用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

chy1015,

請問巧研係唔係幼低二上架? 如果係嘅話呢, 真係唔好意思呀, 巧研同焯熹調轉咗書包呀... 焯熹知道自己唔係帶咗自己個書包回家後, 哭到不得了呀... 佢驚冇得交功課呀

hauyi_mama,

原來妳是巧怡媽媽而這一張是巧怡的相...她現在靚女很多呀..  在旅行當天我最深刻印象的便是巧怡和昊藍了... 我有陪她去洗手間呀... 佢好叻女話可以自己manage "蹲低的厠"呢... 她想起身, 我叫她等我給tissue then.... 佢都好聽話呢...   如果我一早知的話, 我在旅行當日會影多些巧怡的相,妳pm 妳嘅personal email 比我呀, 我有時間就找有巧怡嘅相send 比妳...

唔好意思, 其實都唔知誰拿錯了誰, 總之在我們心目中是小事一件... 我希望巧怡沒有焯熹般大反應啦...  請告訴當日她見過的auntie 問候她...

是的他巳取回自己的書包了, 他說今天要做四份功課

原帖由 hauyi_mama 於 09-11-2 22:00 發表
icwlam,

不好意思,剛才去帶巧怡回家時才知道她今天帶錯了焯熹的書包回家,校車叔叔已將焯熹的書包帶回學校,明天應可取回。

chy1015,

唔好意思攪錯咗...

好彩巧研巳經冇事返得學, 天氣涼了要更加小心呀!

原帖由 chy1015 於 09-11-3 13:40 發表

icwlam,
我已看到hauyi mama回覆同焯熹調轉書包嘅係巧怡.

我巧研係下午幼低三,昨天微微發燒無返學 ,
我地有去校車交功課和取功課.
今天無燒返咗學lu. ...

多謝妳嘅提議, 我巳經自己打咗了解咗情況, 其實我都好想老師打比佢, 安撫吓佢, 不過我怕煩倒老師呀始, 終佢哋lunch hour 好rush ...  

後來哥哥同佢講哥哥都試過拿錯功課袋,他才好些...  anyway, 就讓他從今次經驗學懂小心manage 自己物件和明白人其實是會有機會遇到不如意事... 我是這樣乘機和他分享的

原帖由 jk923 於 09-11-2 15:48 發表
打電話返學校話聲比老師知,可能巧研都有咁反應,等老師同2個小朋友講下,唔洗擔心交唔到功課啦。

哈哈, 証明巧怡是樂天派, 我都覺得佢係這一類型嘅小朋友...

原帖由 hauyi_mama 於 09-11-3 23:10 發表
icwlam,
巧怡掉轉了書包,不但沒有哭還有些高興,巧怡說今天不用做功課了,實在太懶惰了。

今天巧怡也取回書包了,要做兩天的功課了。

大定可以上呢個綱睇呀:

小學概覽
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

早d準備個心會安定d架

哈哈我昨晚都係做咗呢d動作呀..  e加個櫃又有冬天衫又有夏天衫

原帖由 天藍 於 09-11-17 10:51 發表
多謝關心~昊藍昨天好好多, 今天返學 la~
今天凍左好多, 又大風今早一落樓有d企唔穩既感覺,
d風好勁, 大家要保重身體, 著多件衫唔好凍親!
我o黎2日都幫仔仔拎左d冬天衫出來, 有保份夏天既
背心就收埋左, 留番少部份係 ...

Chingmy1002,

妳囡囡張相好靚呀!

原帖由 Chingmy1002 於 09-11-25 22:04 發表
煒橋媽...其實我個女都唔係善男信女....你放心...哈哈哈哈...放心啦...學校既老師會教佢地...我諗佢地應該係和平相處既....

我都有同佢講我識既同學仔名, 希望佢講多啲野俾我聽...但係佢有時肯講, 有時唔肯講...

...

真係好大嘅challenge!  好可惜唔可以一齊去, 不過既然係事實就唔好再想啦... 想吓好果方面啦... e.g. 嘩一個人獨占阿女好開心...

預祝旅途愉快  

原帖由 chy1015 於 09-11-27 13:58 發表

X'mas 我都同巧研去澳洲Sydney玩,但daddy請唔到假去唔到
因為係一個好好朋友(中學同學)結婚在Sydney擺酒,順便去旅行lor,巧研成日都話要睇袋鼠wor.希望我可以well take care巧研without daddy lar. ...

妳冇記錯呀,係2月2日呀!

原帖由 天藍 於 10-1-11 12:03 發表
我記得好似係下個月2號連盆石竹同報
告一齊交回校, 唔知有無記錯, 返屋企
再睇番通告再告知大家~

Muichujamie,

我都有呢個問題呀!  試吓週圍問吓再通消息!

原帖由 muichujamie 於 10-1-21 14:21 發表
你地有無人參加星期六維園繪畫比賽呀?
我擔心會落雨..... 落雨會唔會取消架?
‹ 上一主題|下一主題