用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
go

[小學] 英基小學用家評價   [複製鏈接]

GloSee 發表於 22-1-24 18:27
以我理解,ESF係inquiry-based learning, 活動教學為主,小學行PYP

我buy呢種教學模式

一班有30人,有1老師2助教,小朋友沒有被忽略。我小朋友Y6才插入,老師用了短短兩個月已可以找到小朋友短處及長處,和找到方法幫小朋友加以改善。有關欺凌問題,我相信每間學校都會發生,我小朋友開學時都有遇上過小小這個問題,校方很迅速處理,第二天已解決了。學校定期有3-way conferenc與小朋友家長三方面去溝通,有問題亦可直接email 老師,他們會快速回覆及解決問題。so far 對學校教育模式是很滿意的。小朋友每天都要在學校堂上閱讀大約20-30分鐘,他們基本上在學校已完成所有project 和功課,暫時放學後都是很輕鬆的。至於upload相片,校方會用seesaw app去分享小朋友課堂表現給家長觀看,但數量唔係好多。中文用簡體及國語輔以英語教學,程度比較淺,要學繁體字,我想家長要外補了。小朋友校內全部以英語溝通,國語只會在中文堂應用。今年COVID 關係,課外活動選擇唔太多,但小朋友就非常enjoy。

‹ 上一主題|下一主題