用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

回復 Tommy 的帖子

冇錯, 唔擔心就假既!  就好似每當有親戚朋友, 知道阿女要到英國, 第一句就會問: 「你捨唔捨得架? 」
老實講, 有邊個家長會答你好捨得呢,  真係長憂99.
但我相信, 事前做好準備功夫, 給孩子信心, 相信佢地好快會適應. (是否我太樂觀呢? 好茅盾啊!)

我想請教下, 除了床單, 枕頭/ 套, 大家會唔會帶被(如冷氣被)到學校宿舍?  洗頭水/ 沐浴露/牙膏, 在英國的售價差不多 嗎?  由於我的機票只有一件寄倉行李, 所以要盡量精簡啊!

進入倒數3個月, 大家可以分享一下嗎?

回復 nottmum 的帖子

nottmum, 謝謝你的回覆, 價錢跟香港差不多, 牙膏還要平過香港呢!  知道, 要買定牙刷.  是否在 大間的tesco 就有齊日常用品賣?  

ling_0508  All supermarkets like tesco, morrisons, sainsbury will have everything you need. Also there is boots which is like watsons.  發表於 12-7-19 13:00
pig_yani  TESCO, ASDA 都有日間用品買..
英國都有 幾間.. 1鎊店..  入面好多日常用品買..  都係1鎊..  發表於 12-6-10 17:02

回復 lindalin02 的帖子

Thks a lot, lindalin02.

nottmum 的帖子

收到,唔該晒!
雖然阿女未有需要,但都帶定幾包傍身,反正唔係重。

elisa 的帖子

機票要在早一年預訂,就可以用較便宜的票價。當航空公司一出schedule 就訂,回程日子可免費改一次。
例如,2013復活節假期後返倫敦是4月中,今年4月底或5月初就要訂票+付款;放暑假回程是7月初,那麼今年7月中再致電航空公司改回程日子。
由於我需要使用UM 服務,Air newzealand 是不需另外收費,$11700@mar 2013/ $9900@jul 2013.
但只有一件20kg 寄倉行李和只有一班機(一星期有兩天無航班)。另外設有學生機票可以有多一件寄倉行李,但要在旅行社訂票。 價錢與Cx ,BA等比較經濟,但航班時間選擇少。
如果唔介意轉機,阿聯尤(有學生機票)和卡塔以也較經濟.

Tommy 的帖子

多謝Tommy 的分享,大家也很樂意提供這方面的心得,感激!
我們會在開學前早十天抵達倫敦,應該有較充裕的時間去採購日用品,還要到學校試校服。 兩個大人就儘量少帶東西(有借口給自己shopping:) ) ,讓阿女可以多帶一點。
這幾天在M &S ,Tesco 等網頁上看到,一般開學的物品售價和香港差不多,還可以網上預訂,抵步後到取,挺方便。

Tommy  Tesco 新鮮出爐 meat pie 65p 一件,勁好食,比香港平n倍。  發表於 12-6-11 23:06
Tommy  Happy Shopping!  M&amp;S 有一隻火腿午餐肉勁好食,比香港平一半,必買!  發表於 12-6-11 23:04

elisa 的帖子

nametape  在學校有得訂£7 -9/ 6dozen ,另外加£40可幫手縫上。(阿女學校的收費,頗貴啊!)
香港個agent 也有提供,18dozen /Hkd $180.  請問其他家長有冇好介紹呢?

學校有份booklet 給new boarder ,可看看有冇這服務。

msmchan 的帖子

因為基於搬運行李的工人既職安健的問題,航空公司也要遵守啊!
我都見過有這種筆,在三x 書局,$2x ,挺方便,但我那學校講明要name tape ,還指定縫在那個位置,(講笑)有點像監x :(   到時縫到我手仔軟!

pig_yani  當初, 我要自己縫  name tape係d衫/校服度~
我媽 采我都傻...叫我自己縫......  果陣時縫到覺得..愈來愈忟!!    發表於 12-6-20 00:30

Honey917 的帖子

燙的lable 在維x 利校服公司有售。

回覆:Kristy-mummy 的帖子

我和阿女已到英國,昨天到了學校,阿女超喜歡。

回覆:mayc 的帖子

阿女y7, 10/9才開學,前幾日到學校試校服,順道參觀,環境好似去了郊外,一大片綠色草地,每班只有9-10個學生,真正的小班教學。

回覆:Kristy-mummy 的帖子

我個女已經話,不如放假時,你飛過來啦!   唔知兩個星期後,會唔會反口呢?  

Kristy-mummy  咁ge環境讀書,真係心擴神怡~~  發表於 12-9-7 10:58

回覆:Ding 的帖子

pls check pm .

kristy- mumy,

你改了個主題名稱, 真係我的心聲!  剛剛阿女打電話返來, 今朝的活動是打排球, 原來英國人是不太懂的, 只有來自西班牙, 德國和香港的同學仔才懂, 令佢變成小老師, 聽得出佢好開心, 幾proud of 自己識打, (傻婆)
噚晚有校內演出+晚餐, 招待家長, 佢solo小提琴和跟全班同學合唱, 校長還高呼佢個名字, 讚佢拉得好, 開心到佢飛起.
聽日,就有寄宿生活動, 去水上樂園, 佢超期待呀!

引用:Quote:Tommy+發表於+12-12-9+22:07+Ding,我

原帖由 Ding 於 12-12-09 發表
Tommy 唔該晒, 而家好好多, 就算無GPS, 有部 iPad 都可以 check 到條路點行. 我會上 google map 認下條路 ...
國際牌有效期一年,可以出發前一,兩個月才申請。 網上下載表格,把支票$80和相片,郵遞申請,約兩星期做妥後寄到府上。

‹ 上一主題|下一主題