用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個星期真係好難受
go

這個星期真係好難受 [複製鏈接]

我都深有同感,亦因此開始係度留言...
讓自己情緒冇甘抑鬱。
冇錯,這是一個挫折,另人難受。但係,挫折另人學識謙卑,謙卑才懂得同情,同情另人善良,善良顯得高貴.除學識外,還有重要既東西,好既學校並非人生的一切,即使我們的仔女係起跑線跌左,咁又點喔 ,爬起身,再來過!

今天最難受,因為亞仔超級無運行!
首先,我老公渣車入錯隧道,係九龍城又遇塞車,臨考前半小時,我同亞仔唯有落車打算搭的士,狂跑三個街口,入直路,才截到的士,終於趕在考試前到。精神緊張到頂點!相信這份情緒已影響到亞仔!
到考完試出來,問亞仔考成點,答案另我心情跌落谷底,一條好容易的計數題,他竟然答錯了,和平時判落兩人。考試全部是學術問題,中英數各問一條,亞仔衰左數學,衰在他最叻的科目,我諗極都唔明,平時心算2位乘數都識計,自己又中意左計右計,點解會如此失手?若衰在其他科目,我未至咁難受啊。
我唯有嘆一句亞仔今次真係冇運行

你呢個另類的安慰,我好受落啊!不過呢間學校注重學術,又點會有呢個奇蹟啊!?

哈哈,亞仔安慰返我"考唔到就抽啦,唔好再講呢件事,唔係聼曰就會冇氣"即係叫我慳返淡氣...
見他氣定神閒,無動於衷,依舊嘻嘻哈哈...我真係自嘆不如!
攞苦的,原是我們自己。考完,就擺埋一邊,不去諗了。
無氣同你講,多謝你的安慰啊!
‹ 上一主題|下一主題