用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
樓主: zzzlam
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

各位,真係唔好意思啦, 冇講清楚"焯熹嘅做型" 其實只係for第二組唱動物歌, 跟住又冇再上嚟搞到妳們有不必要嘅誤會....

jk923,

恭喜穎穎! 真替妳開心呀! 作為人母後才明白自己孩子攞獎, 甚至只是表演也會感動得想喊...穎穎能在比賽得獎一定好開心, 超開心!!!

原帖由 jk923 於 09-4-27 12:14 發表
早晨呀!頭先出幾次post都唔得?
好開心呀,穎穎得獎呀,入去睇下啦!

http://hk.myblog.yahoo.com/jamiekatharine923
下面有片睇。
http://www.facebook.com/home.php?ref=home ...

天藍,

昊藍好叻呀懂得和傾在校嘅情況...

上星期日我們一家四口都有去綵排呀, 因為其實焯熹抽唔中,所以係跟哥哥架咋... 我知道我們散時是幼兒班的開始, 不過我唔見有小朋友和焯熹打招呼喎... 又miss咗啦..

原帖由 天藍 於 09-4-27 10:29發表
icwlam,

昊藍有同我講話"焯熹"件小象帽好得意, 仲有摸"焯熹"
既小象公仔~
我無特等買動物衫比昊藍, 只穿上年個件"功夫態貓"
衫比昊藍返學開生日會, 好後悔上次入海洋公園無買
到頂熊貓帽比仔仔, 如果唔係可襯埋一套。
昨天係咪焯熹爸爸帶焯熹去太子綵排? 因昨天未夠鐘入
場時, 昊藍同一位小朋友打招呼係叫"焯熹", 我諗應該
係你位寶貝仔。

各位, 

我們隨時會受豬流感影響,我提議大家要開始灌輸我們的小寶貝有關這個病的概況及其預防的措施.. 不要以為佢哋年紀小會不明白, 其實只要不斷和佢哋講還要用簡易有趣的方式去講, 佢哋慢慢就會明白和記在腦中... 有時我還會和佢哋嗲d用角色扮演的形式讓他們更深刻和更明白..

回想SARS 時,我們的小朋友還沒出生,我們在那時巳經很難度過和憂心,現在有了小朋友便更憂心了,不過憂心還憂心,我們還是要盡量做好我們要做的... 大家努力

Chickee,

係呀, 工人姐姐嘅衛生都很重要架, 佢哋嚟自較落後嘅國家衛生方面嘅知識可能比較貧乏, 所以一定要和她們講清楚呢...  她們去街市應該要用口罩啦... 還要提醒她們一回家就要洗手 ....

大家提高警覺互相提醒...

原帖由 Chickee 於 09-4-30 09:24 發表
jk923,

恭喜穎穎呀!佢好勇敢, 叻叻!

icwlam,
你講得好啱呀, 要教小朋友呢個病既嚴重性, 我地睇新聞時, 會叫埋佢, 順便解釋佢聽。除左小朋友, 我覺如有工人姐姐的, 都要解釋清楚俾佢聽, 我平日要返工, 家中既清潔衛生 ...

剛剛看到這個topic "小心提防豬流感"

http://www.parents-kingdom.com/i ... sage&contid=348

終於上咗啦... 睇校園活動就見架啦...

原帖由 maggiechu 於 09-5-7 11:48 發表
我都揾唔到,有無人知道  

各位just in case you are not aware ...

在訂購書的表格的最後一頁, 最後一項 (學校巳經填埋銀碼的那一項) 是包埋新書包的, 如果覺得小朋友嘅書包依然ok又覺得不需要買的話, 其實可以自己扣除書包嘅價錢, 寫上更正的銀碼在那一項上 (最好寫埋無需買書包之類啦) 都ok 架...

唔洗客氣, 都係積聚去年嘅經驗之談啫...  其實除咗慳錢外就係唔好浪費囉... 要時常記住環保 ....  

原帖由 chy1015 於 09-6-2 12:49 發表

真係細心lak, 我已經寫了票,諗住今日交.
剛見到你提點,即刻致電阿媽截住唔交票住.
多謝提點.慳返個書包錢.

