用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿中學老師報警告中六生影畢業相阻街 ...
樓主: giojoe9999
go

聖保祿中學老師報警告中六生影畢業相阻街   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-3-1 16:46
有幾曳呀,始終名校女生唔通校門外吸毒劈友咩
我係學生的話實好傷心,自己「阿媽」報警拉自己
...

有朋友係該校校友,噚日都話見到學校咁不近人情,好痛心。Anyway,家長依然會爭住送女入,名校嘛﹗

我任教的學校,噚日都係中六last day,噚日頭兩堂中六學生祝福禮,場面感人。(上少兩堂,真係有乜所謂呀?)

之後啲中六學生週圍同老師、師弟影相,學校,就好似一個家咁,使乜報警咁大件事呀?我噚晚工作到晚上七點幾先走,依舊見有中六學生仍然唔捨得離開,鼓勵佢哋兩句,叫佢哋加油,我先至放工。

cmchang0927 發表於 19-3-1 21:05
換個角度睇, 想找一間管得嚴的中學, 可考慮spss
SPSS未算最嚴。
有同事未轉嚟我校任教前,响新界某中學任教,出名係監獄,放學強逼性補課,全校午飯時間必須留校進食,放學後會有老師在附近商場頻密巡察,見有穿著校服仍流連商場的學生,會予以嚴厲懲罰。

Yanamami 發表於 19-3-2 13:41
嗱~~禁又唔好-竹篙扣哂所有“名校”帽子……
根據好多家長嘅邏輯,成績不濟是沒有資格稱為名校的。

haihaimom 發表於 19-3-2 14:42

我自己間母校(姊妹學校)都聽過有畢業生話唔願意再俾女兒 ...

Exactly。我太太當年都係响某著名傳統熱門女校畢業,到為自己女兒揀小學時,一早已經將佢母校剔除,佢話唔想個女步自己後塵。

daisy17772 發表於 19-3-2 15:44
有 spss 嘅老師係自己 fb 反駁 , 話啲 人 入嚟前應該知道呢間學校嘅culture,又話 個世界唔係圍住你個女轉  ...

不過,不少教會傳統女校,其實出名嚴,所以家長揀學校前係冇可能唔知。
除了我太太,我妹妹當年也是就讀某修女會的女校,在九龍區出名極嚴,試過有修女捉住某gel頭學生的頭髮,拖入女廁強行沖洗。我媽媽髮色較啡,我妹妹遺傳頭髮也是微啡,怎知被老師責問,最後要我媽媽親到學校力證啡髮乃遺傳,才得倖免。
‹ 上一主題|下一主題