用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新進直資中學成績
go

新進直資中學成績   [複製鏈接]

sakura65 發表於 12-7-26 11:36
年期較新的直資學校,因為在開始頭一兩年時收生的門檻都是偏低的,所以大多數首兩屆畢業生的公開試成績都不 ...

我又唔明,就算收生門檻偏低,都係中一時收呀,教足六年,都教唔掂﹖如果係收生門檻高佢先有本事教得好,我點解要比錢佢教﹖我唔係話直資一定要有本事將一個人由成績唔好變做好,但整體成績無藉口差lor,學生你自己揀過度過,教學法你自己有自主權,教科書你自己話晒事,經費你又有,家長又個個都中產背景,成績點講都應該要有返咁上下至合理。

hayley1328  十分認同  發表於 12-8-24 13:21
Naurto  Agree !!!!  發表於 12-8-20 23:09
chaselam  有無人認真研究一下到底學校對學生的影響力有幾多?  發表於 12-7-27 19:30

cutemama2010 發表於 12-7-26 10:28
學校唔公佈成績, 你就唔好期望太高, 應該唔會有太多意外驚喜,  當佢喺平均3322成績, 約30 - 50%吧. 這算是 ...

雖然話大把成績好既學校都唔公佈,但人地已經有晒口碑,唔講都有說服力。但一眾新直資,大家都等緊佢開牌,以前仲未有第一届大家都得個估字,攪mud等到頸都長先等到佢考,又唔公佈下,佢唔講盞大家諗到佢好差,唔會話諗到佢好叻但好低調個wor。

talknwrite 發表於 12-7-26 16:42
唔公佈的原因可能係過去都係標榜讀書求愉快, 不求分數.

學校真係人到無求品字高,只怕d學生書到用時方恨少啫

chumamma 發表於 12-8-20 01:13
佢地教學係無自主權, 校長試過谷過, 深過, 可惜被一眾中產背景家長狂插投訴, 佢地係學校大老闆, 攪到學校唔 ...

我自己對開心學習既理念好半信半疑,除非所謂開心只係口號,實際都係讀過你死我活,否則我覺得讀書呢回事,多多少少都要下d苦工,唔同去旅行,唔係用開心唔開心黎標榜(但我意思唔係話讀書=唔開心)。我好想知高舉呢枝旗既學校,最終成績會點樣。坦白講,如果成績超好的話,我真係有d妒忌,話晒我地都真係眠乾睡濕咁讀返黎,我會唔抵得囉....

martie 發表於 12-8-23 18:29
Well said.  This is the wisdom of Chinese, "should not over-done or under-done" (sorry, I can't typ ...

中庸之道﹖

martie  You are smart!!  發表於 12-8-23 23:10
‹ 上一主題|下一主題