教育王國

標題: 聖保祿天主教小學 [打印本頁]

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-10 00:02     標題: 聖保祿天主教小學

請問12網聖保祿天主教小學難入嗎?聽其他jm說放第二志願都有位入?校風、課程好嗎?屬傳統名校嗎?請指教!
作者: mcl203    時間: 14-6-10 01:30

幾+年歷史天主教小學...校舍都列為二級古蹟...屬傳統名校啦

同區女校多...官津最熱捧係瑪利曼...半日制...中文...申請過轉直資...等等...可能因已成為了比較次選學校...女仔係Net12太多選擇了

課程係好進取小學...係知咁多~~~
作者: ma90a31    時間: 14-6-10 01:48

依家擺第二冇可能入到la.....
競爭咁大!
作者: lauwingtai    時間: 14-6-10 02:00

ma90a31 發表於 14-6-10 01:48
依家擺第二冇可能入到la.....
競爭咁大!
今年都仲有,所以樓主先咁問。
作者: aminafy    時間: 14-6-10 16:33

回覆 lauwingtai 的帖子

肯定嗎? 放第二都得?

作者: bobo101^*^    時間: 14-6-10 16:43     標題: 回覆:聖保祿天主教小學

我識有媽媽今年放第一志願,成功入左。開心到爆!

作者: JP2004    時間: 14-6-10 16:48

吹左話搬好多年,可能令一D家長卻步..
作者: TTMA    時間: 14-6-10 16:58     標題: 回覆:聖保祿天主教小學

今年放第二已經入不到了

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-10 17:17

其實我都係放第一志願入的!真係好開心,可以入到!只係聽到有jm講放第二都入到,所以開post問下!
作者: Rickylama    時間: 14-6-10 17:31     標題: 回覆:moonmoon^^ 的帖子

恭喜樓主!
咁請問會否有人甲部跨區入咗?

作者: LingLongMami    時間: 14-6-10 17:40     標題: 引用:恭喜樓主! 咁請問會否有人甲部跨區入咗? +

原帖由 Rickylama 於 14-06-10 發表
恭喜樓主!
咁請問會否有人甲部跨區入咗?
我都想知。

作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 17:44

我覺得單是隔離中學留99個位給小學這點已非常好!進可攻,退可守,大人細路都舒服d

作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 17:46

一定有,這兩年我識三個
作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 17:49

其實選第二入到,多得這個網marymount的存在和st francis的全日制吸去不少票,haha
作者: MIC-MIC    時間: 14-6-10 18:04     標題: 引用:+本帖最後由+cmchang0927+於+14-6-10+17:45

原帖由 cmchang0927 於 14-06-10 發表

我覺得單是隔離中學留99個位給小學這點已非常好!進可攻 ...
但怕中學一但成功轉直資,未必可保留這99個位,好大隱憂,所以小人諫!

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-10 18:10

瑪利曼太谷了,聖方濟各都好,不過始終對聖保祿有份情意結,總覺得讀聖保祿D女仔好純,好乖!其實三間女校都各有捧場客!三間都係傳統名女校,我女兒入到真係太開心了!
作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 18:12

回覆 MIC-MIC 的帖子

那時擬轉直資, 學校派了通告承諾已在校的家長,如果成功申請, 會照舊留99個位給我們
作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 18:22

回覆 moonmoon^^ 的帖子

D女仔都OK乖, 好似我女P4, 上個月回家她告訴我有一個易哭的同學小息時因不小心把一包零食飛到周圍都係, 個女仔嚇到喊, 她們一班同學安慰她, 給她零食。我女又和幾個同學找老師詢問如何清理, 之後她們全班一起去拿工具, 搬地毯, 把一切處理好,最後那女孩在第二個小息時在黑板上寫了: 多謝全班同學的幫忙!

