用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?
樓主: sawron
go

想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀? [複製鏈接]

Then the "most beautiful" answer would be "MONEY"

Then no hope for me as I'm not "Big 6 Man" with a bag of cash to go with my boy's interview  

原帖由 小克 於 11-11-23 16:31 發表
A DB teacher told me: The "basic" requirement is your kid can speak fluent and "beautiful" English and with "talents", not only "potential" or "skill".  They will ask you a simple Q: what can you contribute to the school?

Agree!
我朋友個小朋友而讀緊一般村校, K3都係得2班. 但去年都有2個考咗入男柭! 所以我覺得咁仲光彩!!

原帖由 spmok1999 於 11-11-23 23:45 發表
我o既意思係話讀邊間幼稚園並唔係最重要, 就算係讀屋邨幼稚園都可以考入dbs, 最緊要o既係如果能夠在k2尾至k3頭能夠裝備好自己的小朋友, 只要有能力, 有自信, 有禮貌, 如果具備以上條件其實已經係成功o既一半, 再加上 ...

pls check pm for the location.

佢話其實裡面好多小朋友都好叻(好多都考到地區直資名校), 只係父母無能力住市區, 又唔想小朋友山長水遠返學辛苦, 所以一開始佢地都無奢望報呢類市區名校, 但並唔代表佢地唔夠班囉.  

所以阿仔第日大咗我會教佢眼界要闊D.

原帖由 newmommy 於 11-11-24 15:56 發表
2Fats, could you please share (or pm) which location / 村校 your friend's son study? Just very curious.

之但係, 又有幾多人把持得住呢個價值觀呢?!

又有朋友講就算佢個小朋友入到港島區個D勁難入e.g.聖X會...都唔比個女讀. 因為佢唔想個小朋友咁細個已經要同人比教(係物質個方面), 同埋佢自己亦無咁嘅能力. 個D學校家長, 絕大部份有頭有面, 有財有勢. 我地而家開party就話喺屋苑clubhouse已經好好, 人地個D, 喺深灣遊艇會, 私人別墅, 富豪會所.....真係請你都唔知去唔去, 因為你要為衣著, 打扮, 禮物(千其唔好ToyRus喎), 仲要問你車牌號碼(的士免進).  大人就梗係睇得開, 識扮阿Q啦, 小朋友咁細個又點會識諗, 最後咪影響心理, 自信, 各樣各樣.  學費本身好似好合理, 但唔該理智D要預埋呢D額外洗費囉. 仲有D補習費呢?人補你唔補咩?!

細個有同學入咗DGS, 係中學派位入, 平民一個. 佢話放學時有車接送D同學係前門走, 無車個D喺另一個門口(即走後門囉).  話無discrimination, 點會呀.

原帖由 小克 於 11-11-24 17:53 發表
Really appreciated that and you are perfectly right.

DB/DG is not a kingdom.  I know some parents and kids there and they are shouldering terrible pressure.  They are having harsh life.

...

如果我地作為平民都入到去一定好有福氣.

我成日諗, 呢D勞斯來斯級家長去面試時應該會問校長:"你地出年籃球隊/XX校隊要幾多經費?? 係咪想換過哂D排球? 要翻油幾多個球場?? 無問題, 比個位我個仔/囡, 我下午搵人送張cheque過黎!"

呢個世界, 幾時都係有$$好過無$$.....如果唔係, 特首選委又點會咁出人意表? 真係無小圈子? 唔好太天真啦!

可惜, 我又唔想用呢套道德觀念教我小朋友....但好多時呢個就係現實. 忠忠直直, 終須XX.......唉, 點呀!!!!!!!!!

原帖由 sbux 於 11-12-8 08:35 發表
CIS裡面好多係勞斯來斯級嘅人,名人版之後,甚麼九巴後人、政要後人,林海峰個女應該算平民喇

雪豆,我前同事同個仔in 呢間中學時臨尾派片:第日如要擴建校舍,可以幫手。

結果,收咗囉!

chongnicole, 已經係好幾年前,當年佢年薪過二百萬,專業人仕,有影响力。

難怪真係好難抗拒。

唔恐怖. 坦白講, 呢個世界點會無呢D野發生? 況且喺幼稚園,直資,私校世界, 校長有絕對話事權.

