用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

第二輪面試信 [複製鏈接]

原帖由 爆炸媽媽 於 09-9-26 10:57 發表
我都等緊,咁如有得2nd interview係咪多數都收呀?

通常有得2nd interview,錄取機會已經好大。但當然有例外,我有一個朋友佢個仔有得2nd interview,但結果都入唔到。

據我朋友所講,佢個仔响2nd interview坐唔定,曾經被薄責,可能因為呢個原因唔收。(當然可能仲有另一啲未知因素,但真正原因,始終係個謎)

據當天面試嘅staff講,應該要大約十月中先會知結果,我估可能係指2nd interview啩。(有錯請指正)

原帖由 coldbar 於 09-10-4 02:11 發表
-有冇其他人都收到口頭通知叫2nd Interview?
-分批叫定一次過叫, 仔仔收唔到口頭通知, 很担心!

唔使咁擔心,我都未收到。2nd Interview超過二百人,冇可能一日可以通知哂。

Anyway,祝大家好運﹗

原帖由 angelsecond88 於 09-10-6 02:25 發表
我都冇收到消息,不過我有預感會唔收

唔好太擔心,根據過往經驗,2nd interview係一個long process,甚至有人要等到12月先有2nd interview。

其實,我同老婆都有患得患失嘅感覺,唯有耐心啲等。

今朝十點鐘左右終於收到通知,聽日下午second in。希望一切順利。

原帖由 爆炸媽媽 於 09-10-7 16:02 發表
我和我的朋友都是5/9 first in嘅,到現在還未收到call是否空多吉少呢?

我囡囡都係5/9 first in。其實由上星期五學校已經開始聯絡家長,我哋都等到今日先收到通知。我哋估計由於要夾second in時間 (因為好多家長都要返工),所以通知嘅過程會耐一啲,要分好多日通知。

Anyway,希望大家順利﹗

原帖由 luiling 於 09-10-8 15:26 發表
多謝各位媽咪鼓勵, 依家唯有寄望黎緊既 interview 啦, 希望阿女吾好再發台瘟.  吾開心當然有啦, 臨門一腳撻Q, 好無奈.  係呢, 各位 2nd in 過既媽咪, 你地個小朋友 in 時, 情況係點架, 個校長係吾係好惡, 都吾知點解 ...

校長好好人,唔惡,不過面試時較嚴肅。

我囡囡都肯坐,不過就眼仔周圍望,腳仔成日fing。不過都勉強答到校長嘅問題,終於過咗,真係一額汗。由於真道係我同老婆嘅first priority,所以立刻註冊。

luiling,唔好灰心,一日冇話reject,一日都仲有機會。

原帖由 eemum 於 09-10-9 15:23 發表

I think this school is quite strategical that charge a lot for reservation a seat and just give few days for parents to decide.  So many parents may rethink to enroll or not even accepted by school. ...

非常同意﹗相對某啲直資,真道在「留位策略」較有效。猶記得之前某直資校長話有家長拖到八月先回覆話唔讀,霸住啲位,令有心嘅家長無限地等待。

再講,佢收嗰二千銀唔係袋落袋,而係將來計落學費度,對我哋有心俾仔女入讀真道嘅家長非常合理。

原帖由 軒Mother 於 09-10-9 23:41 發表
Hi littlefaith:
歡迎加入真道大家庭
遲d加入家長合唱團, 返黎一齊唱吓歌仔, 你就會見到校長
『唔嚴肅』輕鬆嘅另一面

係呀﹗我同太太已經計劃緊到時一齊參加。
好期待﹗

原帖由 Kangaroo 於 09-10-11 21:53 發表
I read from LOGOS website :

2010–2011 年度基階一第二輪招生簡介會 即將展開。歡迎仍有意入讀本校基階一的學生家長出席,以了解本校的理念及特色,詳情如下:
日期: 二零零九年十月十七日 (星期六)
時間: 下午七時半至九時 ...

真道每年都有兩輪小一招生,第一輪在六月,第二輪在九月。今年因H1N1,致使第一輪延遲到九月,令兩輪招生好像相隔時間很短而已。

原帖由 cjessjess 於 09-10-12 12:34 發表
終於收到call啦, 聽日second in.....
好開心呀))))))))))

恭喜﹗祝一切順利﹗

原帖由 junjunmama 於 09-10-25 03:00 發表
Aunti-DOS,
我個仔都係比較圓,一入門口校長就話佢看來都有成50磅,好眼力!In In 下,我個仔竟然問可吾可以食野,
可能已經比左個“喂食”印象校長,哈

...

Hi, junjunmama,

我囡囡剛剛相反,因為佢生得好細粒,所以臨完面試時,丘校長就微笑問咗一句:「你好細粒喎,係咪食好少飯架。」,跟住我個囡就傻笑…

原帖由 lovebabyv 於 09-10-26 15:47 發表
你地就好啦...我E+仲等緊信呀...

唔好灰心﹗十一月好多直資、私校公佈結果,到時會出現大執位,相信會有唔少位放返出嚟。祝你好運﹗
‹ 上一主題|下一主題