用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 邊間大學愉快學習,活動教學,又唔谷?
樓主: ANChan59
go

邊間大學愉快學習,活動教學,又唔谷?   [複製鏈接]

回覆:ANChan59 的帖子

我都覺得我地父母可以的話都應該參與吓,比吓意見佢地選科,始終係過來人。而決定權最後比返佢地,選擇對與錯,都係佢地自己選,無得怨,無得賴。

回想當年自己選科時,有d科目讀咩,第時做咩都唔知。有d尖子同學可以話任揀,有個入咗醫科,但對唔慣d血,污慒野,內臟… 最後中途轉科。

係呀,半途而廢真係幾浪廢時間,所以我好認同你之前講過,要阿仔100%認清楚自己的興趣及志願,才選科。所以我們家長都應該參與吓,比吓意見。

引用:回復+Jackieson+的帖子 有個入咗醫科,但

原帖由 ANChan59 於 12-10-07 發表
回復 Jackieson 的帖子

有個入咗醫科,但對唔慣d血,污慒野,內臟… 最後中途轉科。
讀書時解剖一條漂亮完整的老鼠,及現實解剖一條各式各樣的人體死去的屍體,加上人體屍體的味…係好大分別架。

ANChan59 發表於 12-10-7 12:38
最近同阿仔討論 30-50年後,香港會變成點,那些專業會式微,變質,被取代......

討論後一些結論好有意思, ...

其實我期待緊你分享這話題... 那些專業會式微,變質,被取代...... 有些專業風光不再,那些會突圍而出。

‹ 上一主題|下一主題