用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

請問第一節'homeroom'是做什麼的呢?有其他老師在?謝謝!

原帖由 Felicia726 於 10-9-2 14:19 發表
Hi mmak,
2D has 32 pupils at the moment.
How does your daughter like her homeroom teacher?
Yes ah, English dictation on Tuesday and Chinese dictation on Wednesday. Add oil and add oil.

Hi, mmak,

我個囡都話要帶跳繩返學校玩(其實佢唔係玩得好叻的),因為之前見到d姐姐玩(唔知係咪zoe呢!),所以又想跟人玩,但佢話d繩唔係學校的,係自己帶的??想問係咪著PE衫果日先玩得同幾時喺邊度可以玩?我驚佢喺不適當的時間做會比老師罰呀!謝謝!

原帖由 mmak 於 10-9-16 13:00 發表
講開又講,
今年 library lesson 係不定期的, 都幾亂吓~
咁多嘢要記低, 個日曆都差D唔夠位寫呀??

我叫阿囡要幫手提吓我,
點知佢淨係記得要帶錢for recess買嘢食,
仲有最重要係 著PE衫嗰日要帶跳繩返 ...

mmak,

Thanks a lot! 得閒約埋一齊玩下啦! (小囡星期一及三著PE衫).

另外,請問Fun N Friends有咩玩呢?是否比咗$先可以用,好似有試玩??

原帖由 mmak 於 10-9-17 09:56 發表
clarachel,

Yes, 跳繩係要自己帶的.

我囡以前試過帶其他嘢返去玩, 但老師話:只可帶跳繩??

一年級學生好多規矩都唔清楚, 老師都會教佢地, 唔會罰嘅...
但下學期開始都成日做錯事, 就多數會捱鬧架啦, 嚴重的會寫手 ...

mmak,

小囡同Trinity同班,可以搵佢幫手介紹下啦!

我都入咗Fun N Friends 度睇下,都幾玩,可以訓練下聽力,仲有得計分,好有挑戰性,不過唔知小囡聽得明幾多,因為佢幼稚園d英文ok咋! 

do-re-me,

當然可以一齊玩啦!

原帖由 mmak 於 10-9-17 23:05 發表
clarachel,

我囡星期一, 四 著PE衫, 星期一可以一齊玩,
我囡話可以約係操場等, 我地互相PM D囡張相,等佢地自己相認啦。

Fun N Friends 係網上英文練習,學英文囉, 都幾有趣, 是免費玩的.
早排好似有派D單張, 叫人 ...

回復 2# sweetma 的帖子

sweetma,

請問寫note,是否寫落張紙仔(簡單的內容),之後貼在手冊明天那頁?老師會自己看到嗎?還是要囡囡同老師講聲先得? (因為囡囡是小一生,叫咗佢幾次問老師,但都話無/唔知???)

回復 1# sweetma 的帖子

Thanks! sweetma.

請問2D的班主任及主科老師是怎樣的老師呢?可否pm告知?等我有d心理準備,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題