用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女仔自選時對林護和英華女校應該如何取捨? ...
go

女仔自選時對林護和英華女校應該如何取捨? [複製鏈接]

回覆:senkawa 的帖子

很多謝senkawa, csy_ma & bakusensui的分享,讓我們知多些A工廠&U工廠的背後故事。

引用:+本帖最後由+csy_ma+於+12-10-26+17:53+編

原帖由 csy_ma 於 12-10-26 發表

揀中學,最重要既因素係咩呢?我諗唔同價值觀既家長,有唔同 ...
好同意第一段。最近一班舊同事叙舊,傾開,其中一位話佢廿年前選中學時,見佢阿哥讀林護讀得好辛苦,所以佢專登唔選林護,而選入咗陳兆民。

佢話: "咪攪,咁辛苦做乜?舒服D好過,最後咪又入U!?"呢位舊同事無論做人做事都非常醒。當然亦好睇人啦。

所以真係好睇家長小朋友的價值觀。去A工廠U工廠埋頭苦讀吖,定係愉快學習,享受中學生活呢。

回覆:mirage 的帖子

啱o既,子非魚,既不知魚之樂,也不知魚之苦。好睇人,有d人真係好享受追求學術上的知識。例如學琴,有人每日練5小時都好享受;但有人每日練5分鐘也覺得係忍受。A工廠會適合一d只追求學術知識的學生。

cychan39 發表於 12-10-22 14:44
以小女成績,應該可以自行時報上述2間中學,但不知道選哪間好,請各家長給點意見. ...
你阿女小學在荃灣區?

cychan39  是荃灣區  發表於 12-10-27 11:27
‹ 上一主題|下一主題