用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔 ...
樓主: smallfoothk
go

邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?   [複製鏈接]

smallfoothk 發表於 12-10-23 14:46
回復 vincher 的帖子

佢文憑試成績可不理先,因band one 不是100%上U,U位又得2成幾.咁有好介紹嗎?佢理想 ...

"佢文憑試成績可不理先,因band one 不是100%上U,U位又得2成幾." ----- 呢句講得好啱

"邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?" ------ 我覺得都有既, 但視乎你點睇, e.g.一年兩次考試, 一/兩個星期有默書, 只默之前教過的生字等等, 你覺唔覺得acceptable. 加上又唔谷而愉快學習的b1英文中學, 首先地區名校& "升呢"英中唔使諗. 我認為你可留意下某d傳統名校, 因為佢地既傳統係風氣自由,唔谷又愉快學習而聞名. 加上某d直資, 都可能啱你的要求, 你可以去 "中學交流" 睇下.

好鍾意樓主呢個帖子, 因為我搵學校都想有樓主以上的條件,

而做護士(註冊), 而家要有大學學位至可以! 那些年, 醫院有護士學校出青訓, 讀完F5有2C加中文/英文有D就可以入護士學校, 而家無呢支歌仔唱啦.

csy_ma  其實係有既,我地舊年都以功課少為選校既重要條件。您在各區留意下,但佢一定唔係學術成績最好既學校  發表於 12-10-24 11:22
smallfoothk  thx  發表於 12-10-24 08:40

ohnono 發表於 12-10-24 10:31
「又要馬兒好,又要馬兒不吃草」正正反映了樓主的欲望。
小心到最後,為了追尋一些虛無飄渺的事,不但nurse ...
唔好講到"誤了女兒一生"咁嚴重啦, b1生又的確真係唔係入梗U讀學位既, 強如DGS, SPCC, 曾記, 鄧記, QC等等, 都有約1x%~2x%入唔到, 吹自由風既九華, DBS等當有50%.
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1660

樓主想搵愉快學習啫, 入唔到U讀學位唔使死既, 至多讀副學士/高級文憑, 再讀學位囉, 讀多幾年唔係好大問題吖, 係要比多幾年學費就真, 人一世流流長, 係咪!? 直入U讀學位梗係好啦, 但谷到d仔女六年死死下, 父母又忍心!?  唔係個個學生可以咁谷架.

以上個人睇法, 理性討論, 不喜勿插. (其實樓主呢個帖子真係好鬼惹火!!)

smallfoothk  吹風吹水....現實太殘浩  發表於 12-10-24 13:18

Yanamami 發表於 12-10-25 14:15
Joe媽媽: 睇人啦, 我同學個女讀到得翻半條人名, 就係因為入到精英班, 亞女唔肯放手. E+係亞媽想佢放手, 唔  ...

朋友阿女又係咁, 對自己要求好高, 在一間B1A英中已經考全級第一, 但依然唔滿意, 因為只攞全級第一, 其餘沒有任何一科攞全級第一, 所以不斷摧谷自己, 朋友好擔心…

Yanamami  鬥心!  發表於 12-10-25 16:45
ohnono  呢d就係運動員心態,一落場就想贏!點解d名校喜歡揀同學在運動方面較好的同學,原因就係咁  發表於 12-10-25 15:38
杰杰媽媽  咁樣做人好辛苦,俾佢做到所有科全級第一又點,佢唔會係全區/全香港第一,到時又會追全球第一....................  發表於 12-10-25 15:19
Yanamami  何苦? 係追求卓越定係吹毛求疵呢?   發表於 12-10-25 15:02

最近睇到呢段片, 讀完大學, 搵份好工都唔係咁易!?...
http://www.youtube.com/watch?v=DMmMejuY3RE
‹ 上一主題|下一主題