用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? ...
go

k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? [複製鏈接]

查實我個仔只係K1但都想問有無資料過去畢業生考到咩私樓/直資?

原帖由 hcshiu 於 10-1-19 18:13 發表
我想總要有人走出來先說。我經過差不多一年為女兒報小學既經歷,我發現一般來說,家長都會認為以下這些普遍是心儀學校(排名不分先後):

直資/私校(傳統教學模式):
保良局陳守仁
聖保羅小學(銅鑼灣果間)
聖保羅男女(黃竹坑果間)
男扙 ...

咁你諗住比囡囡讀邊間呀?

可唔可以分享下你幾時開始課外活動同安排咗咩呢

原帖由 hcshiu 於 10-2-7 04:35 發表
我個女考小一既結果係崇真,禮賢,九龍塘學校,德望,蔡繼有都收左。

我也很同意kkk2000所說,對很多小學來說,他們看學生既本質是比學術還重要,就算臨面試前半年去參加面試班,老師都係會同家長講個細路要有禮貌,說話要成句講,說話 ...

我個仔只係k1..中英文都一定要比佢學..但一切都而家好似尚早, 因為佢係細b...早排想比佢上下英文oral但佢問口都唔肯入..家長日同先生傾過, 佢話要同小朋友有公識先好..否則佢一抗拒佢以後都唔會去..所以我而家乜都做唔到...

原帖由 hcshiu 於 10-2-8 09:50 發表
而家都未決定到,因為首先要決定讀唔讀蔡繼有,因為成個學習過程會完全唔同,如果唔讀,就要睇下餘下幾間邊間適合,我同太太都仲係到傾緊。

其實課外活動就由細個playgroup開始已經有,而我既著眼點又唔係要幫個女去考小一,反而 ...

阿仔細時有同佢返playgroup係要大人陪既..咁因為佢一向既印象返學係有大人陪所以到佢返又一村時要一個人佢喊咗3個月呀....其實我揾呢間都可以大人陪不過佢連門口都唔肯入我唔迫佢..但有時行過會問下佢入去玩下好無..佢會話好.等我大個先啦咁囉...

原帖由 hcshiu 於 10-2-8 16:51 發表
你囝囝係細仔,仲係K1,其實真係唔洗急。係唔係你囝囝唔肯自己入去課室?如果有人陪,係唔係就肯入呢?老師講得岩,你如果同佢去課外活動,你囝囝唔肯入,影響仲深遠。咁你首先問自己,係唔係可以遲D先上果D班,如果真係要上,可唔可以上D ...

係呀我都覺得佢係無安全感..先生話佢比較慢熱呀..係需要d时間佢仲細....但係佢係公園見到小朋友就好開心咁同人地一齊玩架啦.....

不過都好過佢比先生話佢係學校曳因為佢未開學前我屋企人睇佢平時行為估佢一定係學校坐唔定周圍走但先生話佢係學校好乖..我都好安樂啦..

原帖由 hcshiu 於 10-2-9 19:37 發表
有時細路唔肯自己去上堂,係因為佢地覺得無安全感,可能佢會覺得如果而家父母行開左,係唔會番黎既,所以你一開始就要佢一個人入課室,佢係唔肯既。

如果要解決呢個問題,如果你可以做到既話,試下同你仔參加一D親子班(或playgroup, ...
‹ 上一主題|下一主題