用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009/10 小一
go

2009/10 小一 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Gordon0304 於 09-8-26 16:52 發表
大家好!! 小兒今年讀升民小P.1E. 有時間大家入黎傾吓計啦!!

咦~ 我仔都係1e呀, 你好呀!

請問你地係咪全部民幼直上架? 我仔係插班的~

仲有一樣野想問, 就係你地有冇買長袖冷外套? 我去左金x2次, 佢地都話無, 就黎開學唔知點算, 邊度仲會有得賣呢?

醒目開學勳章

原帖由 Gordon0304 於 09-8-27 17:37 發表
好開心有同班同學!! 我個囝係民幼直上架. 所以唔會對環境感到陌生.

校冷? 我都問左金X 幾次佢到話未有. 所以昨天買在件冷背心囉!!

背心我都買左, 但始終無袖嘛, 如果冷氣凍唔夠暖的, 你唔打算買長袖啦?

醒目開學勳章

原帖由 Adrian_mom 於 09-8-28 10:36 發表

我仔都不是民幼的, 佢讀 Kentville 的. 我都未買長袖冷外套, 而家天氣仲咁hot, 我唸住遲D 先買 ar...

希望以後在這裡可以互通消息呢!

你好呀!

醒目開學勳章

嘩! 昨天你地有冇接小朋友放學, 我第一年第一天去接, 我就覺得好混亂, 民幼上民小既家長有冇同感~

醒目開學勳章

我昨日等左30分鐘呀, 真係叫哂救命~

其實我覺得真係要改善下, 學校咁大地方, 可以放哂d小朋友在操場, 逐班排好隊, 家長就排相反方向, 咁就慳好多時間, 兼清清楚楚啦, 昨日咁情況, 真係比陌生人接走左都無人知呀!

醒目開學勳章

嘩! 你地唔駛返工架? 羨慕~

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-2 18:19 發表
請問呢度有冇坐校車返將軍澳ge小朋友家長? 今日我個女坐校車回家已經1:50pm. 之前又話1:20pm-1:30pm左右, 好驚以後都咁遲....

你搭邊個架車? 昨天個仔話2:00pm先落車~

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-4 17:41 發表
我個女搭鄭太, 因為得佢可以帶飯woo,其他冇呢個service.但今日佢都要1:40pm到.咁你搭邊位?

梁叔呀~

醒目開學勳章

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-14 13:46 發表
上星期六家長會, 聽完班主任講學校要求, 好似樣樣都要計分, 突然間覺得有D 壓力.....

另今日開始在學校食飯, 吾知我個仔食成點, 不過佢食得超慢, 可能全班食哂佢仲係含緊啖飯, 兼食到成檯都係嗰隻, 希望老師無投訴 ...

我仔食飯都係好麻煩, 不過我相信佢唔會係最麻煩果個, 因為昨晚佢話有1個同學仔扭計要老師餵先肯食, 笑死我!!!

醒目開學勳章

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-15 17:01 發表

要老師餵, 咁老師咪好吾得閒? 我個仔懶醒, 話自己食得好快 (都吾知有無作大) , 因為佢話到中午時已經好肚餓, 仲餓到肚都 凹哂喎 ! 又話只係跌咗1粒飯落檯, 如果係真, 我都覺得安慰D.

...

咁快肚餓, 可能食唔哂喎, 無記錯你仔都係瘦仔, right?

醒目開學勳章

I.L. 有冇書要帶?

醒目開學勳章

gordon, 我想問早幾日學生手冊p.31其實係d乜? 因要簽返去果日阿仔啱啱交左病假紙比miss law, 之後幾日都無見寫過任何野, 想問問你, thx!

醒目開學勳章

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 13:26 發表
hi newcook,

係想通知家長下次視藝堂要幫小朋友準備一個細袋. 裡面要有膠水(阿仔話老師吩咐唔好帶漿糊筆), 較剪... 詳細其實我都唔係幾記得. 等我今晚再睇吓然後再話過你知!

...

好呀唔該, 可能老師都唔記得補返了~

有同班家長响度真係好! :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 13:38 發表
by the way, 你囝囝病左呀? 無事嗎? 昨天E班有1X個無返學啦. 為免不斷傳染, 老師要佢地全班昨日起要帶口罩. 希望對佢地有幫助啦!!

Anway, take care !

係呀, 佢第二個星期就病左啦~

作死咯, 我仔都無同我講!

醒目開學勳章

原帖由 2boysmum 於 09-9-22 15:34 發表
My son get fever for 2 days already and didn't go to school.  

Adrian_mum,
Any update from school.

希望你仔仔快d好返啦, 今日睇報紙有成11間學校停課, 都幾得人驚~

醒目開學勳章

原帖由 Gordon0304 於 09-9-22 17:41 發表
hi newcook,

視藝堂要帶一小抽袋(視藝袋)裡面要放
1. 油粉彩
2. 剪刀
3. 膠水
4. 墊枱紙
5. 濕毛巾
6. 亦可帶圍裙及手袖保持校服整潔

**1 & 4 已由學校代購

明天有視藝堂. 唔好帶漏嘢!!

...

嘩! 真係唔該哂呀! 好彩問問姐, 唔係聽日個衰仔唔知搵咩上堂~

btw, 你其實係daddy定mami?

醒目開學勳章

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-22 17:45 發表

2boysmum, hope your son get well soon !

I remember the school has distributed the English dictation sheet for next dict. on 28 Sep. Also my son told me they have changed the seats today.

咁快又dict? 昨晚先簽左佢第1次dict咋喎~

醒目開學勳章

原帖由 jelong 於 09-9-22 20:53 發表
My son said 7 classmates were absent in Pr. 1D today. Hope they get well soon la!

我仔話今日有18個人請左病假, 不過唔知有冇作大~

係呀gordon, 我想問埋果個閱讀記錄冊封面設計比賽, 老師好似無話要交咁既, 但張紙又寫住話必須參加, 又見其他班都有寫家課日誌話要交, 所以有d r 頭~

12/9果日你有冇返去開家長會? miss law話佢地要上網做每日一篇, 佢有冇講幾時開始? 因我好似搵唔到有得做咁~

醒目開學勳章

想問下其他家長, 有冇朝早係親自送自己小朋友返學校架?

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-22 21:50 發表
我朝早係湊女返學,放學佢先跟校車架..

咦! 同我一樣喎! :)
‹ 上一主題|下一主題