雖然這間不是什麼名校, 但是我很感激老師努力把這些孩子教好, 讓女兒在一個有愛心的環境成長

作者: chocolatebear    時間: 14-6-10 18:25

作者: 圖書寶寶    時間: 14-6-10 18:40

回覆 cmchang0927 的帖子

我個女剛剛在這校畢業,學生好純樸,都好乖。佢全級同學都好純品。
作者: mcl203    時間: 14-6-10 18:52

moonmoon^^ 發表於 14-6-10 18:10
瑪利曼太谷了,聖方濟各都好,不過始終對聖保祿有份情意結,總覺得讀聖保祿D女仔好純,好乖!其實三間女校 ...
好似...有d調轉左...瑪利曼出左各唔算谷...聖保祿係比較進取...功課多

樓主女兒將入讀...遲d分享下...恭喜!!!

作者: adaxyyu    時間: 14-6-10 19:02     標題: 回覆:Rickylama 的帖子

舊年朋友女跨區入佐

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-10 19:05

校風真得好重要!請問你女兒都是讀聖保祿嗎?
作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 19:11

yes p4 already
不過每年四測兩考, 功課不算好多, 係溫測考辛苦D

作者: lauwingtai    時間: 14-6-10 19:14

aminafy 發表於 14-6-10 16:33

肯定嗎? 放第二都得?
隔離thread報料, 第75#post, 肯唔肯定可問報料人。
作者: moonmoon^^    時間: 14-6-10 19:44

聖保祿真係教得D小朋友好好!希望女女六年小學生涯過得開心!
作者: peachcreamy    時間: 14-6-10 20:02     標題: 引用:其實選第二入到,多得這個網marymount的存

其實選第二入到,多得這個網marymount的存在和st francis的全日制吸去不少票,haha ...
冇錯,一講半日制,又可能搬去臨時校舍,一定有家長欲步。我反而當揀中學咁揀(假設有幸上到去),個人鍾意Paul Sec。

作者: nayeliyan    時間: 14-6-10 20:35     標題: 回覆:聖保祿天主教小學

我都係第一入到!!

作者: TTMA    時間: 14-6-10 21:17     標題: 回覆:聖保祿天主教小學

其實半日時間仲好用

作者: sissysze    時間: 14-6-10 21:36     標題: 回覆:null

半日係好,但一,三,五pm,  二,四,六am 好煩囉

作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 21:52

回覆 sissysze 的帖子

If pm school, my girl goes to bed at 930 to 10pm.
If am school, she goes to bed at 830 to 9pm.  So not much difference on bedtime.
For school activities, for example, volleyball holds at 9am to 11am for pm school kids and 2 to 4pm for am school kids, so won't sleep late anyway for pm school..........

作者: 小頑皮    時間: 14-6-10 22:07

圖書寶寶 發表於 14-6-10 18:40

我個女剛剛在這校畢業,學生好純樸,都好乖。佢全級同學都好純品。 ...
請問上年度有幾多個派唔返格離中學呢?謝謝!
作者: 圖書寶寶    時間: 14-6-10 22:24

回覆 小頑皮 的帖子

幾個左右。認為自己係band 2尾個批或band 3,怕根不上隔離中學,選讀何東,寶血,港大同學會,黃鳳玲等等。加上有約3個去左瑪利曼,7個去聖士提反女子中學,3個bps,3個dgs ,1個st.paul convent,1個協恩。差不多其餘去哂隔離了。有問題Pm我
作者: moonmoon^^    時間: 14-6-10 22:33

回覆 圖書寶寶 的帖子

您好!今年9月女兒會入讀聖保祿小學!請問學校算是傳統名女校嗎?請問學校課程深嗎?校風又如何?雖然我喜歡聖保祿小學,但讀書始終都是女女!怕女女會讀得辛苦!不好意思,太多問題!
作者: c1c2    時間: 14-6-10 22:54

女兒是去年叩門入P1的,但當時並不是最心儀的小學。經過一年的觀察,高班的姐姐非常有禮。並學校會安排高年班的女生化身天使姐姐協助小妹妹,讓我感到非常安心。而半日制度也讓小朋友有充足睡眠,這是現今小學難求。雖然課程相當緊迫,但功課量不算多,一般一小時內完成。只是四測兩考比較需要小朋友日常留心尊注。也可以說這是一所有要求的學校,尤其於中文科要多加努力啊!
作者: 圖書寶寶    時間: 14-6-10 22:59

