用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 培正 vs 民生
樓主: Soming
go

根德園 vs 培正 vs 民生   [複製鏈接]

根德園 / 培正 / 民生

你們點揀?

hppa  PC  發表於 17-1-17 11:08
   26    0    1    0

謝謝各位留言, 好老實已放左根德園位出來 (唔想霸住人地)。

各位可以告訴我為何您們選培正?

-deleted wrong message-

回覆 dorandka 的帖子

丈夫傾向民生。  不過有D擔心小朋友有時在校扭計,學校會唔俾佢升民小。 但見學校好好開多一班,有心收多d自己幼稚園學生上小學。  

請問您和小孩感覺如何? 是否傳聞中"好谷"?  定係回家重溫所學已ok?  (萬分感激)

回覆 amoyresident 的帖子

培正咁包容百厭小朋友真好~

如果今年仍然100%上到小學就好,唔駛諗一定揀佢。

既然大家講到升大學 (哈哈, 人望高處), 又咁好俾咁多資料, 我都做o下research.

http://www.munsang.edu.hk/second ... thway_2013_2016.pdf

民生書院入U率:
本地大學: 近70%(+OVERSEAS U = 75.8%)
當中多過40%入三大

培正官網個狀元名單(有at least 1個5**)今年有30人, 出左個女狀元。上年名單有11人。

P.s. 我果個好貪玩 暫時希望佢健康長大先。不過上到其中一間中學就發喇(day dreaming)

http://www.puiching.edu.hk/Custo ... eId=35&nnnid=29

培正龍虎榜

回覆 星星的後裔 的帖子

我都想知培正如何o係唔淘汰學生情況下,中學KEEP到BAND1A的地位。
呢方面真係最強。

回覆 Abbyprince 的帖子

2月18日 問完有無人可以話俾大家知?   

剛過去星期六去了培正新生簡介會,如何有Q&A時段都打算問,但可能太多家長所以無Q&A(都似有過千人)。

回覆 NICOLE123 的帖子

今年加了2班K1, 請問知唔知之後會否加小學。學校擴建了, 多了咁多課室 不如用家建議學校考慮一o下。

謝謝各位的實貴意見, 很多有用資料供家長們參考

感激萬分!

真係多謝大家的research 和 意見, 很Informative!

好多謝讚培正的人。其實, 我有識既人係校友, 但年代唔同, 謝謝您們的updated information.

講返民生或其它直屬學校..
正面d諗: 校方盡早話我知我小朋友有咩不足, 甚至叫佢轉校都唔一定係壞事。
如果一個band 2小孩在band1學校年年考包尾又係咪好事呢?  去到適合的學校自信心返晒o黎!
(我明白, 如果到時老師叫我小朋友轉校, 我都會好唔開心。但現實歸現實嘛~咪大抽獎慳返6年私校學費, 計埋校車費都慳了30萬 )

升中方面, 睇實力而上, 好公道呢~  如果學校講明band 2 3生直升, 應該又唔會咁多人報。可能有少數人以為半龍易升。但我相信, 絕大部份hk家長會做research, 都知條路唔易行 (唔易行, 考慮到日後無論任何原因轉校, 身邊總會有d 多嘴朋友或親戚恥笑升唔上, 所以, 入唔到的都唔係壞事)。

我好早留意到網上對民生較多負評, 壞老師係有少數(名都開了一半), 但好多好俾心機教果d呢? 唔好埋沒佢地的努力。

網上有人話連d姨姨都唔好, 我可以同大家講, d姨姨超級好人, 我小孩返左Playgroup 1年, 小孩係主動走埋佢地到say Hi、探熱和say bye的。而且, 講明只可1個家長入, 但有幾次落雨我地2個家長入校整理, 佢地都笑容好好, 無趕走人。

2間都好...可能我的小孩2間小學都上唔到呢‥‥‥到時唔好恥笑我。

Hopeforb  Well said, 兩間都係好學校,各取所需,兩間都作育不少英才的!  發表於 17-1-26 12:48

大家友好,停一停~  感激大家回應。

講到尾,都係我唔好,初期著實迷茫因而問呢個問題... ... 無想過有人會有激烈言論。     

在此向民培兩校致歉。

註: 個別家長不代表全部同校的家長。

回覆 babaxmama 的帖子

自己小孩呢年係私校制(唔知仲有無抽獎), 民生K3頭一兩個月已告訴家長收唔收(揀蟀)。之後的位才收外來生。

神校在眾人心中都不同, 你言下之意...小心被人咩你呀。哈哈。

覺得早出offer的學校都一樣醒, 收近千元註冊費, 有人唔讀可“殺訂”(雖然學校可能唔自在1千幾百)

其實我小孩堅定地選擇了自己的學校。
我每一次問佢, 佢都答同一間 我都好surprise.
‹ 上一主題|下一主題