用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有沒有FS1R班家長 [複製鏈接]

原帖由 wunmum 於 10-9-13 21:27 發表
找尋同班同學!
我阿仔是FS1R班.

暫時出現在BK的FS1R家長分別有「Cinderalle」及「阿笨與阿占」,你可以聯絡他們。

原帖由 hin_ma 於 10-9-19 21:16 發表
唔該wunmum,我會出席的(明天打去留位),如果靠阿仔報告學校的情況... 我舉白旗了...

另外,請問各位家長,科學堂派咗d worksheet 回來,係咪要在家做到?還是比家長睇吓咋...(個不倒翁我整唔到呀);仲有,阿仔話 ...

雖然我女係喺 FS1I 班,不過我相信功課政策應該跟其他班差不多。

首先,下堂科學科係帶「扭蛋殼」,唔係真雞蛋殼。

其次係功課,據我女講,除咗數學科功課要放入「帶回校」嗰個folder外,其他科目嘅功課都要放入各科嘅folder內,以便該科老師上堂收集。譬如中文功課就放入中文科folder,英文功課就放入英文科folder,如此類推。

希望幫到你﹗

原帖由 阿笨與阿占 於 10-9-22 09:11 發表
hin_ma: 請多多指教!

各位FS1R媽咪:

昨晚各位有冇去家長晚會, 每科老師都好詳細咁講解課程進度, 等我地呢班新生家長唔會懵吓懵吓; 不過, 我原先諗住起碼會有半小時可以同自己班o既班主任傾計. ...

我同太太都有去聽,聽完各科介紹後,各科教學真係好生動,以學生為本,並且對各科要求清楚咗好多,可以同學校好好配合喇。

最深刻一句係:「真道是沒有閒科的」。

昨晚家長會overrun,9:45先完,所以都唔敢留太夜搵班主任傾,諗住有需要先打電話問班主任。

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 15:19 發表
每份 "My Word Journal" & "Learn to Write" 首頁右上方有註明 "Hand in on" 即交功課日期的:

My Word Journal (1): 24 September
My Word Journal (2): 8 October
Learn to Write: 27 October

大家...努力啦~

...

除了Word Journal (1)之外,I 班同學明天(24/9)還要交:
1. English Spelling Quiz Correction & Sign.
2. 普通話WS002 (要在家朗讀)
3. 數WS2B
4. 媒體WS1

大家加油﹗

原帖由 monkeydog 於 10-9-24 11:15 發表
媒體WS1 is only to be handed in next Wed.

By the way, what do we need to do for 媒體WS1?  

It seems that my son has done all the things in school....answers filled in for the 1st few questions and t ...

咦?我女寫媒體張worksheet 24/9交,莫非佢寫錯?今晚返去check check先﹗

原帖由 hin_ma 於 10-9-24 15:42 發表
唔該琪琪媽同little faith

媒體係咪剪報?但今天無媒體堂呀...而份ws上又無寫交功課日期.....我無放入書包呀...........

另外想問little faith, 數學份ws係點ga?

再次多謝各位家長熱心幫忙

...

To monkeydog:
媒體份WS1工作紙有幾行嘢要寫(上媒體堂已完成),下半部分就貼上一張報章的報導,指明哪裡是「標題」、「內文」和「圖片」。

To hin_ma:
數學WS2B工作紙句含「邏輯」題,其中有一題係問賽跑時四條賽道嘅運動員分別應該响邊個位置。

原帖由 hin_ma 於 10-9-25 17:04 發表
hi, littlefaith,

咁媒體功課係星期三先交?數學WS2B阿仔無攞返來喎....。

仲有家課冊上有中文功課,&溫故之新,溫故之新又係乜?另外仲有一張新派的中文紙(上面都有識字&識寫的字那份),要讀埋嗎?

唔好意思,太多野問, ...

Hi hin_ma,

抱歉,遲了覆你。
「溫故知新」即係中文默書,嚟緊係默「日常生活」裡嘅生字。
至於數學WS2B工作紙,應該有啲班未派,下星期或者會有架喇,唔使太擔心。
嗚… 嗚… 依家仲同緊個女「功課搏鬥」中,大家都加油呀﹗

請問有冇家長知Penmanship係咪要交呢?本來寫27號交,但我女話英文老師一直冇收,到今日都未交﹗

原帖由 KMY 於 10-9-30 09:08 發表
Littlefaith
這個我今晚返去再覆你

老師9月30日終於收咗Penmanship喇,thanks!

原帖由 car817ho 於 10-11-5 20:50 發表
各位真道家長大家好
我都希望仔仔出年可以入到真道呀
我依家已經成日睇有關真道既forum同資料
希望將來有機會同各位的仔仔女女做校友喇

會為你祈禱,期望你仔仔能成功入讀真道﹗

原帖由 winstonlai 於 10-12-6 22:45 發表
我想問吓,01-11年度的FS1R的家長有沒有set up facebook 群組。在這裡進行討論似乎又太公開好似無咩私人。

至於uncle-dos果個,我又唔係清楚/了解uncle -dos的背景喎。anyway,我希望FS1R有自己的家長facebook 群組可 ...

winstonlai:
check pm.
‹ 上一主題|下一主題