用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學? ...
樓主: tsz_lin
go

B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學?   [複製鏈接]

sinsinlo 發表於 20-9-1 16:40
理論上 : 小強級12無理由唔博, 有兩間可以揀嘛, 本區都係得1B學校, 點解唔博他區1A. 1間他區1A, 1間本區1B
...

好多普通獎項都有攞,但真係講到學界運動攞獎,或者樂趣攞獎,就真係無。只係有羽毛球校隊⋯⋯所以老師放狠話「級前十」的迷思,好confuse

anitamos 發表於 20-9-1 17:07
上智,除非區內sfa, 如是區內其他小學,自行正選衹收一個。外區小學或多過1個,始終上智自行首選區外英文 ...

德兆每屆有派到都係得一個而已,英文叻係咪要提供supporting?例如入咗學校英文話劇班之類?小女英文呈一滿分算唔算?其實都好似唔知點衡量英文叻的程度

hkpapa852 發表於 20-9-1 17:11
睇EDB個款, 點都係要迫學校考呈二, 等考完呈二睇埋排名再諗, 唔駛呢一刻就決定
...

阿女好期望可以考呈二,佢好想呈二順利考到,寄望好好發揮追返個名次,畢竟佢自己都唔甘心

medicine 發表於 20-9-1 17:19
係阿,我地都勁想網課……
繼續網課,呈二凍過水

考失手的,就想寄望呈二追返,就如小女(emoji)(emoji)

pccw2017 發表於 20-9-1 16:17
其實張祝珊同中國婦女會都有機會. 可以自一張祝珊/中國婦女, 自二穩陣D真光/聖保祿中學. ...

張祝珊來我校簡介會hea,聽到打喊露,其實真係感覺校長唔愁收生,有麝自然香,何須迎風立,簡介會唔需要hard sell

anitamos 發表於 20-9-1 17:32

今屆上智取消interview, 要upload eng presentation video, ...

i see。英文對答如流就係最好的表現。又回歸正傳:有得去interview才有(emoji)️表現實力,而家就係愁連面試的機會都沒有,而家就係愁緊有沒有面試資格/有無面試入場卷呢件事。

medicine 發表於 20-9-1 17:22
就算沒,都可以積極揾老師架。準備好問乜,至少到時有得交流,或會套到少少尼 ...

係,呢個時候就係靠自己主動搜刮資料

anitamos 發表於 20-9-1 17:50
如果上智,取消2 stages interview 都要全部人做oral presentation 3-5min, 即佢好注重oral eng

若不是這 ...

好的,謝謝你的提議

回覆 b3410 的帖子

原來係這樣睇的

回覆 iriscslmak 的帖子

學校提供的名次就係呈分次第名次, 老師就係話呢個呈分名次搏跨區的B1A中學不會有2nd IN的機會, 勸小女再加把勁考好呈二, 而家就寄望待復課後順利考呈二, 兩次成績出爐再詢問老師意見

回覆 WinnieCatCat 的帖子

復課後要問老師才有機會知道, 目前我不太清楚前11名是邊幾個男女同學仔, 因為我沒有刻意打聽消息

回覆 iriscslmak 的帖子

中婦(中一收生須知列明)CCS, 藍田聖保祿, MCS, YWG, SMCC等等, 都係家長分享出來的
包括我校的老師都係這樣告知

回覆 lovegirlslove 的帖子

學校向來小五開始幫學生操ENG ORAL & SKILL, 但疫情關係已經少左呢D操練, 所以要靠自己了, 其實坊間的升中面試班有無實質幫助?
‹ 上一主題|下一主題