用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問有無小朋友同班的家長呢?FS1S
樓主: shirleyliang
go

請問有無小朋友同班的家長呢?FS1S [複製鏈接]

我囡囡係FS1I班,多多指教!
唔知幾時先可以申請入家長會呢?

原帖由 KMY 於 10-9-5 20:47 發表
Hello littefaith
我個女都係FS1I呀, 第4組, 你呢?

咁啱?我個女都話佢係第四組(係咪有4女1男?)

名就唔响呢度講,check pm please!

原帖由 KenBaBa 於 10-9-6 00:20 發表

Dear littlefaith,

家長會剛於去年會員周年大會更改會章,每屆任期會按年曆一月一日起至同年十二月三十一日止。現屆家長會理事會已經正在討論及探討這個課題,相信不久就可以有個具體的答覆及安排。

個人非常感激你 ...

Dear KenBaBa,

別客氣,也高興認識你們﹗
由於親子王國裡過往曾有不少「有心人」扮真道家長,發放不盡不實批評真道的言論,所以才看不過眼,留下片言隻字,還望不會使真道蒙羞。
此亦所以作為新生家長,更想盡快能加入家長會,在討論區收集現時家長的寶貴意見及分享,使自己小朋友盡快融入這個大家庭。

原帖由 yanlongma 於 10-9-7 11:45 發表
hi!也來報到,打個招呼先!

我個女,雖然返開全日kinder,但因為上學路途遠左好多,所以都好累!而且佢係極容易憂慮的人,所以上個星期都心情不佳,哭着說不想返學呢!

FS1V - Jamson
           Kukukoo

FS1A - ang ...

yanlongma:
不要太擔心,個時間表如此精彩,相信小朋友很快會適應的。

原帖由 wkceci 於 10-9-8 16:01 發表
我想問吓 FS1 共有幾多班? 好似每班唔止30人, 是嗎?

真道FS1共有七班,分別為V、E、R、I、T、A、S,拼合即成為拉丁文 『veritas』,代表「真理」的意思。

以FS1共210人為限,每班不會超過30人。

原帖由 yanlongma 於 10-9-9 10:29 發表
我個女都係非常累,每晚也嚷着要早點睡!
而早上,又完全無胃口食早餐!放了小食在書包,也沒有吃,說因為要排隊去厠所,所以無時間吃!

唔夠瞓+吃不下,已瘦了一個圈,真令人擔心!
...

我女都話小息去廁所要排好長龍,所以佢話次次都等到小息差不多完先去。
睇吓可唔可以同校方反映…

原帖由 anjogmail 於 10-9-10 10:22 發表
我囡女尋日因為趕住去洗手間, 畀後邊一個跑得好快的女生撞跌在地, 左手痛到今朝連郁下都慘叫, 好陰公

囡囡依家點呀?
當時有冇老師處理?如果冇,或者要同校方反映一下。

原帖由 HangYi 於 10-9-12 20:50 發表
TansonMa,

Thank you!  But what is 熊貓先生?

即筆順紙,我女話老師話如果唔記得筆順,可以找熊貓先生。

原帖由 TansonMa 於 10-9-13 08:35 發表
各位,
在過去的星期六、日有無覺得好似好忙噉?淨做功課+温習加起來好似用了好幾小時。老公仲話:「乜咁多功課嘅?」究竟是否我未習慣小一生活呢? ...

我哋就用咗星期日一個晏晝加一個夜晚,功課份量其實唔多,但係好濕碎 (可能因為用工作紙,冇簿),所以都幾花時間。

我同太太就分工合作,我負責中文,太太負責英文,咁樣會冇咁辛苦。

原帖由 kukukoo 於 10-9-13 14:39 發表
anjogmail,

What is Planet II ? Why I didn't receive this ? Could you tell more about this ?

Planet II 嘅 leaflet,我都係响我女「maths」個folder度搵到,所以你可以搵吓maths啲工作紙附近有冇。

原帖由 kukukoo 於 10-9-13 16:13 發表
Dear mummies,

Thx and I will check it tonight. Actually we don't have any worksheet bring back from Maths since school start.

I see. Yes, we've also only received a few maths worksheets since 1st Sept. One of which is writing task of 1-10 (both in Arabic and Chinese).

That's why we always have to ask our daughter what she's learnt during the maths class :)

原帖由 HangYi 於 10-9-13 23:27 發表
Yes, busy ar.  Any kids take extra-curricular activities after school? My girl will have piano class on Mon n   drawing class on Wed, not much time left then, may really need to reschedule to weekend
...

For my girl, we have rescheduled all the after-school classes to 5:00pm or later. We've planned to cut some of them after the winter.

原帖由 Jamson 於 10-9-14 17:12 發表
Thx, but I can find the previous notices ( up to 8 Sept ) there only

學校個通告網頁update咗喇,可以睇到直至今日嘅通告。

家長會嘅通告,今日已派到家長手中,不過可能要細心找一找,我女將通告放咗落「中文科」嘅folder內,唔細心搵就會miss咗…

原帖由 KMY 於 10-9-15 09:39 發表
Hi little faith
please check PM
KMY

KMY: PM checked and replied.

呀… 我女又冇講「椰子夾酸薑」喎,今晚問吓佢先﹗

原帖由 KMY 於 10-9-15 12:46 發表
我個女係I 班, 佢有唱「椰子夾酸薑」, 只係唔知佢上邊科學啫, 唔記得係昨天定前天先開始唱!
另外J-O-Y 都有唱, 仲要係沖涼時大聲唱!

咁神奇?我女今日先肯唱俾我聽,佢堅持話今日音樂堂先教,我有啲懷疑係佢唔記得…

老師電話通告,今日(15/9)收到喇,大家記住記低佢。

此外,I 班又轉新時間表,各位 I 班家長請特別留意。(希望唔好再轉喇,唔該﹗)

原帖由 HangYi 於 10-9-15 22:27 發表
J!O!Y! Down in my heart, deep deep down in my heart!
I’ve got JOY, down in my heart, deep deep down in my heart!
Jesus give it to me, that no one can destroy! Destroy! Destroy! Oh~
I’ve got JOY, dow ...

我女剛剛唱咗一次,歌詞又有啲唔同:
J!O!Y! Down in my heart, deep deep down in my heart!
Jesus came to me, and no one can destroy it! Destroy! Destroy! Destroy! Destroy! Oh~

原帖由 KMY 於 10-9-16 16:48 發表
想問下"每天日誌", 你地小朋友會寫什麼? 每天都寫, 很多時不知寫什麼呢?

我會問個女想寫乜,然後叫佢自己先起稿,如果OK就直接寫埋落daily log。

不過,日日寫,的確幾難搵題材,有時乾塘都唔知點算。

‹ 上一主題|下一主題