用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村學校幼稚園家長會
go

又一村學校幼稚園家長會 [複製鏈接]

你講得好好呀...有時d人問我個仔讀邊間d人話好咩咁我只會講ok啦..因為佢唔出名, 我講到好好d人會覺得你個仔無其他學校收你硬係咁講, 你講到唔好又過唔到自己...我明白呢間可能課程係淺d, 但係因為我個仔係細仔, 我唔想佢咁辛苦. 唔鐘意返學, 所以返學想佢開心d, 同埋學到有禮貌. 加上係active我覺得呢間好諗佢..但係我都擔心課程淺所以預咗自己會因為佢吸收能力再教佢....其實家長係要作出隨捨, 因為唔會一間學校合晒你既要求.

原帖由 teacherkg 於 09-4-14 14:45 發表

其實現今的社會,把幼稚園設定成谷學業已大有問題,小小人兒3歲什麼都不懂,幼稚園(學前教育)是要灌輸小朋友正確的價值觀,學自理學禮貌學基本的知識,學與朋輩相處,我相信這些東西比成績更重要吧,書本上的知識何時學都 ...

好彩我同老公都一致認為讀書成績只係人生一部份, 但係品德更為重要...我個仔1.5歲時語言發展未如理想加上佢又active又脾氣唔好, 所以到2歲時再去健康院做assessment, 做完之後醫生同我講阿仔其實轉數快,幾聰明..我即刻同佢講但係我地好concern佢德行發展多過academic 喎..佢咁既脾氣唔得...佢同我講咁起碼你唔駛擔心佢學習能力呀...可能我係好另類既家長又或者有d人覺得我好似好有原則....不過我相信時間可以證明我無選擇錯誤.

我唔要我個仔係一間學校裡面係被學校迫d成績出黎, 跟住令到佢地既學校更加出名..

我仲好記得同阿仔去6間唔同學校interview時. 個d比較出名少少既學校既老師既嘴面..因為阿仔係細仔佢地都唔prefer呢d小朋友, 加上阿仔係好有好奇心所以係active d..佢地個樣係一d 都唔欣賞係有d煩既態度..我覺得佢地完全唔知道呢叫..有教無類..

係呀, 讀名校都係要補習, 有d補習社補名校學生又會貴d添, 不過名校既英語環境會好d同埋校小學中學又會好d咁囉....如果家長諗住小朋友讀私小就要讀名校好d....因為佢地收生都係好大程度睇你小朋友係邊間kg讀..我朋友個仔讀書唔叻, 讀完SC英文都係唔好..SFA都收佢架..

原帖由 hcshiu 於 09-4-15 05:00 發表
有教無類是孔子說的,我覺得很好。我聽說過有幼稚園是先到先收,排隊的先後決定是否收,某個程度上都是公平公開的。回想自己和女兒在九龍塘面試時,我便跟自己說,如果不是名校,我千萬個不願意讓女兒入那些地方細,校舍舊,收生多的 ...

以你咁講觀課都唔係我想見到既野, 我以為好似我同bb返playgroup咁我坐係後排睇佢平時點上堂, 佢會唔會乖咁坐, 聽指令, 合唔合作....如果係咁不如佢搞一次open day..可以多d人去睇, 多d人睇資源用咗都相對地值得...而另一次觀課就真係比家長睇下自己小朋友上堂係點.

原帖由 teacherkg 於 09-4-16 16:27 發表

至於家長觀課方面究竟有多真,其實這個活動是經老師一早預備的,老師每晚要工作至很晚去預備很多東西,務求令該天的活動得已順暢進行!

所以,家長觀課當天的一切活動當然是設計給家長看的,那小朋友平時上課是否都像當 ...

原帖由 teacherkg 於 09-4-17 14:18 發表
其實又一村的工作量固然很大,但可惜校長似乎並不欣賞老師付出的努力,事實上此校老師的薪金的確比較高,照道理在這裡工作應該不錯,可是,校長可能就覺得"學校出得起錢請人",所以對老師的流失並不覺得十分可惜,因為一定 ...

我以為個日interview先係d先生企晒係門口, 如果日日都係咁又好似無乜必要...你講既校長好似我老板, 人地講乜佢永遠都係人地岩...唉..所以我都好明白d先生既心情..其實好discouraging..有時比老板打撃完都係叫自己收拾心情再努力工作

我阿仔IN咗6間, 創價, YYC同協和都有先生企係出面, 其實我感覺幾好, 只係YYC到我IN完都係2個鐘, 走時我見個西人仲企係度..咁我就覺得好POOR..可能校長想D家長見到佢地有外籍老師啦...

民生呢係一個先生都無, 得D童軍, 佢地都好盡責但係比我感覺係間學校好高"DOU"囉, 你無可能只RELY ON D童軍架嗎..

原帖由 teacherkg 於 09-4-18 18:44 發表

每天早上學校門口都有老師站崗的,但我不肯定人數比面試日多還是少.....

其實我不知道是否所有老細(校長)都一樣如此,還是看校長本人的管理手法或性格等而定呢? ...

我個仔咁今年讀k1,我好期待同佢一齊參加學校既旅行, 可以睇到佢點同同學相處..

原帖由 hcshiu 於 09-5-25 18:58 發表
對每個家庭,對旅行既次數同安排可能都有不同的期望。

我自己就覺得,家長會一年兩次,但都係得個講字,子女又不在,但係學校旅行,家長其實可以同班主任一同觀察子女的表現,一齊討論,係一個非正式既溝通機會,所以我自己就覺得一年 ...

我都明白學校既concern 因為都好大責任架...
‹ 上一主題|下一主題