面兩隻側門牙接近半年喇, 都仲未捨得出番, 真係唔知想點!

原帖由 bird-bird 於 09-9-17 11:42 發表
1A 唔使怕, 仲有 1C 係道, 你追英文, 我中英都要追呀......

鳥鳥,

唔係呀, 我家小姐雖然未夠六歲, 但自佢四歲半已經甩人生第一隻乳齒, 至今前後已經甩左八隻, 其中六隻已經出左, 連四隻第一大臼齒都已經出晒架喇....佢而家棚牙, 又乳齒又恒齒....上星期咪要做GS作業既, 其中一條問而家D牙係MILK TEETH定PERMANENT TEETH, 我家小姐非常堅持剔晒兩個格, 因為佢話自己兩樣都有!

原帖由 bird-bird 於 09-9-17 12:18 發表
亞十,

小豬未換牙呀, 不過佢一向都唔鐘意食肉, 怕要, 所以"淋"食物就最, 最鐘意食海同鵝肝

話時話, 小朋友上側門牙理論上冇咁早換喎, 你公主上正門牙換未? 一般係換正門牙先... 使唔使c ...

穎晴媽,

我後生時最高紀錄係三小時打過萬字, 呢度呢幾十字, 無問題啦!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-9-17 12:57 發表
阿十,

妳幾分鐘就打完呢篇野,好勁呀,要我打呢
篇野,訓醒幾覺都未打完一半呢!

鳥鳥,

真係諗下都煩....都唔明點解咁細就換牙既, 學你話齋, 越早換, D恒齒用既時間就越長....好彩佢早晚刷牙既習慣都算做得唔錯, 咪真係......無眼睇!

原帖由 bird-bird 於 09-9-17 13:05 發表
十媽,

唔怪之得啦, 咁你家公主要小心的保護牙齒啦, 因為佢比其他小朋友早換牙, 咁的恆齒即係要用耐囉.

我只係換下面兩隻正門牙咋

唔駛客氣, 開學至今所有通告, 我都KEEP晒響同一個FILE入面, 所以只要拎個FILE出唻, 照住打就搞掂!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-9-17 13:07 發表
阿十,

真係錫晒妳,我隻佬成日問我,阿女學校
張餐單食乜,我交左張回條都冇 keep 番
張 lunch menu,好彩得妳唔嫌煩打番出
黎咋,唔該晒!

...

鳥鳥,

你係咪玩野呀, 我食緊包薯片做午餐, 睇住你呢段野, 幾乎鯁死我呀, 笑死人咩!

原帖由 bird-bird 於 09-9-17 13:09 發表
穎晴媽,

Sorry, 我Reply 但時冇諗過會害你鯁親, 希望你笑多的, 快的冇事啦!

Bird-Bird

你都咪話, 呢幾年, 真係覺得自己老左好鬼多! 塊臉D細紋, 越唻越多呀, 陰功!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-9-17 13:11 發表
呢幾個字非常可圈可點喎,妳依家仲係好正,
咪扮老喎 ...

鳥鳥,

你唔明架喇, 十年前通宵幫人打字都唔會攰, 而家....唉...老喇....瞓少D咋, 朝早個人都三魂唔見七魄呀, 仲唔係老咩....嗚嗚嗚....

原帖由 bird-bird 於 09-9-17 13:31 發表
十媽,

我都一樣咁攪笑啦, 你都講"後生時" 來引我笑啦

我呢高齡產婦型都未認老, 你邊有咁快呀?????

我都想食薯片呀!

話時話, 小豬成日問我可唔可以帶薯片返學做小食, 我照例話老師唔比啦, 但係佢 ...

你家公主D牙出得齊唔齊呀? 我家小姐D牙唔夠位, 出得唔靚呀!

原帖由 IICHENG 於 09-9-17 14:11 發表

呀我個女K3已經掉了六隻牙了,現在都差不多生哂出來了.

vvmon,

嗚嗚嗚....自從H1N1殺到, 提早放暑假, 我D白頭髮就開始蒲頭...嗚嗚...以前一條都無架, 而家....嗚嗚....間唔中又有一條, 間唔中又多一條.....越唻越老呀, 嗚嗚嗚....

