用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd interview
樓主: bqmum
go

DBSPD 2nd interview [複製鏈接]

原帖由 jjmag 於 11-11-17 11:20 發表
We finished the interview yesterday.
What a relief!!
The arrangement is just what teaflower mentioned.
For us, they counted the 1 minute strictly. For my son, it only took 8 minutes. Maybe the chance  ...

不用太擔心的,我兒當年都係咁上下時間in完,唔係話時間越長越好的,當年有啲in左15分鐘以上的,都係reject,最重要係重質不重量!

原帖由 tkyy 於 11-11-17 14:57 發表
下?吾通個關口係『家底』?

You think too much

原帖由 heamami 於 11-11-19 22:21 發表
我冇 reject 信, 又冇2nd interview 信, 知唔知道即係點呢 ?

thanks.

即是學校出result時,你會收到reject信。
非常抱歉,Game over!!

原帖由 BabyHilary 於 11-11-25 15:02 發表
準則係old boys, siblings, christian屬於有關係,
會加10%分數, 但係咪是但一樣已經有10%就唔清楚!

我地都係百冇人士, 唔知有冇奇蹟呢...

唔駛奇蹟嘅,邊有咁多old boy吖,我自己做仔當年都係百冇,咪又係入到。
不過以前都冇諗過會入到,心情應該同妳地差唔多,抱住見識嘅心態去交表,點知又有2nd in喎,又諗住要贏人十分好難啦,點知又有offer,咁係個仔努力得返黎,(因1St 2nd都係in佢之麻,我地果1分鐘算把啦),咁就讀啦。
其實大家可以估計下,喇沙年年都係自行時得40-50個必收生,係相同情況下,我相信DB個數字都係差唔多,所以仲有好多機會嘅,宜家係度讀緊嘅,都唔係好多old boy黎,不過入面真係好多叻仔。

原帖由 jjmag 於 11-12-2 07:17 發表
可以分享了?好喇!
家長問題:為何選此校?
阿仔問題有三:
1)講出青瓜和西瓜的共通點和不同之處。
2)看一幅圖,然後把圖砌出來。阿仔話幅圖似一條龍?
3)播故事,然後覆述,故事關於小兔拿蘋果見病了的羊伯伯,沿途遇上狐狸,狐狸用神奇藥水 ...

時間長短真的不是太大問題,基本大部份都是十分鐘內完成。
仲有,家長個一分鐘真的不大重要,當年自己病了,都只是打了個招呼後,個分鐘都冇講過嘢,只是我太太一個人講,結果--------accept

原帖由 tkyy 於 11-12-12 12:27 發表
好緊張!這幾天返工都無心機!

Take it easy!!
平常心吧
‹ 上一主題|下一主題