用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs st Margaret coed
go

培僑 vs st Margaret coed [複製鏈接]

我當年沒有smc offer, 但我其實都心儀smc的。說實話我想揀間英文語境好既學校,類似陳守介果d,而陳守仁我小朋友只入到2nd in。

但一諗到smc 學費(同陳守仁比差double)再望多眼培橋個校舎,我覺得有培橋offer真係好幸運。而培橋既校長同老師同家教會家長又真係又好人又投入喎,如果唔係一定要入免費名校的話,培橋真係非常唔錯。今年到我細女考我都未必會考smc,學費4字頭感覺幾貴。

回覆 karaqueenie 的帖子

培橋係愉快學習,但課程都幾深,尤其係中英文,如果小朋友學術基礎麻麻地又想唔溫習以逸待勞,應該好大機會會跟唔上。再加上近幾年出生率高多人競爭,間間學校基本上都多人爭左。

回覆 littlemonkey 的帖子

起初我都同你一樣質疑親生仔說法,認為就算唔係親生,好多學生都讀左十年八年,點都算係培橋教出黎。但自我小朋友上左小學之後,我發現每個小朋友資質同程度都有好大分別,而99%家長都會首選名校。所以直接d講,十年前培橋收番黎的學生程度應該唔方好,如果咁都有44%入八大資助學位,叫幾好。

回覆 DevilPig 的帖子

我都唔清楚smc成績,70% local degree 可以包括自資學位的,不過可能你講得啱架。
SMC 係學費貴d,校舎麻麻地,其他唔清楚。

‹ 上一主題|下一主題