用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人打算APPLY聖方濟各英文小學同宣道呀 ...
樓主: eileenycm
go

有無人打算APPLY聖方濟各英文小學同宣道呀 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 BB豆 於 08-10-4 22:21 發表
果日超多人呀 ...拔萃都冇咁多呀...

因為聖方濟各得一日交表嘛梗多人...

其實我想問下, 聖方濟各同九龍塘宣道有咩過人之處, 每年都吸引咁大班家長去幫仔女報讀呢? 當然派位係其中一個原因, 我係想知道學校教育方面, 有冇媽咪可以約略講講?

醒目開學勳章

原帖由 ChiChiPaPa 於 08-10-10 15:11 發表

這兩所學校有一個主要共通點,就是都有九成以上的畢業生可以升讀英文中學。但除此之外,兩所學校有很多基本的分別。

宣小並不是英文小學,它的主要教學語言是孩子的母語—即係中文。這樣就能給予所有學生很好的學術基礎 ...

唔該哂你既資料, 以我所知, sfa係比較谷小朋友, 我驚if我仔有幸被取錄而我又選擇比我仔讀, 佢會好大壓力, 讀得唔開心, 又, 宣小在呢方面又係咪好似sfa咁呢?

醒目開學勳章

原帖由 ChiChiPaPa 於 08-10-10 22:42 發表

只要父母不給壓力小朋友,那無論讀那間學校,小朋友都可以愉快學習。

至於父母所面對的壓力,宣小和sfa都沒有中學。到小五、六升中時,我相信父母為子女的升學,會有一定的擔憂和壓力。好成績的怕升不到頂級的中學。成績低下 ...

我估你應該低估小朋友對壓力既敏感度, anyway, 你見我咁問得, 就一定唔會比小朋友壓力, 至於你話升中派位, 或者甚麼英文中學等等, 呢d都唔係我一定要達到既目標, 我只係想我小朋友品德第一, 同埋每天都懷著一顆開心的心上學去, 成續不太差我都接受, 只要佢將來做一個有用既人就夠~ :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題