用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 981212
go

祟真小學 家長 ? [複製鏈接]

Re: 祟真小學 家長 ?

Hi 3kids,

我女兒也在祟真升讀小一呀! 你女兒有否報讀學校的暑期課程, 如開開心心升小一?
你有否出席七月十日的分班試?  我女兒因病未能出席, 但學校回答沒有補試, 我現在很擔心我女兒分班的結果. 但你可否分享你當晚的經驗?      

hi 3kids,

我囡囡都是讀1H, 都係義社(紫色).  不過我想請問數學係咪一教就教1下而不教一上呀?      

Sorry, I made mistake.  紫色PE衫是否智社?

3kids,

我囡囡昨天在學校做完詞語, 回家才油名牌.

我正猶豫報讀奮進班否?  因我是上班一族, 回家最早也要六時多, 但我還有一個讀六年級的女兒, 功課溫習真是分秒必爭.  開學頭幾天還可manage, 但過多一. 兩個星期, 都唔知可否兼顧細女. 但又覺得要個六歲人仔早出晚歸, 實在太可憐, 又擔心個奮進班是否有用, 可否給我意見?

其實本人意見, 都覺得學校在行政上都比較混亂. 在開學初期, 情況更不難理解!

請問幾時才能用內聯網check 功課呀?我都擔心囡囡抄漏功課!

Does it mean we have to ask the class teacher individually?  It seems strange.  I thought the teacher will dispatch us the passwords.

其實我較適宜報奮進班, 還是功課輔導班呢?

有無媽咪能分享經驗, 多多賜教!

Nicole_Mum,

我沒聽過她說去廁所有問題, 但每天我問她放小息有否去廁所先, 她都說有. 因我的女兒很愛飲水, 去廁所也較多, 所以她自己也清楚.

讓我今晚問問她, 了解多些!

Nicole_Mom,

我問囡囡什麼是read name card, 她說唔知道, 所以我沒有幫她做!

昨晚我在她的書包找到一本ICT, 由外籍老師教的, 我問囡囡明唔明白老師教什麼, 她竟扁扁嘴說完全唔明白, 然後就伏在枱上, 個樣好upset, 你話點好?     

就是因為我見到似我們大人睇嘅training menu, 太formal, 加上是外籍老師教, 所以我擔心對於一個小一生來說, 會否深了些?  我怕小朋友頭幾堂聽唔明, 掌握唔到, 就會失去學習意
欲!

PCKwan 寫道:
[quote]
ArielMa 寫道:

昨晚我在她的書包找到一本ICT, 由外籍老師教的, 我問囡囡明唔明白老師教什麼, 她竟扁扁嘴說完全唔明白, 然後就伏在枱上, 個樣好upset, 你話點好?     

唔使担心, 我囝囝都唔明. 看了內容, 我相信九成幾小一學生都會唔明. 一些公司的 training menu 都是咁上下.       [/quote]

我都好擔心呀!

記得在開學日, Ms. Leung請家長為子女在學生証上寫上乘搭的校車車號. 我記得臨開學前寄來一份校車路線時間表, 我便根據我上落校車位置找尋, 清楚標明是坐2A車, 所以我便寫上2A.  

坐了四天來回, 昨晚我囡囡話我寫錯校車, 應該是2B, 我便即刻找回份表來核對, 都是2A, 我就一頭霧水, 我便call校車司機, 他說確是2B, 可能學校資料未更新.

你話呀, 我個女都算好彩, 如果其中一日真係被帶上2A車, 就慘啦!

3kids 寫道:
Hi, ttppss

我囝囝坐4號車的, 應該不是你小朋友的校車.
今朝送他上車時, 司機叔叔都有說很多小朋友上錯車, 嬸嬸檢查車證時發現他們上錯車後就帶他們去o岩的車號.  開學頭幾日都會幾渾亂.
可能我囝囝一向讀幼稚園時已坐開校車, 知道自己坐幾多號車, 所以佢地很少會上錯車.

Nicole_Mom, 3kids,

我有兩個朋友的囝囡都在P.2時轉讀國際班, 她們也suggest我在P.2轉.  因計起條數, 在外面補讀英文, 找外籍老師教, 條數都差不多, 我也在考慮中.

