用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 送給新手家長 (特別送給SEN家長請看POST #2 LINK) ...
樓主: Charlotte_mom
go

送給新手家長 (特別送給SEN家長請看POST #2 LINK)     [複製鏈接]

回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom:
很有用﹗謝謝分享﹗

Charlotte_mom 發表於 13-9-11 12:03
等你補充啊, 上左黎EK咁耐, 我知你一定好多心得

Charlotte_mom,
見笑喇﹗面對呢幾年出生率大大回升,我細仔報學校冇家姐(SARS嗰幾年出生)咁順風順水喇,今年我仔都準備報小學,家姐嗰間又唔保證收,真係要做足功課先得,否則好似前年我仔報5、6間幼稚園都唔收,咁就弊喇。

其實,我都學緊嘢咋﹗

meloeskie2 發表於 13-9-12 14:01
請問如果已註冊一間直資,但自行還未放磅,如自行入到心儀小學,可否放棄直資而去自行註冊?手續怎樣做?唔 ...

只要你一註冊直資,該直資便會立即通報教育局,教育局會立即取消你自行申請,故此你所述的情況是不會發生的,放心。
很多直資會選定早於自行放榜以前,就會通知家長是否取錄,並會要求家長於限期內註冊,否則當放棄該直資學位論。

Charlotte_mom 發表於 13-9-16 20:58
又一個熱門問題: 咁究竟讀邊間幼稚園, 同升邊間小學有無關係?

當家長了解完以上咁多個post, 應該明白一樣 ...
揀學校,最重要係要揀最適合自己小朋友嗰間,而唔係人哋話好嗰間就揀嗰間。
我一個舊同學,早幾年個仔考入DBS,讀咗兩年先發覺唔適合,最後好辛苦先搵到間適合嘅小學轉返出去。另外一位朋友,個女考入SPCC,讀咗三年,到今年小四終於都係要退學,原因係小朋友讀得唔開心。與其浪費時間,不如早點花時間花心機去搵一間適合自己小朋友嘅學校。
‹ 上一主題|下一主題