超人爸爸
=====

我愛我的爸爸,爸爸也都愛我,我要親親爸爸, 爸爸笑哈哈.
我愛我的爸爸,爸爸也都愛我,每天努力工作, 我要感謝你.
爸爸,我愛你 (廣東話)
Daddy I Love You!
Baba,我愛你(普通話)
papa,I Sen lu (佢話係日文)

前後彈弓手
前後彈弓手
前後彈弓手

Wow wah 超人爸爸!

=======

焯熹在家常常表演, “林”都爸爸不得了

我相信以上的歌詞都幾準確, 因為在他”獻唱”初期, 哥哥時時說他唱錯這唱錯那, 但最近就沒有再 "掃細佬興", 其實真係俾哥哥激c, 自己怕羞仔金口總是不肯開, 卻說細佬唱錯歌詞 … 不過細佬就一於唔理照唱, 兩兄弟真的不同性格, 好彩他們相親相愛 ...

其實我想上佢唱超人爸爸嘅video utube 同大家分享, 不過唔知點解上唔到, 會再try try..

Chickee,

所有書, 除咗哥哥K1 時嘅操作式(i.e. 2007-2008),不過2008-2009 K1 不用買,都冇需帶回校.. (i.e. 妳所提及的書都係只是在家中睇) 我回家幫妳睇睇係唔係Oxford Reading Tree內的圖書 , 係唔係在書面就睇到呀…?

原帖由 Chickee 於 09-6-4 12:10 發表
all,
阿仔都有唱爸爸我愛你首歌。唱完之後, 有d動作好似做體操咁, 唔知同首歌有無關係, 定係佢自己加上去的?

我想唔買套英文vcd ($400's果套), 同埋中文套vcd ($100's), phonics & 普通話既vcd我就會買。

同埋我想 ...

Chickee,

Check 咗啦, 書面左上角有 Oxford Story Tree 嘅字眼...

完全同意妳嘅感受... 一諗起哥哥出年會畢業做大哥哥, 細佬出年巳經升k2就捨不得啦... 細佬話唔想升班呀, 佢話佢會掛住蔡老師...

原帖由 jk923 於 09-6-9 11:01 發表
早晨呀,突然覺得好感觸呀,穎穎咁快就黎完成了1/3係創價的時光,諗返起帶住佢interview,收到信,家長會,買校服,第一日返學,等一次上校車,就好似係尋日發生咁,而家已經好唔捨得啦,想象唔到到時睇佢行畢業禮時我會點呀。 ...

哈哈或者俊豪係天才兒童真係可以三級跳呢...

原帖由 Chickee 於 09-6-10 10:10 發表
all,
我仔話: 「媽媽, 我9月就係低班, 之後11月就係高班, 好快就讀小學喇!」

天藍,

妳安慰吓昊藍, 話俾佢聽莊老師在佢們第一日上k2時去探佢和如果他們太掛住老師的話亦都可以到幼兒班探老師, 妳還可以告訴他二樓有好多新玩具和可以玩電腦... 還有他們能上天台活動呢!

其實創價真的很細心, 老師會同學生們會在學期尾上二樓參觀好讓他們有心理準備....

開工啦!

原帖由 天藍 於 09-6-10 09:08 發表
icwlam,

昊藍同焯熹一樣又係話唔想升班, 升左班係上2樓
會好掛住"莊老師"。

全港小學及幼稚園停課
真係唔開心

係呀今次到焯熹哥哥(k2)表演呀.... 不過學校有可能會改生日會日期, 希望會啦...

原帖由 fatty418 於 09-6-11 13:45 發表
各位創價媽咪,
要停課兩周呀
無得返學同開生日會, 阿囝一定好唔開心

短片是否在校園活動架? 我揾唔到呀!

終於有啦 ..

原帖由 chy1015 於 09-6-29 14:27 發表

2 of 8 screen 係5月份相片,不過就無5月份生日會片段,5月份好似係王子公主會 ??

好彩巧研終於無發燒, 唔係真擔心死...   妳 copy 下面條link就看到通告, 睇吓得唔得

http://www.soka.edu.hk/

原帖由 chy1015 於 09-7-10 13:44 發表

巧研完全退燒lak,放心晒!!
都諗緊明天帶唔帶佢返學...應該唔帶.
希望卓樂快d好番!!
‹ 上一主題|下一主題