用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 Anybody can with share about Logos with to-be Logos ...
go

Anybody can with share about Logos with to-be Logos Parents? [複製鏈接]

daisy17772 發表於 12-11-28 12:24
This is definitely the thing I like about, 'cause boys like science and experiments.  I also know th ...
冇錯﹗曹校長從真道開校,已參與編訂數學、科學等科嘅教材,呢啲教材可以話係佢心血結晶。
科學科係真道寶藏之一(其他寶藏包括社會科、媒體科、綜藝坊等),我女今年DS1(小學第三年),科學第一學段認識身體不同部分,由細胞結構講起,跟住學埋消化、呼吸、循環等不同系統,筆記圖文並茂,又可以親手造「肺模型」、用顯微鏡觀察豬眼細胞組織,非常充實。第二學段教「科學探究過程」,藉唔同現象及實驗,教曉小朋友六個「科學探究」步驟,難怪小朋友返到屋企都咁鍾意同屋企人分享科學知識啦﹗

我女舊年社會科已經教「可持續發展」,今年開始教「中史」、「地理」,我諗香港都冇乜學校會咁著重呢啲知識。作為真道家長,見小朋友學得開心(因為真正活動教學),慢慢仲養成自學習慣(因為對求知識有濃厚興趣),又鍾意睇書發掘新知識,已經係好好架喇。唔通要死谷爛谷小朋友,等到佢哋對學習完全失去興趣,先嚟後悔咩?

luiling 發表於 12-11-30 10:14
littlefaith, 想請教下你, 讀完真道11年課程既銜接問題 小朋友是否可以選擇留係香港讀大學?  另, 真道英文 ...

1. 讀完真道11年,學生可選擇考新高中或IB,若成績不俗,可以循Jupas或non-Jupas入本地大學。

2. 學外語不會額外收費。至於到高中會否繼續讓學生修讀,我就不記得了,煩請其他真道家長代答。

‹ 上一主題|下一主題