用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 ...
go

今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 [複製鏈接]

我好開心,今日終於收到私校最後一封信。記得那次second in的最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?"......... 我囝囝係單親家庭大仔,性格內向,社交能力弱,最多說話只會在家與爸一起時。我幫他報了共4間直資及私校,最後獲得這間私校的second in機會。還記得這是最後一間,早上往first in途中與囝囝在地鐵打電話俾老闆,我話下午都係唔返,想陪個囝,還交代今日in最後一間小學,講講唔記得囝囝響度,重話佢應該唔得。我諗佢知道係last chance, 所以那次First in有超乎平常怕醜的表現,獲second in機會。Second in 共5組家庭與各自小朋友,當然只有爸爸的家庭我們很突出。最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?其他家庭出盡力,有個話小朋友識講西班牙文,重即場講句,我用技驚四座形容。有組重勁,佢個囡囡會彈琴,跳舞,游水,學緊普通話,留冰,甚麼珠心算,兒童合唱團,睇睇俾我認得佢老豆係一個政府官。心諗....囝囝平時返幼稚園外,就只有學畫畫(好靚,佢自己話學,因為唔駛同人溝通掛)其他時間就係我陪佢去公園,沙灘,圖書館,外婆家。我係最後一個講,我話呀,頭先每組家庭所講我個囝都........冇學過,佢所有最珍貴係我,我由佢出世到衣家一路陪住佢,我俾唔到最好佢,但我俾到佢學習成長機會,我會由佢跌跌碰碰咁等佢學習......講到自己都唔知講乜,講有起碼拾幾分鐘,當中廢話九成........之後我食螺絲,全場靜幾秒,突然我個囝囝話:「爸爸我邊間學校都鍾意,唔想讀咁多間。爸爸我最開心係有你成曰陪住我。」..........我見到囝囝塊面紅灑,我知佢鼓起好大勇氣去講,一我個心好痛,我知佢原來都有壓力。我忍住,大家出學校我終於攬住佢喊同講對唔住。晚我攬住佢得好好,第朝我讚囝囝勇敢,佢問我佢叻唔叻,我話尋日之後你永遠響爸爸心中係最叻個。今日我住呢封reject信,我冇本事幫佢考到好學校,但我知道我原來響囝囝心目中係俾任何一間名校學位重要。
我決定6月會開開心心去接受任何一間津校或官校,因我已擁有世上最寶貴的東西,我囝囝。

jnkbb  無錯, 最寶貴既都係個仔  發表於 12-2-14 10:43
喵媽  好感動, 希你仔仔派到一間啱你仔仔既學校, 祝福你們!  發表於 12-1-9 13:13
LHLMother    發表於 11-12-28 14:19
MAYANGUSPO  百份百支持您地   發表於 11-12-20 17:01
   1    0    5    0
‹ 上一主題|下一主題