阿女番下午時,六點八到家,換衫,食飯。約7點半開始做家課,通常九點左右做完。但當有詞語同copybook ,就要做到十點左右,我要女女一定要十時半前上床。功課不算多。番下午最好,第二朝要來溫習,時間好用。到番朝早,一點半回到家。吃飯。約三點做功課,做個幾鐘。有測驗就溫習。無就看圖書。要九點半前上床。英文吾難,甚至淺。中文幾難幾深,數學一般。最緊要讀得開心。而家轉左校長(由副校升上),吾知有無變。
作者: nayeliyan    時間: 14-6-10 23:03     標題: 回覆:圖書寶寶 的帖子

多謝分享

作者: pooh仔    時間: 14-6-10 23:05     標題: 引用:回覆+moonmoon^^+的帖子 阿女番下午時,六

原帖由 圖書寶寶 於 14-06-10 發表

阿女番下午時,六點八到家,換衫,食飯。約7點半開始做家課,通常九點左右做完。 ...
無變,學校仲open 咗,今學年開始派番考卷比學生睇分& 錯乜嘢。

作者: missshasha    時間: 14-6-10 23:10

moonmoon^^ 發表於 14-6-10 18:10
瑪利曼太谷了,聖方濟各都好,不過始終對聖保祿有份情意結,總覺得讀聖保祿D女仔好純,好乖!其實三間女校 ...
瑪利曼一D都唔谷、聖保祿就越來越谷
作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 23:12

yes, it is better to have the opportunity to check the papers before getting the report card
作者: cmchang0927    時間: 14-6-10 23:16

順帶一提,我們沒有分精英班,只有在學期尾全班頭十有學業成績優異獎,成績表上從不顯示名次
作者: pooh仔    時間: 14-6-10 23:22     標題: 引用:Quote:moonmoon^^+發表於+14-6-10+18:10+瑪

原帖由 missshasha 於 14-06-10 發表
瑪利曼一D都唔谷、聖保祿就越來越谷
越嚟越谷嘅不是sppcs, 而是同區另一女校, 2年級英默範圍喺3大版a4 紙,冇圖齋字,差不多800words. sppcs 只喺測考密(4深2考) 但而家考試又相對輕鬆,大部份範圍已測,新嘅只佔20-30% 要温。

作者: pooh仔    時間: 14-6-10 23:25     標題: 回覆:聖保祿天主教小學

我仔當年間男校(人人都話谷),但默reader 都冇佢哋咁大範圍。

作者: 圖書寶寶    時間: 14-6-10 23:41

更正係四個入Bps, 最後一位扣門成功
作者: babycute2009    時間: 14-6-10 23:54

請問聖保祿天主教小學會否轉全日制? 如轉,大約幾時轉呢?
同埋幾時暫搬去東區呀?
thx
作者: pooh仔    時間: 14-6-11 00:00     標題: 引用:請問聖保祿天主教小學會否轉全日制?+如轉,

原帖由 babycute2009 於 14-06-10 發表
請問聖保祿天主教小學會否轉全日制? 如轉,大約幾時轉呢?
同埋幾時暫搬去東區呀?
thx ...
本應今年9月暫搬去柴灣轉全日制, 但教局唔批撥款所以擱置(啲錢拎去濟菲災難) ,暫時未有進一步資料。

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-11 00:01

請問現在是否易入左?以前好似較難入!
作者: cmchang0927    時間: 14-6-11 00:13

其實易入和難入都是同一間學校呢!當年我女自行15分入的,識幾個媽咪也是……

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-11 00:19

回覆 pooh仔 的帖子

請問現在閣置了,遲些還會搬去嗎?如搬,會搬去幾年?謝謝!
作者: moonmoon^^    時間: 14-6-11 00:21

你好好彩!今年20都要抽!只說現在出生人數太多了!競爭都太大了!唯有好好裝備小朋友,苦了小朋友,亦苦了家長!
作者: pooh仔    時間: 14-6-11 09:20     標題: 引用:回覆+pooh仔+的帖子 請問現在閣置了,遲些

