用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中五直接讀GCE A LEVEL 可以嗎?
發新帖回覆
go

中五直接讀GCE A LEVEL 可以嗎? [複製鏈接]

如果由一間本地中學轉去一間讀GCE A LEVEL , 直接讀中五到可以嗎?  (目標吾係出國)要吾要補考返IGCSE之類的東西。
   3    0    0    0

多謝你詳細的答覆。
其實GCE ALEVEL 對應DSE 係咪真係較為輕鬆, 無DSE咁大壓力。同埋係咪係邊度考, 個分數都係以當區的來拉分, 稱拉CURVE?  比喻香港考, 就以香港地區的成績去計。

上本地開始的大學方面, 以NON JUPAS 身份係咪成績好, 一樣沒有太大限制?  因擔心讀完, 認受性問題 。

咁假若將來有改變主意的唸法, 想大學出外國讀。咁要吾要追考返IGCSE 呢?  因中五一讀就直接讀GCE ALEVEL, 怕考漏左D 野又吾得, 到時兩頭吾到岸。
同埋你地常說的IAL, 係咪跟我口中說的英國普通教育文憑高級程度考試課程(GCE Advanced Level) 是同一樣樣野?

回覆 babyyiu 的帖子

這意味著,如何我心儀香港的大學,我是否必需考IGCSE的中文? 單考IAT 的中文吾得?

想請教一下,如果最終還是在香港升大學,以下這樣考穩陣嗎?
IELTS+IAL中文
IAL 4科

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