用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

見到這topic 真好,要慢慢刨。。 家人是考慮從神校轉ESF中,但受千夫所指

Jane1983 發表於 18-5-10 14:00
要睇轉的原因。唔轉,讀得唔好,考dse差,一樣千夫所指,話父母唔識教。讀得好,唔開心,空人飛人,家長惨 ...

這裡好多留言都中了家長心聲⋯⋯

轉理由
沒有生活,日日只有做做做。尤其中文比英文弱,中文,中史沒必要地深,花太多時間,完全沒有時間理其他科
覺得新思維重要
覺得esf 沒有揀人下,成績不錯

仲有,又係父母未有共識。反的一方覺得down grade,可惜,如果轉gsis,cis 就唔同wor

Jane1983 發表於 18-5-10 16:04
咁唔係千夫所指,係父母意見唔一致,問題大d。小朋友點唸?有强烈去留意願嗎?小朋友想轉的話,讓小朋友向 ...

小朋友自己未清楚。一方面覺得吸引,又一定捨不得d 朋友

如果中學才轉,得著有多大呢,有沒有人有case可以分享

bobbycheung 發表於 18-5-10 19:02
學生嘅成績好大程度上係取決於學生自己本身嘅條件(例如聰唔聰明,勤唔勤力,有無去補習.....)及屋企嘅支援 ...
agree with what you said...除非有時空門,否則怎能proof 邊間結果好d?所以才猶疑
疑惑主要是:

“神校” 讀書氣氛好d。而家是辛苦,下遊,但個個都係咁讀頂硬上沒埋怨,出來成績,大數據是亮麗。

如ESF:中文輕鬆釋放出來的時間可精益求精其他科。其他科表現可能比留在LS 好。也希望改善soft skills

ESF 已有offer

964000 發表於 18-5-10 22:13
如果在local school讀得ok又有大班朋友,我覺得無乜必要轉,青春期已多煩惱,我見y7轉IS有D融合不到比人bu ...
中文是一個好大因數令而家好辛苦,其他科暫時應付到,小朋友本身肯讀的
同學方面,好多也出國,學校就會再收一班精英返來

bobbycheung 發表於 18-5-11 00:26
老實說,聽你咁講,繼續捱落去,只會越來越困難,因為d功課只會越來越多,越來越深。其實你有無計劃例如讀 ...

$$ 問題,不打算中學出國,希望可以大學(比4 年vs 7-8 年)。esf 都抵讀,學費可以負擔

本來一心讀到f6但唔知捱唔捱到。一上中學,已經12 點訓,好快1點,2點 (但學校奇他家長話兩點是normal 好多人話捱到最後的都可以ok)

轉校concern:小朋友會不會hea 左?正如你講,本身動力好緊要。照而家看,本質是勤奮的,如意算盤是省了中文時間可以發奮其他科 發展soft skills...但呢樣怕判斷錯....留在原校就一定大環境下唔發奮都唔得。

你小朋友是否讀中學?可以分享吓work load嘛?一般風氣補習勁唔勁?作息時間係點?

回覆樓主

淨應付基本功課,溫習(沒時間溫得深入)都12點,同自己選擇12點訓好唔同啊。連看書的時間都差不多沒有

Jane1983 發表於 18-5-11 08:51
回覆 lui 的帖子

我遇到唔少成功轉到,跟住父母大大聲晒小學讀local名小,中學讀IS,best of both worlds ...

可能看年級,g9 以上好像多d 位,多人去外國

964000 發表於 18-5-11 07:26
我朋友個女中學讀ESF都一樣可以攪到12點幾一點瞓,主係效率及時間管理問題,個個人不同。
至於會不會hea左 ...

應該可以讀chi B (HL) 啊

poonseelai 發表於 18-5-11 11:02
你問了學校?一般LS轉去學生会讀最高pathway。 ib 語文A or B 不只是深淺分別,A 是母語水平,B 是透過學 ...

是可以但要到時approve

kct18 發表於 18-5-11 09:20
雖然我小朋友果間不是最top果三幾間神校,但都係果D爭崩頭先入倒的傳統名校,成績亦係中游分子,眼見小朋友 ...

初小?如果只是careless,呢樣可能有轉機

funfun0209 發表於 18-5-12 11:22
中學都好多位喎

好多人出國嘛

回覆樓主

我覺得不用比兩個extreme,死谷本地 vs spoiled kids 國際,凡事都有中游

‹ 上一主題|下一主題