用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學) ...
樓主: asdqwe
go

掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學) [複製鏈接]

掹飛 dead line 係邊日?
對方有冇權不俾我掹飛?

對方會否話"學校呢排無開門" 而不俾我掹飛?

有經驗朋友請分享一下.

6    0    0    0

回覆 meimei小朋友 的帖子

多謝你的分享.
期間, 校方有無為難你? 話冇人番工呀, 老師唔得閒呀, 點解話讀又唔呀? 點解唔讀我地呀?

呢D咁野?

抽飛的學校, 有冇要求家長俾一封退學信? 及要寫明將會去哪間學校讀S1?

係咪教育局有呢個規定 ?

回覆 CM.MUN 的帖子

多謝分享.
我查教育局的文件 FAQ 以下咁寫:

"並取回《家長承諾書》及《小六學生資料表》的正
本,學校必須按家長的要求退回有關文件。"

(21) 問 家長如向非參加派位直資中學取回《家長承諾書》及《小六
學生資料表》的正本,學校可否拒絕家長的要求?
答 現行收取《家長承諾書》及《小六學生資料表》的安排,是基
於善用公共資源的大前提下作出,藉此確認有關家長的選擇,
以免學生同時擁有兩所公帑資助中學的學位。在新的通知安
排下,如有關家長決定放棄非參加派位直資中學的學位,他
們須於指定時間內(即收到學校通知後一星期內,而 2020 年
度在一般情況下的最後通知日期為 2020 年 4 月 16 日)通知
有關學校,並取回《家長承諾書》及《小六學生資料表》的正
本,學校必須按家長的要求退回有關文件。惟《家長承諾書》
一經取回,即表示家長放棄該學位,因此家長在作出決定前,
必須謹慎考慮。

回覆 TT197724 的帖子

學校不及教育部局大
‹ 上一主題|下一主題