用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求請教九華,迦密,銘賢,華英比較適合? ...
go

求請教九華,迦密,銘賢,華英比較適合? [複製鏈接]

小兒私小級頭,但冇咩特別獎項,呈一3條A中B,呈二4條A,老師話屬B1A,自行1心儀九華,唔知機會大唔大,但自2決定唔到,想求意見,請賜教!
   5    0    0    1

YmOra 發表於 20-12-28 22:52
你寫的順序就是你心儀的順序嗎?若是,咪就跟番心儀先後自2"迦密",也是一所好學校,好適合B1a學生。
...
請問是否用家可否分享多啲意見? 其實我未太了解,暫時只係睇學術幾間都幾好,地理位置又好似何文田好過石硤尾,但銘賢排名又好似高啲,所以心大心細中

回覆 tpmon 的帖子

本身小學只重學術,所以冇咩特異功能,不敢太進取,我只參考學校過往有人入嘅中學去選擇。

little_yolky 發表於 20-12-29 01:04
銘賢成績點會好過迦密同華英?我有無搞錯係咪講緊SSP果間?上智成績都好過佢喔。
...
我就係睇bigexam資料同其他網頁比較都唔係太清楚,但小朋友係男仔讀唔到上智

回覆 YmOra 的帖子

我了解多咗華英同迦密嘅分別,真係見好多人將呢2間學校比較,而旅港就同黃笏南選擇,不過我見往年都冇人入過旅港囗黃笏南,所以只考慮了華英同迦密,唔該你

little_yolky 發表於 20-12-29 09:31
我知你個係仔仔,不過見你話銘賢好過迦密華英,奇怪啫,因為同區上智都好過佢,迦密華英又同上智同級。
...
原來係同級?真係唔太了解啊,銘賢其實係睇網上排名先知學術成績好,咁我都明資料有真有假嘅

回覆 pharaoh 的帖子

冇啊,只係叫我揀心儀。。。所以先要諗到估估下

hkpapa852 發表於 20-12-31 16:42
升中會否轉網抽獎?如果唔係, 建議你踏實一點諗辦法自行離場
SSP對男仔嚟講絕對唔係升中既好地方
其實我都冇心水想抽獎,已經報定咗啲直資顏寶玲,滙基,聖士提反,係唔知收唔收囉

回覆 gracelam 的帖子

唔可以留定2間位,等出自行才決定嗎?

回覆 gracelam 的帖子

本身仲以為同升小一情況會一樣,原來係咁真係多謝你提醒

gracelam 發表於 20-12-31 21:59
我記得呢3間直資分別都係3月出offer,仲有時間
其實心中已經希望會選SSC同NPL,到時真係有offer先再諗,咁啱2間又唔洗面試。不過阿仔首選都係九華,可能佢根本只有機會去過九華open day。而家先知選擇升中學校要一步一步行,做到嘅就做定先,每個家長真係好用心機盡力鋪條好路俾仔女行。

tkhhung 發表於 21-1-1 19:20
九華地方好大又近地鐵站 不過子第要有自律性 因為學校好自由 壓力不算大
...
每逢考試應該點都有壓力😂我哋父母都俾唔少

Yanamami 發表於 21-1-1 19:54
級头绝对無理由揀銘賢同顏寶鈴。
經過各位嘅意見,我轉咗諗住揀迦密放自二。而顏係直資報定安全啲,但顏寶玲dse成績唔係好好𠺢咩。
‹ 上一主題|下一主題