用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

真道書院一直強調「有教無類」,不似一般Band 1學校奉行「汰弱留強」去保持好成績。只要家長願意,所有學生都能升中,一定能享受十一年真道學校生活。加上真道成績較好的學生,很多會選IB,故此DSE成績不亮麗,是可以理解的。

假如我是真道校長,為了谷成績,我會效法其他Band 1學校,「汰弱留強」,於小學踢走最差的學生,升中時吸引各Band 1學校的學生入讀,以真道老師的高質素及普遍對教學的熱誠,幾年內大幅提升DSE成績,跟Band 1學生睇齊,絕非難事。

但,如果真道奉行「汰弱留強」,就已經不是真道書院。

所以,如果家長著眼點係DSE,我會建議選擇奉行「汰弱留強」的學校。

第一次聽到有人竟然話IB試易考,明顯不了解IB課程。

我作為真道家長,同時任教津校高中DSE課程,體會IB及DSE分別其實很大。DSE需要非常多操練及背誦,跟IB著重自發學習、自我探究、重思考根本不同。我可以說,對填鴨式教育中長大的學生來說,IB比DSE難考得多。

hkpapa852 發表於 16-9-30 16:09
直資學校可以開辦非NSS課程既比例, 應該只會向下調, 不會向上.

啟思都已經不能再有多過50%學生讀IBDP了.

你第2個方法,正正係真道前校長當年想行的方法,個個學生都要報兩個試,但可以重視其中一個(我估計多數會重視IB),不過當年俾好多外界質疑是否行得通。隨著前校長離去,此想法已經成為往事。

heisonmama 發表於 16-9-30 17:40
其實係度比意見的都是幾位欣賞的前輩。我反而好奇樓主為什麼比較呢幾間學校的成績? 是因為這幾間最早有結果 ...

如果家長目標係入U,老實講,真係唔應該揀真道。

揀真道,將來入唔入到U,唔係最重要。論教育,除咗入U、考試之外,仲要好多更值得追求的地方:世界視野、領袖才能、探究精神、追求知識的熱忱、建立良好家庭價值觀、對傳媒、資訊的分辨能力、對美學追求等等,以上都是真道要培育的重點。

真道裡的小朋友不存在「隱形人」,個個學生都重要,學校俾好多機會學生,只要願意,所有學生都能在各項活動發揮所長,人人都有價值,不是一味只追求成績或比賽的獎項,真道學生普遍較有自信。

ACE2126   thanks  發表於 16-10-3 10:38

kennyann 發表於 16-9-30 19:37
榜頭或榜尾又如何,都只是一個幾間學校排位吧!何必要這麼計較呢!只要小朋友同家長都鍾意間學校.

...
每年總是有人喜歡以成績踩低學校,已見怪不怪,只有無奈。

poonseelai 發表於 16-10-1 10:21
我是凡人,仲係貪心的凡人,想孩子愉快學習,又想成績好(不是指狀元),再入心儀大學(不是指牛劍等等),好 ...

同你諗法相似,所以都唔會好似以前咁打長篇大論去為自己小朋友學校defend。我只係想重申,要跟一間從來唔「踢人」嘅一條龍學校比入U率,任何一個正常人,都會明白根本冇意義。一個冇意義嘅比較又要大造文章,恕在下不敢苟同(如果這等如無風度,也無話可說)。

揀真道的家長也是貪心的,不過著眼點不只在成績,而係全人教育及小朋友整個人生,成績,對一個人的人生來說,只是很小部分。大家都已是成人,不會不明白這個道理。

poonseelai 發表於 16-10-1 10:41
你這說法是知道其他學校是踢走人後成績,還是假設?

自己任教中學多年,跟來自不同學校的學生傾談,知道唔少小學存在呢個現象。佢哋唔會公然踢,但用嘅方法多樣化:長期冷待學生,當有關學生問問題老師不會答;將學生分類,只著重照顧成績好的學生;不停俾壓力家長,數個小朋友唔適合呢間學校,請另謀高就;留班、再留班等等。最後學生會自動退學。(這些事真道從來不會發生,因為真道認為教育是有教無類,一個都不能少)

另外,由於好多中學都非一條龍,一向公開試成績好的(但非代表師資好),在升中時自然會接收更多band 1學生,intake好,到公開試焉會不好?這是升中時的「汰弱留強」。

poonseelai 發表於 16-10-1 11:08

我意思是回應樓主列出的學校有踢人情況嗎?真道綱頁無列 ...
明白,誤會了,對不起。

heisonmama 發表於 16-10-1 17:04
入U率的確是客觀而有力的數據,但都不能忽視過程。好似划艇,用盲力不停划最終ㄧ樣可到終點,但是享受不到 ...
所以我從來唔會用入U率嚟定一間學校好與壞,對一間學校的評價,只著重入U率,是非常狹隘的。

retriever 發表於 16-10-3 09:36

只有部份學生能揀ib 唔係問題。

「只能話傳統名校精英太多」

好認同呢句。

hkpapa852 發表於 16-10-17 14:36
話時話, 如果要全民必修IBDP+NSSE, 恐怕變成趕客既行為.

始終讀IBDP要俾至少7萬一年, 唔係咁多家庭接受到

真道以前一向俾人印象係「另類」,「另類」到有啲「趕客」,所以當年報讀者,都係欣賞其獨特教育理念。學費,基本上並非「趕客」主要因素,就算遠遠超過70000元一年,仍然肯留在真道的高中家長仍大有人在。(否則早年不會幾乎完全動用不到學費資助,並非學校不發放,而是鮮有人需要申請)

猶記得2010年,由於當年負面新聞一個接一個,影響外界對學校印象,甚至試過只得800多個申請,相對當年間間直資申請人數都過千,真道當年幾乎「報親就一定入到」。

許多香港家長很功利,當見到真道IB成績不錯時,又一窩蜂去報讀,但又不了解清楚,及至學校取錄又心大心細,其實有幾多真真正正了解真道才去報?

siubbsw 發表於 16-10-17 15:09
真道的中文用校本課程,有冇教快,還是只教十一年會教唔足,真係唔知!
...

當然不是完全校本。以我女為例,去年(DS4,相等於F1)已經採用坊間課本,你怎會不知道呢?

siubbsw 發表於 16-10-17 15:26

未讀到ds4,ds3還是在用蘇教版,所以唔知教快還是教慢。你 ...

當你小朋友上到中學部時,全期六年,國文科教學進度,跟外間中學大致相同。
‹ 上一主題|下一主題