用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求學求分數 學童壓力爆煲
樓主: fongyuen
go

求學求分數 學童壓力爆煲 [複製鏈接]

淨係睇幼稚園生報小學就知幾癲喇....家長安排小朋友考好多間, 之前仲係上埋十八般舞藝的興趣班, 我個女(n4)有個同學一星期學十一樣野, 又已經學了兩個位既加數, 咁自己都搞我掂, 駛咩仲讀小學啫.....去到小學呢d 學生會有幾大學習動機丫...如果個家長仲要唔生性周圍話緊係要學咁多野喇, 唔學野或者學得少就會輸蝕俾其他人, 佢就構成一份壓力俾同輩既家長....於是惡性循環咪黎囉, d父母又會去迫子女!!!咁點解會迫家長迫子女, 都真係個教育制度有問題....因為學校唔能夠輸...一定要keep住自己banding, 要收到學生, 又要收到好既學生, 於是乎又係只重視成績, 咪....又谷過囉.....

原帖由 UncleGrand 於 11-11-16 07:24 發表
講得好!
而家嘅教育制度再這樣走下去....小朋友就算頂得順,做家長嘅遲早都黐線啦....「叻」根本係無止境架!

同意呀!!!比原先既schedule學早左又點...係會快人一步, 但係咪一定理想達到呢?....要學識既野何其多, 又是否要快在一年兩年....反而overlook左其他的發展, 特別係情緒管理, 人生都唔一定順風順水喇, 咁....小朋友更會遇上自己處理不到的事情....只講成績學業, 而忘了處理小朋友的自我形象, 抗逆力, 如何面對壓力, 如何面對失敗, 將更形響將來的成長, 於是就發生了不幸的事....

還有. 更要認清自己的小朋友是否受得起壓力, 一些看似嬉皮笑臉的小朋友, 不要被他們的外表所欺騙, 他們嬉皮笑臉或許只是面對壓力的一個表徵, 內心係點未必如表面一樣; 所以好多時輕生的都是一些看似不看重得失的人!!!

原帖由 Babu0710 於 11-11-16 11:39 發表

其實冇乜大不了,這些程度小朋友遲早會掌握,只是家長唔明白,以為早人兩年學就超人一等,卻忽略了其他方面的學習。其實一日得廿四小時,小朋友分配了時間在谷上一、兩年級的書本上,便會影響其他方面的發展,如情緒管理,抗逆境能 ...

我諗最重要係家長要知自己子女的位置, if係一d 遇強愈強的小朋友, 能谷既都不要谷得太盡, 因為總會有burnt out 既一天, if, 未能谷得既, 也要讓小朋友可以開開心心, 知道父母時時都support自己, 盡了力就可以, 不要隨便掉了生命呀.....

共勉!!!

原帖由 melodyc111 於 11-11-16 12:15 發表
it's really upset when saw this news.  we can ony said this is the hong kong education problem.  There is no "求學不是求分數".  Even my kids has a creative.    But true that she is no time to think be ...

點講都好, 家長都要比較理性一點,  不要把壓力轉嫁在小朋友身上, 好似我的女兒, 返全日制幼兒園, 放學放4:30, 真係唔忍心仲要放學去學野, 只安排在星期六學兩樣: 一係英文班, 二係芭蕾舞. 係架, 相對佢某些同學, 阿女蝕架, 我兩樣興趣班, 佢d 同學少都4-5樣, 有個仲誇到上11個興趣班, 但係5歲人仔, 好攰啫....多d時間訓得好d, 仲緊要喇....

至於果d 名校話咩8級piano唔算特別, 呢d 真係容我說一句----非常怪獸囉, 要考到8級, 家長和小朋友都要付出架, 點解講到好似垂手可得咁....駛唔駛個bb一出世就識講英文呀, 呢d 說話真係好不負責任, 當家長和小朋友一起努力時, 呢d 校長竟話唔算特別....這是什麼的教育工作者......

制度係有不完善的地方, 我地都無野可以做到, 所以家長係最重要幫子女把關的人呀....

大家加油吧!!

原帖由 青青河邊草 於 11-11-17 00:12 發表

淨係睇呢度D人講野都得人驚啦.
我覺得, 學校的客仔係家長,
家長又同家長比較.
學校只係順勢而行.
教育制度無叫你去谷TSA, 但D人又谷.
無叫你去玩十樣八樣野, 仲要樣樣有成績.
又係D家長變態
學音樂明明只係為左 ...

Cutemom0808  totally agree!  發表於 12-6-7 12:07
‹ 上一主題|下一主題