用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

三間都好好! 不過應該會give up 玫瑰崗,佢中學唔好。

高幼: 好! 又近。不過佢英文net teacher 只有一個,好似差少少,要俾多d 錢去外面補,同學費都唔平,今年$3800,同升上高小又唔明郎,但佢中小學都係名校,如果入到。

救恩: 我自己冇報,依家有d後悔,但好多朋友都好like,因為活動性教學,同有一半升小學。但中學係九龍。

高幼真係唔錯,我自己有高幼PM offer 不過give up左,因為學費真係太貴,明年當佢收$4000,對我們來說真係太吃力,又要學其他野,我們計劃生多個小朋友。不過如果佢保証直升小一,我地會交錢。

另外,我們都係基督教,希望小朋友讀番同自己一樣的宗教。我們決定讀一間有學券的幼稚園,只須付幾百蚊,其他錢,用來學野。每個人都有唔同的決定,希望樓主盡快有決定,或者祈禱問神。

BBQQmomi  Is it RHS?  發表於 12-12-18 16:47
BBQQmomi  Thx. Have you apply TL? Hope my girl could get this offer la  發表於 12-12-18 16:46

MPS = Marymount Primary School

回復 allysharlin 的帖子

Yes TL, hope get offer! 梗我就可以完了k1 面試。可以唔去聖心!

回復 cheung_chit 的帖子

高幼: 教得唔好? 但佢收學費唔平,貴過KV / MS個D

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

大家不用太在意comment, 我相信高幼係一間新學校,老師green d 都好正常; 讀每間學校老師真係好重要,都講彩數,一定有好有唔好。我朋友讀梗k2,每月支出唔少,因為英文太少,補二日英文,普通話,學鋼琴,swim。唉! 我自己冇能力供,所有搵左間有學券,再出去學野。

救恩 我冇in, 朋友d comment好好,特別係語言方面,用活動式教學,又有學券。我冇問太detail 希望有其他mama幫手

回覆:BBQQmomi 的帖子

升中係以小朋友成績排band 幾

其實主要睇樓主想入什麼小學,如果想入灣仔區果D,梗我會選RHS,講真去到中學,好睇小朋友的Banding,我識幾個RHS D學生多數k之後就走去其他小學。

如果真係想入高小博一博都OK,因為我地當日面試有好多父母問了校長,校長都講明唔會保証一定入高小,只係盡力增取高小位 ; 主要以小朋友面試的表現為準。

我申報先: 我地放棄了高幼。因為學費太貴,我地有另一個小朋友,高幼的英文真係要出去補,如果一星期上一小時,講真英文都唔會太叻,我地計過,如果入高幼要俾學費最基本要學英文同普通話,未計游水果D,我們真係吃不消。我們希望將高幼的學費3000用來給小朋友補英文,到時考小學再去考高小。如果好似KV 梗學費只有 2XXX,梗我地會去RC。同我見好多媽媽講到RC會係香港KV,講真邊個知道將來D野 ; 主要RC係一間新學校,將來情況真係唔知。

同樓主我有朋友都有RC 同RHS offer,佢有一天早上去高幼的禮堂睇下他們早會,佢地好多家長都係度,時間: 早上9-9:30,你可以自己去親身睇下學校。而RHS 佢係睇D 學生放學時的情況,你要決定一間學校俾小朋友,與其聽人講,不如自己去行行。我覺得梗對學校同你個小朋友都會好D。

(以上係我自己意見)

其實大家入高幼先不要期望入高小有任何優先權,當係一間較為深的幼稚園讀,我自己覺得會好d,唔會梗大壓力。不過我好肯定梗講,小學校長係香港島其中一間聖堂,我有朋友認識佢,佢都話同幼稚園冇關係,要睇小朋友的面試情況。

同今年我見高幼個面,有讀梗k3小朋友講左高幼校長唔寫推薦信,我當時以為高幼收左阿女時,真係好開心,以為入到一間半龍校。但當你問下D 用家時,同校長只話盡量增取70個位,沒有用保証的字眼。

不如大家自己諗下手上的offer,自己作比較。祝大家搵到間適合小朋友的學校。

BBQQmomi
好開心你有了決定,依家做媽媽真係好辛苦。

BBQQmomi  Totally agree  發表於 13-3-6 23:58
‹ 上一主題|下一主題