原帖由 moonmoon^^ 於 14-06-11 發表

請問現在閣置了,遲些還會搬去嗎?如搬,會搬去幾年?謝謝! ...
搬一定會搬,轉全日喺教局要求。因學校喺2級歷史文物,動土唔可以太大動作,會震傷舊物。 學校冇講要暫借幾耐,起座樓點都要2,3年卦

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-11 12:10

請問會搬去柴灣邊頭?謝謝~!
作者: 小頑皮    時間: 14-6-11 12:40

圖書寶寶 發表於 14-6-10 23:41
更正係四個入Bps, 最後一位扣門成功
多謝晒妳D資料…因為之前聽D已畢業家長講格離中學近年收少左小六學生!Thanks!!
作者: tvkittymama    時間: 14-6-11 12:42

Hello, Just wanna to ask is it any conflicts if my daugher and our family are Christians and will there be any difficulties in studying ?
作者: tvkittymama    時間: 14-6-11 12:43

At SP Paul Catholics
作者: sissysze    時間: 14-6-11 12:44     標題: 回覆:聖保祿天主教小學

天主教不嬲好共融架..... 接納不同宗教,唔會有乜問題

作者: vswy    時間: 14-6-11 12:44

aminafy 發表於 14-6-10 16:33

肯定嗎? 放第二都得?

肯定, 有朋友放第二入左. 係今年.
作者: tvkittymama    時間: 14-6-11 14:19

but will she get problems in studying on the terms of religion ?
作者: HauMiranda    時間: 14-6-11 16:34     標題: 引用:Hello,+Just+wanna+to+ask+is+it+any+confl

原帖由 tvkittymama 於 14-06-11 發表
Hello, Just wanna to ask is it any conflicts if my daugher and our family are Christians and will th ...
其實好睇你介唔介意:例如學校教小朋友愛聖母,基督教既你覺得女女接受聖母ok嗎?如果你接受到教義上既不同,學校幾時都歡迎唔同宗教信仰既小朋友!

作者: tvkittymama    時間: 14-6-11 17:13

Many thank, but any event of Catholicism must be attended? Also, is there homework/examination of religion must be handled?
作者: cutekiddy    時間: 14-6-11 18:01

moonmoon^^ 發表於 14-6-11 00:21

你好好彩!今年20都要抽!只說現在出生人數太多了!競爭都太大了!唯有好好裝備 ...
3年之前我放乙二都入!

作者: HauMiranda    時間: 14-6-11 18:21     標題: 引用:Many+thank,+but+any+event+of+Catholicism

原帖由 tvkittymama 於 14-06-11 發表
Many thank, but any event of Catholicism must be attended? Also, is there homework/examination of re ...
我20分中左St. Paul, 但最後放棄左,所以詳細既答唔到你。我以我喺另一間天主教學校既經驗答你:開學彌撒散學彌撒(如有)一定係全校參與。基督教佛教小朋友都要。每日有祈禱,我見基督教小朋友未必會跟著畫十字聖號,但點都要跟住站著聽。學校應該有宗教課,所有小朋友都要上,亦都要做功課,唔肯定有冇考試。

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-11 18:28

回覆 cutekiddy 的帖子

那聖保祿都算比較易入?聽其他JM說今年放第二都還有位!
作者: moonmoon^^    時間: 14-6-11 18:29

回覆 HauMiranda 的帖子

請問最後你的小朋友入了邊間小學??謝謝~!
作者: HauMiranda    時間: 14-6-11 19:17     標題: 引用:回覆+HauMiranda+的帖子 請問最後你的小朋

原帖由 moonmoon^^ 於 14-06-11 發表

請問最後你的小朋友入了邊間小學??謝謝~!
我揀左間港島私小。

作者: MIC-MIC    時間: 14-6-12 08:49     標題: 引用:回覆+MIC-MIC+的帖子 那時擬轉直資,+學校

那時擬轉直資, 學校派了通告承諾已在校的家長,如果成功申請, 會照舊留99個位給我們: ...
之前poon 仔話轉直資後,升中要面試和99個位未確定。現在肯定99收回嗎?