我個囡囡非常踴躍在小息排隊說英文和普通話, 每日各有三個印仔, 但問她講了什麼, 她又話唔記得!

Nicole_Mom 寫道:
3kids,

我無諗過轉佢讀國際班, 同時不是想轉就可以, 好似要再Interview and 考試.

Nicole 都適應了學校生活.  因我是在職媽媽, 我唔知佢做功課快唔快.  不過, 我回家時她已經做完了.  同時, 她一向都好自律, 自動完成要做的功課而不用我操心.

我見佢本英文和普通話都有蓋印仔, 我想佢應該有去講啦. 但有時問她同老師講甚麼, 她又話唔記得lu.

[quote]
3kids 寫道:
Nicole_Mom,

你小朋友讀法文, 咁你有無諗過轉佢讀國際班呀?
佢地兩個參加星期五足球班, 一個參加星期四網球班, 另一個繒畫.
Nicole適應學校生活未呀? 做功課快唔快手?
尋日我問佢地小息有無去講英文, 普通話等等, 佢話有但條隊好長, 都未排到已夠鍾上堂, 所以一次都未試過, 佢話可能個個都想蓋印仔, 所以次次都好長龍, 好多人排隊.:cry:
[/quote]

9月22日可以見班主任, 趁機問問囡囡在班的表現, 和了解多上1st test 的要求和模式   :  

但小孩子現在已不是幼稚園生, 他們已經是小學生, 個個加埋個大書包, 三人坐兩座位, 點夠坐?  唔跌落地就怪!

3kids,

我的朋友沒有提及她們的囝囡在外語科上有問題, 她們相信小朋友是一張白紙, 他們是有相當的適應力和吸收力的, 大人
不要太緊張, 小孩子自然也能輕鬆學習! 但我擔心我的囡囡英文程度不夠, 所以沒有考慮國際班!

我囡囡每個小息都要排隊玩"大家來說普通話" 和Learn with Fun, 我告訴她只要每天各有一個印仔, 便可去電腦室玩電腦, 但她說第三個小息沒時間去電腦室啊! 我希望她會enjoy 學校生活啦!

3kids 寫道:ArielMa, Nicole_mon,

其實初時我地都有考慮國際班, 但因要修讀法文, 我又唔識教佢, 所以放棄左, ArielMa 你朋友的小朋友轉國際班後, 法文一科應付到嗎?

我兩個囝囝一個印仔都無蓋過, 佢地掛住小息時食野, 食完野
再去操場已經好長龍, 排唔到埋去就要上堂.

我就習慣每次寫完詞語 (中文, GE)功課, 就即晚同她默, 希望臨到默書, 測驗, 她都有印象.  不過, 我沒有背金句, 是否要識默?

3kids 寫道:
你們的囝囡真乖, 個個都有蓋印仔. 只要每日講多d, 自然好快會講得好.

想問下聖經背金句是不是背書裡的還是另一張紙仔的金句呢?
我囝囝就話背書的, 咁那張紙仔有乜用呀?

中文要默3課書喇, 你地開始同囝囡溫習未呀? 尋日叫佢地默下第2課詞語先, 因第3 & 第4課未教, 但佢地竟然投訴話默太多, 我就同佢地講應該要默3課架, 而家默住一課先咋, 咁都嫌多, 都真係默書時我都唔敢諗佢地默成點, 我只有叫佢地唔好偷懶, 勤力d每日溫小小.  你地小朋友有無話默得多呀?

3kids, Nicole_Mom,

I will attend it but I will be in a hurry after my work at 5:30 p.m.  I have to rush to school from Shatin.

3kids 寫道:
請問星期五6:00-7:00有邊位會出席家長會呀?

3Kids,

Please check pm.

我沒有收到呀! 是否不是for全級P.1呀!
Nicole_Mom 寫道:
ContiYuen,

有些燈謎都幾深...真係考起   

昨天收到學校電話(報稱陳太), 會有個BBQ晚會於20Oct (Fri)在學內舉行 for P1 年級的家長/小朋友們加深認識和溝通。 有無其他P1家長收到電話和參加BBQ呀?
‹ 上一主題|下一主題