當你一級有150個位, 有10個係呢D學生一D都唔奇, 反正仲有140個位可以收'正常人'. 如果我係校長, 為學校, 為學生, 我都會咁做. 問題係, 另外140個'正常人'有咩特質, 家庭背景係點, 只有校長先知自己學校走咩路線. 當然, 學校一定有學生黎自'一般'家庭類別, 問題係, 究竟佔幾大比例姐.

我自己就睇化亦接受呢個'運作模式'. 有時無咁大個頭真係唔咁戴咁大頂帽, 到時大人小朋友日日都要同隔離位比薪家. 最慘唔係自己想同人比, 而係人地係都要同你比.....

我唔要做最top(好多時最top係最唔開心), 中上都可以嘞~

原帖由 萬樂豬 於 11-12-13 23:42 發表
睇完你地咁講, 真係好恐怖.....好似電視劇個 d 咁.........好驚...

雖然...我從來都無諗過仔仔讀 DBS...因為我無咁既能力, 同埋我都唔想囝囝比人排擠......我怕會影響佢自尊心呢........

真係好恐佈好黑暗 > ...

inflation呀!

除咗$$, 都要睇吓仲有咩bonus架....e.g. 如果你想建新校舍, 或者要有新設施, 又要專業consulting advices, 分分鐘要入則又要等部門approval, 原來朝中有人好辦事....咁點睇? 分分鐘掉番轉慳唔少時間/金錢呀. 明未?

原帖由 Cutemom0808 於 11-12-14 10:07 發表

年薪2M好多人都有,特別是而家o甘多big 6大老板,講$$$冇得爭的

原帖由 Cutemom0808 於 11-12-14 09:45 發表

以前捐$$$是6位數已夠,乜原來巳升至7位數了

咁可能要買齊7種顏色, 每隻顏色10000個, 另加500塊'雙喜'板囉 ...然後就會比你2nd in!

原帖由 LL222 於 11-12-15 14:41 發表

咁in完臨尾派片:"第日如要買乒乓波,可以幫手。"

唔知得唔得呢?

唔敢高攀呀~
爛命一條, 要唔要??!!

原帖由 小克 於 11-12-16 08:28 發表
Haha, so remember to ask this Q at the end of the interview: what you or your school need?

嘩, 泥車都唔平架.... 不過之後無用喎....
我最多都係捐哂阿仔D玩具車咋....

原帖由 雪豆 於 11-12-16 12:28 發表
我估要捐d用石屎建成o既o野實際d卦
我最多捐到架泥車

如果"幼稚園"係subject, 咁我呢個object無可能會出現喺佢地個list比佢地'揀'囉.....咁睇黎我入錯post

原帖由 LL222 於 11-12-16 10:26 發表
我地全部答錯哂啦,
標題係問"幼稚園應點揀?"
唔係"應點揀幼稚園?"

7位係幾年前嘅事. 個同事唔係進貢, 只係話比人知佢一定係銀行premier客戶姐

而家港幣唔值錢, 捐7位可能要係人仔嘞.

原帖由 Cutemom0808 於 11-12-16 12:33 發表

泥頭車都好貴,但之前話入場費巳升至7位了

入黎呢個post真係好開心, 咁多人啱咀形, 又爆笑.....等其他人輕鬆吓.

唔通阿'凱風'又係offer棟篤笑抱抱位所以阿女入咗DGjs? 不過可能有關人士睇完覺得唔好笑所以中學就.......  

原帖由 LL222 於 11-12-16 13:01 發表

No no no! 真係唔駛咁多,見下例:

聽講小徐同DGjS講:"第日如要Eason演唱會握手位飛,可以幫手。"

咁個女就入咗

sumaggie101 發表於 11-12-20 17:22
大家一定係之前等result太大壓力,响度relax下

其實如果有人父母係police / fireman, 應該公器私用,坐警 ...

如果父親係fireman, 我覺得應該show一show佢地幅胸肌出黎, 咁校長可能一邊流口水一邊寫comment: 正, 正, 正! 收, 收, 收!!!  仲有佢可以offer教排球啦...dgxx D 女仔一定

‹ 上一主題|下一主題