用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新進直資中學成績
go

新進直資中學成績   [複製鏈接]

學校唔公佈成績, 你就唔好期望太高, 應該唔有太多意外驚喜,  當佢喺平均3322成績, 30 - 50%. 這算是合理期望.  以此標準來參考, 計劃和選擇中學吧.

vincher  不公布者,50  比多了!  發表於 12-7-28 00:48

回覆:leehyalbert 的帖子
http://www.smcesps.edu.hk/file/image/1112_20120725_HKDSE_2012.jpg

這個成績可以點睇?是不是一般?

只喺 passing rate ?  真喺 幾一般.

港同無話因為成績差而踢走人,  但Gx就肯定有因為成績差而踢人走 , 仲話家長可以賴死唔走, 唔知真唔真呢? 你喺中產家長, 你會唔會賴死唔走 ?

GT=優才

回復 Charlotte_mom 的帖子

其實3322成績喺100%都唔一定有用, 能否入大學,取决於4級或以上成績, 優良唔夠高實際入U率亦唔會好, 520分以上才較有保証入U,  要看各學校最後公佈確實入U數字吧.

chun媽  對, 一般入大學的準則都定在4級或以上的成績,這才有保証,就好像大學AL有credits, 才有勝算!  發表於 12-7-28 10:55

回復 hkugac 的帖子

直資中學也要針對其弱點,作出改善。

有好嘅學校會針弱點, 積極補底改善, 雖然路途艱辛, 但受人尊敬; 有些學校就走捷徑, 為要好成績, 踢走成績差嘅學生, 令人嘆惜.  

‹ 上一主題|下一主題