作者: moonmoon^^    時間: 14-6-12 09:02

之前學校比否決了直資申請,學校還會再申請嗎?我想轉直資應該不可能在這兩,三年內發生吧!
作者: chingching8888    時間: 14-6-12 09:09

宗教科不用考試,用平時功課做評估。
作者: jayman    時間: 14-6-12 18:34

有人收到面試call嗎?
作者: pooh仔    時間: 14-6-13 01:07     標題: 引用:Quote:原帖由+cmchang0927+於+14-06-10+發

原帖由 MIC-MIC 於 14-06-12 發表
之前poon 仔話轉直資後,升中要面試和99個位未確定。現在肯定99收回嗎?
這個是第一次單方面諮詢時講,後經家長反應學校承諾如成功轉直資及現讀小學部學生99個位是保証收及豁免面試,只看 p5 & p6 school mock exam

作者: barbie89    時間: 14-6-28 22:02     標題: 引用:Quote:原帖由+MIC-MIC+於+14-06-12+發表之

作者: pooh仔    時間: 14-6-28 22:25     標題: 回覆:barbie89 的帖子

p5 & p6 3次大考

作者: iloveu3939    時間: 14-8-10 15:08     標題: 回覆:聖保祿天主教小學

想問如果轉全日暫搬校舍,升中仲係咪net 12?
有無消息幾時轉?

作者: MIC-MIC    時間: 14-9-10 09:53     標題: 引用:想問如果轉全日暫搬校舍,升中仲係咪net+12

原帖由 iloveu3939 於 14-08-10 發表
想問如果轉全日暫搬校舍,升中仲係咪net 12?
有無消息幾時轉?
也很想知是否仍是net12?

作者: nayeliyan    時間: 14-9-10 22:36     標題: 回覆:MIC-MIC 的帖子

作者: raymond338hk    時間: 14-9-14 00:07

我想問出年或後年是否暫借柴灣校舍開始全日制?
這消息來自何處?
消息可靠嗎?

作者: raymond338hk    時間: 14-9-14 00:08

nayeliyan 發表於 14-9-10 22:36
我想問出年或後年是否暫借柴灣校舍開始全日制?
這消息來自何處?
消息可靠嗎?

作者: avbee    時間: 14-12-2 11:00

很多有愛心的老師 (大部份); 孩子都算乖...

改了一測一考.....D學生懶左D

中學收80-85%的學生....比 Marrymount 好

中學又出2位狀元
作者: kittyhg    時間: 14-12-2 16:37     標題: 引用:很多有愛心的老師+(大部份);+孩子都算乖...

原帖由 avbee 於 14-12-02 發表
很多有愛心的老師 (大部份); 孩子都算乖...

改了一測一考.....D學生懶左D
小學改了—測一考嗎-?

作者: avbee    時間: 14-12-3 09:37

回覆 kittyhg 的帖子

yes .... but quite stressful 40% for the test, and 60% for the exam
作者: kittyhg    時間: 14-12-3 10:51     標題: 引用:回覆+kittyhg+的帖子 yes+....+but+quite+

原帖由 avbee 於 14-12-03 發表
回覆 kittyhg 的帖子

yes .... but quite stressful 40% for the test, and 60% for the exam
is the test in term 1 and exam in term 2? thanks again for your reply.

作者: NatalieBaby    時間: 14-12-3 12:44     標題: 引用:Quote:原帖由+avbee+於+14-12-03+發表回覆+

原帖由 kittyhg 於 14-12-03 發表
is the test in term 1 and exam in term 2? thanks again for your reply.
上學期1測1考  下學期1測1考 全年共2測2考

作者: kittyhg    時間: 14-12-3 18:34     標題: 回覆:NatalieBaby 的帖子

thanks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5