用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount 定 港同(call waiting)?
go

Marymount 定 港同(call waiting)? [複製鏈接]

揀Marymount你一定要預咗追得上,如果追唔上學校會勸退,我有朋友個女就因為跟唔到要轉去國際學校。

ok3 發表於 15-7-17 18:03
其實官,津如果我賴死唔走, 學校有冇權踢我出校?
當然可以,捱到小六冇得升中,行人止步。

Charlotte_mom 發表於 15-7-17 20:33
唔好傻喇, 大把marymount學生唔係住果區, 當中亦不乏有人只貪名氣無了解過, 有跟唔上的例子唔出奇
...
Marymount大約會收60%自己小學生入中學,汰弱留強,要入讀就要考慮埋呢樣嘢,唔好到時上唔到中學先嚟後悔。至於港同,大多數自己小學生都上到中學。

好似講到我講大話咁,我嗰位朋友係真有其人,本身係MPS舊生,自行入唔到,之後大抽奬入。本來作為舊生,MPS係不二之選,可惜個女一直跟唔上,老師經常打電話嚟問原因,完全冇建議點改善,跟住讀咗兩年,終於捱唔到,於是忍痛轉校。

其實,好多人攞百年老校跟新派直資比較,實屬多餘。家長自己心中有數,buy名氣buy業績,自然會揀前者。我哋揀新派直資,事前真係花咗好多時間做功課了解學校,發覺好適合自己小朋友所以先會揀,唔係人云亦云。

無論如何,祝願你小朋友能有一個快樂嘅小學歷程!

Charlotte_mom 發表於 15-7-18 14:40
其他直資我唔知, 我講港同, 以第一身身份
港同基本上升得都會升, 無論升中同升班, 學校亦唔係睇分數, 而係 ...
Well said.
‹ 上一主題|下一主題