用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵靑band2 中學
樓主: ivybeyond
go

葵靑band2 中學   [複製鏈接]

oiyau2005 發表於 17-8-18 16:47
如果葵青band 2, 自行會選伍若瑜, 佢係一科數係中文較外, 其餘全英, 入U率band 2嚟講算高, 近年升呢中.
...
你覺得吳祥川如何? 其實我都鐘意伍..但我家去路程無咁方便.

oiyau2005 發表於 17-9-7 15:13

吳祥川我感覺校長麻麻,吹虛欠實際,佢話全部自行都係自一 ...
上年我去聽講座的確佢地係避談, 但係我青衣區B2無乜好選擇...你有無其他建議?顧超文好唔好?

oiyau2005 發表於 17-9-7 15:31
呀女荃灣區, 葵青區只瞭解過吳同伍, 如b2但呢道JM都有講顧唔錯, b2a
ic thanks.

ChammyMAMA 發表於 17-9-7 15:36
今年轉咗校長,副校長升上,睇下會唔會有改變
Hi...副校係咪男人來的? 我上年去聽講座子似係佢主要負責介紹..校長好似個阿太咁坐係度?
你阿女返咗一星期覺得點呀?

oiyau2005 發表於 17-9-7 15:38
我自己東華畢業, 有同老師聯絡, 佢話近年吳真係麻麻, 伍真係升得好快.
聽你咁講好擔心呀...因為我仔係邊緣...B1C/B2A之間...但B1C我怕佢會去到中學會落後同埋辛苦. 諗住B2A入到吳都好呀...

oiyau2005 發表於 17-9-7 15:40
我頭先講果個係男人, 唔記得係副校定校長.
上年去聽時校長係女人來的...對佢印象一般..反而我對副校印象OK

oiyau2005 發表於 17-9-7 15:42
咁仲有機會追, 你自行邊b1c啦, 考慮埋83總理同陳兆民.
B1C我都係諗住93呀..但係我個仔仲係好BB..補習老師話佢呢D邊緣人去到B1C成績會好落後無晒自信心.

oiyau2005 發表於 17-9-7 15:51
我呀女係邊線人, 我又唔谷唔進取嘅, 所以我直頭當b2填, 自行一伍, 自二梁省德,

最後入咗自二, 乙二梁省 ...
邊緣自行都入唔到伍...

熊大 發表於 17-9-7 16:01
如果想入伍,要中英作文OK會好d。
我女今年叩入,暫時也OK.
青衣有401小巴到。
我仔作文唔係好得呀... 401都唔近我點都要2程車.

long0 發表於 17-9-24 03:15
真係絕對同意學校果幾個老師好唔掂
自己教唔掂
就話
你小朋友係今年畢業嗎? 入到資助八大有幾多人? 我仔係邊緣人,  如果係青衣區係83同吳之間咁...要睇下今年小6 兩次呈分如何.
我仔係細仔又天真, 自理差, 補習社話佢呢D邊緣人入到B1怕佢名次去到好後無晒自信, 佢話其實入到吳祥川精英班KEEP到都可以入到大學., 原本都諗住呢間. 但想想下又怕佢係中中語言環境唔好...請你給我寶貴意見?

其實我自己都好鐘意伍若瑜, 但太多人選而由我家過去又要2程車唔太方便..

long0 發表於 17-9-28 17:53
入八大係雙位數
要知道實數
請自己去觀校問
我仔因係邊緣..我怕入唔到83就唔知派咗去第幾志願....就諗係咪穩陣點選B2A, 但葵青區好似無B2A英中?
補習老師怕佢入咗B1成績跌到好後無晒自信, 就覺得另一策略可以係入B2A, 但必須努力入精英班..原先唔想佢咁大壓力覺得呢條路都可行, 但見到吳既負面評價同想起佢地學校語言環境應該比83可能差D..我又有點卻步.

long0 發表於 17-9-29 13:15
又負面評價 係負面的人講的
讀唔好書咩都可以賴
我女一帆風順
你意思即係係你個女年代你覺得選攞無錯..但近年就唔太好?

long0 發表於 17-9-30 00:44
回覆 jojoplanet 的帖子

妳嘅講法都幾斷章取義我無話過學校之後會唔好
手提電話的確好人頭痛....我仔小六因為自放學去補習我都只係比個無得上網既舊電話佢用. 但怕上到中學同學間要用whatsapp傾功課, 聽說有D GROUP係老師都係度一齊傾.咁就好難唔比smartphone佢.

long0 發表於 17-10-3 10:45
http://chsc.hk/fpta/kwt/upload/attachments/201709071415_rPoVYC.pdf 自己去睇啦
其實我上年己參觀過吳當時感覺都良好...
‹ 上一主題|下一主題