原帖由 vvmon 於 09-9-17 20:57 發表
好同意你講d說話,自從兩隻霸王返學之後,唔好話細紋多了,白頭髮都多咗好多,見到亞女寫手冊寫到估謎語咁,問佢又答唔到你,d白頭髮點會唔"標"出黎! ...

bbmummmy,

終於開magic書? 咩意思?

你真係識"乙水"我開心, 21喎.....好遙遠既回憶喇!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-17 21:54 發表
A班終於開MAGIC 書啦.

我阿囡話今日唔係食豆腐同糙米飯, 係食白飯同青瓜, 牛肉, 我問你點知係牛肉, 係咪老師講, 佢話自己覺得. 我問佢有無食哂, 佢話食哂所有肉 (我阿囡係食肉獸), 如果食得太少會比老師叫返位食多D ...

smallegg,

我個女就十月啫, 但係我自己就四月嘛...仲係我老d, 哈哈!

你小可愛點呀? 睇左醫生未? 記住飲多d水, 休息多d, 快d好番返學啊!

原帖由 smallegg 於 09-9-17 22:17 發表

阿十,

其實我係八月媽咪,老過你

sweetma,

我會through學校報音樂節的, 諗住聽日見到老師嗰陣, 直接問老師有關報名既問題, 我都費事寫紙仔叫個女交畀老師問喇, 自己親自問好過! 不過都唔急的, 而家只係填表, 學校始終都要集齊咁多份表, 響10月2日至正式開始交表啊!

係呢, 決定左報咩項目&咩曲目未呀?! 你琴行咁好既, 有得報, 我琴行比較小型, 唔係會員, 所以我一定要經學校報啊...同埋最重要係...經學校報, 到比賽嗰陣, 唔會計遲到早退, 呢樣最重要, 哈哈哈!

原帖由 sweetma 於 09-9-17 23:41 發表
有無媽咪會through學校報音樂節,幾時才有表攞呢。琴行那邊已經報得啦喔。

我女無寫到要帶樹葉呀, 但噚晚臨瞓前至講, 但講到唔清唔楚, 唔知即係幾時帶...可能噚日放學返唻直踩, 佢三魂已經唔見左七魄, 畀周公急call佢去瞓覺呀! 今朝瞓醒, 清醒好多, 再問佢係咪要帶樹葉, 咩堂要帶樹葉, 點解要帶樹葉, 乜都講得番畀我知喇.....所以今朝早左出門口, 就係為左落街執樹葉!

我同佢講, 佢書包有本簿仔, 專畀佢記低老師無寫黑板, 但口頭話要帶返學既野, 我叫佢...唔想漏野, 就寫低響簿仔, 咁媽咪睇到, 就可以早少少同佢一齊預備, 唔駛搞到好似今朝咁咯!

話時話, 我女話調左位, 而家唔係坐響你女後面呀, 而係坐響佢隔離個同學穎熹後面, 即係坐到最後一個位啊!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-17 22:29 發表
終於教英文MAGIC 課文嗎, 阿囡話教咗UNIT ONE?!

你囡囡本手冊有無寫要带樹業? 我囡囡無, 仲要連食具, 筆袋都無带返屋企, 又DAY DREAM 啦

cheer_ma,

small majic vocabulary book係咩唻架?

我淨係之前幫佢貼張左生字表響magic本書度咋, 係咪嗰張呢?!

原帖由 cheer_ma 於 09-9-17 22:26 發表
10 & bbmummmy,

Yes, my daughter said they started the magic book and teacher said they could detach the small majic vocabulary book from the inner front cover.   

smallegg,

乖女, 相信好快就好番架喇, 抖埋今日, 仲有兩日假期抖下添, 星期一就可以精精神神上學去!

原帖由 smallegg 於 09-9-17 22:32 發表

阿十ee,

多謝關心

今朝帶咗佢去睇e生喇,間中燒吓,食咗退燒藥,家吓瞓緊,佢都算乖,肯飲水同瞓覺,希望快啲好返啦。
‹ 上一主題|下一主題