用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校感想
樓主: hkpapa852
go

選校感想   [複製鏈接]

我小朋友真係讀左happy school ,你估我唔想谷佢入名津咩,但佢明顯唔受谷,唔鐘意溫習和背誦,但上課十分投入老師講既全部可以recall,所以我想佢吸多d各方面知識先,遲d再睇下佢會唔發奮再諗。

有d野可一不可再,我唔會用自己小朋友去做實驗博下睇下谷唔谷得,又或讀下寶校試下係咪happy,學習興趣失左救唔番,朋輩影響亦好深遠,揀一間自己覺得穩陣既好過博埋d唔知乜。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁 happy school 都唔會個個考第一既,只係冇罰得咁金啫。

littlefaith  唔使去到罰,只要老師因為小朋友成績差而ignore你,都已經係好大懲罰。  發表於 16-10-5 10:37

回覆 SnowlyL 的帖子

其實真係有家長放手小朋友自己做功課架,自己既事自己做丫嘛。如果想唔跟功課其實讀邊間都得,有些小朋友真係自動波既。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實我覺得女仔太叻冇著數...

Soundervolt  Why?  發表於 16-10-5 14:40

回覆 littlefaith 的帖子

我唔係諗呢d,我只係覺得能力越大,責任越大。見有d師奶仔唔駛番工只因搵得唔多不如唔好做,做個少奶奶好過。

Happy School 真係唔一定少功課,不過一定唔會濫。新派直資既教學方法同傳統學校好唔同,未接觸過既人比較難了解係點,但傳統既方法就多數家長都親身經歷過。竹尸竹

在這裡我想打個比喻: 一天你孩子同你講,入劍橋其實唔係你想像中咁難,唔試下點知唔適合?已經報左,可以入了。一天孩子同朋友說,我初時都以為媽媽會唔適應老人院生活,現在咪幾好,仲肥左,而我又可以在外打拼。但事實上有邊個老人家想入老人院?有邊個小朋友想每日谷谷谷?

回覆 Dylanli2016 的帖子

活動教學同傳統教學都有自己一套訓練方法,我所指happy school 係採用新派教學方法既學校,一樣有功課,一樣有測考評估,會按學生程度安排合理課程,而且唔會單靠不停抄寫背誦和做練習來build up knowledge。其實讀書有好多方法,不停讀讀讀只係其中一種。

juliakmy  Agree, 世界很大, 方法有很多, 不要做井底之蛙  發表於 16-10-6 13:00

回覆 Dylanli2016 的帖子

咁證明你有眼光為小朋友揀左間啱佢既學校,係好事。

回覆 hha 的帖子

咁咪好囉,呢兩間學校都好體諒學生。但happy應該唔係呢兩間既selling point,只可以話應該可能唔算全港最谷學校。
‹ 上一主題|下一主題