用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已刪除
樓主: Godark
go

已刪除 [複製鏈接]

Godark 發表於 19-4-25 19:06
聖嘉勒:
低調固不太認識,但聽聞係一間重德育同英文嘅一條龍直上幾唔錯的學校
女校自己冇乜reference,全 ...

如不是為龍,而單看課程,就要看小朋友性格和家庭教育方向。

St. Clare:文靜
救恩:活潑

我細囡讀緊救恩,所以只能分享到救恩。細囡活躍好動,主動發問,好鍾意學校。救恩著重小孩創意思維,培養思考主動學習,課堂好多表現嘅機會,令佢哋大膽,例如show & tell,同學間互相分享自己假期節目。學校好多活動/outing,小朋友可以親身體驗課堂上所學。而且小朋友自由度好大,但又不失規矩!學校上下都好有愛,而且透明度好高,我地都好鍾意學校!但課對比之前N班學校的課程內容,救恩是相對淺的!

Godark 發表於 19-4-25 19:06
聖嘉勒:
低調固不太認識,但聽聞係一間重德育同英文嘅一條龍直上幾唔錯的學校
女校自己冇乜reference,全 ...

如果樓主著重龍,應該選St. Clare,因為有小學中學backup,而且也是港島區,比較方便!

如果是為了適合孩子,就要看孩子的性格和爸媽想她在什麼環境下成長。

最重要一點係爸媽想吾想囡囡由幼稚園一直女校至中學,校園圏子裡大部分都是女生。

Godark 發表於 19-4-29 08:02
回覆 snowli 的帖子

感謝你嘅經驗分享

補充番,當年選擇救幼都爭紥過,因為細囡都有坑真幼同堅真幼offer!

最後都選了救恩,主要是細囡比較好動主動同咪成日出鬼主意,而且在PN時亦係愛活動教學,喜歡男女同學一齊玩一齊討論,所以同救恩依家學習模式好似,亦係我哋期望嘅方式!(但課程跟一般免費幼稚園一樣,程度沒私幼的深。)

由於細囡將來會上姐姐的女校就讀,所以我們希望細囡幼稚園階段在男女校上學平衡一下,不至於由小到大身邊的都是女生,又可選擇到適合她外向主動個性的幼稚園生活。

樓主囡囡如果是比較靜態的女生,St. Clare絕對適合。龍校亦較有保障!注意St. Clare Primary是私小,若註冊了就不能大抽獎。

Godark 發表於 19-5-1 13:21
回覆 EggCroco 的帖子

請問可以分享一下它的課程嗎?

救恩課程係以專題硏習以主。
每月按學習主題去編排課程內容以配合幼稚園教育六大範疇嘅原則。
我最鍾意佢多show & tell, 每個小朋友帶d有關今個主題嘅物件出來同同學仔present,然後又同同學仔討論咁。
又好多關於主題嘅活動同outing, 例如藝術主題去藝術館,喺學校又不停玩messy play, face painting咁。例如大自然生活,會出中山紀念公園,香港公園,體驗吓風草地,執樹葉返學校分享樹葉嘅紋理,顏色!因為玩得多,所以小朋友好鍾意主動發問,創意又多d,同學之間感情又深厚d。

Godark 發表於 19-5-1 13:21

請問可以分享一下它的課程嗎?

而且學校多運動環節,所以跑跑跳跳的多。
我囡是大B,老師經常叫她做小幫手,協助拎圖書,幫細B執番外套等等,呢D亦都可以建立小朋友自信。

我們是由龍校PN轉到救恩K1,感覺她更開心,更適合她樂天愛笑的性格。我們感覺學校很用心,因為經常有育兒講座,家長班給家長教育。

bigfacekam 發表於 19-5-1 13:45
而且學校多運動環節,所以跑跑跳跳的多。
我囡是大B,老師經常叫她做小幫手,協助拎圖書,幫細B執番外套等 ...

如果單以課程,我覺得救恩建立到小朋友主動學習,以生活經驗為主,亦都真係好happy的愛心學校。因救幼的小朋友多數選擇自行/大抽獎入官津小,比較少會選擇升上救小,

如果以升學角度,是St. Clare比較優勝,因有英文私小及英文津中作backup!

要看媽媽對囡囡將來學習方向的期望。

Godark 發表於 19-5-1 14:29
回覆 bigfacekam 的帖子

兩間聽來都是好學校,真的很難選擇啊!

我大囡曾經考過幾所私小同女私小,都有2個可以自行+大抽獎的私小offer,最後選擇了灣仔女津小,因為有妹妹跟尾。

妹妹讀完救幼,都會考救小。到時睇下會跟家姐入女校,定上救小。由妹妹決定。

St. Clare,當年是留位後冇得大抽獎。但自行得吾得就要問St. Clare媽媽!^^

EggCroco 發表於 19-5-1 14:55
回覆 Godark 的帖子

其實中文程度都好睇家長 的栽培,我女中文出面有外補,現在已攞了唔少中文認字比賽的獎 ...

你囡囡好叻喎!

無錯。上到小學,中文真係好緊要!就算是小一二,d中文字已經好深,默書已經是2課一齊默。

有時同同學仔媽媽分享小朋友D學習經歷。大家都一致認為初小的中文是難過英文。

Godark 發表於 19-5-1 17:12

都唔係嘅,只係我認同嘅"學習"唔係咁姐,佢將來都可以叻㗎,幼稚園階段最重要真係 ...

絕對認同。
因為培養學習興趣是從小就要做,特別係幼稚園階段。

當然呢個家長理想同香港教育現實係好難並存。

我第一個小朋友時,因為本身幼稚園已經有小學部,所以都係到佢K2下學期先開始諗升小嘅嘢,依家諗番好慶幸囡囡能夠有一個開心快樂嘅童年。依家上到女校,pickup得好好,學習態度亦係積極。

到第二個小朋友,我哋亦希望佢自主學習,學習嘅得著同目標吾係奬項,而係過程。

經歷咗升小面試,其實我覺得除了幼稚園所頒嘅學術奬之外,好多直資私小其實吾係太重奬狀,而係現場面試表現,呢D就係幼稚園的學習過程所得,仲有學校同家長嘅品德培養。

‹ 上一主題|下一主題