用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
樓主: lhaha
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾 [複製鏈接]

lam.mammy,

我仔仔是 1B 班.   

原文章由 lam.mammy 於 07-8-28 22:43 硐表

Esther:
我個女讀 1P, 你個女讀那一班?
明天是否要帶一張生活照及1張學生照, 還是其中一張便可, 我問個女, 佢才話係呀

hjmdad,

餐單昨天派, maybe still in school-bag.

原文章由 hjmdad 於 07-8-28 23:18 硐表
哦,原來係咁。唔該晒樓上咁多位同學仔媽咪!謝謝幫忙。
你地咁好人仕,唔怪得hjm成日上黎玩。
----------------------------------
原來仲要學生相、生活相、同埋餐單,我個仔提都冇提過。
夜麻麻,去邊度揾 ...

大家 !

lhaha,

我比較夜瞓, 大約 12 點 (其實已經比以前早了).  10 點後, 仔仔瞓了, 就會上 BK, 看看大家家長的發表.

忘記帶相, 明天交回吧, 我相信沒有問題的 ;  老師是希望開始訓練他們的自理能力吧 !

原文章由 lhaha 於 07-8-29 08:56 硐表
哎呀.....點解我個仔無話要帶相ga......請問1c班的mami.....是否要帶相呀........我睇怕今日同hjmdad一樣ga la.....欠...
.......仲有一樣要問ga,......你地多數幾點鐘上bk ga?

我e家每晚哄個仔訓覺時連自己都訓埋 ...

lhaha,

Michael 的手, 要叫他小心d, 再受傷就好 trouble !

如果他話老師無叫帶相, 那就是不用啦 !  小朋友有時會不主動講的 ; 但問到他, 如果老師有所吩咐的, 他們一定會想起的.
可能班班不同呢 !

原文章由 lhaha 於 07-8-30 08:56 硐表
我都又再問個仔到底駛唔駛帶相呀......佢都話老師無叫!!!

So, 我決定信佢.....因為我諗過.....1)如果唔需要帶就最好la...因為代表佢真的有留心老師講野........2)如果要帶的話, 咁佢自己就要面對自己唔記得老師說話 ...

hoppergirl007,

仔仔話昨天玩了 1. 手拉手圍circle   2. 傳橡根 ;  他好開心, 因為不問我問, 他已經自己講我知.  妳囡囡開心嗎 ?

原文章由 hoppergirl007 於 07-8-30 10:00 硐表
Hi all Mumi,

Good Morning ar)))))

Ihaha,

太好啦, 你個仔拆得石膏, 真係呀....要小心小心!!

esther,

點呀, 琴日david仔有無話你知玩左咩呀?? heheee

大家的小朋友今日返學的情況如何 ?

我仔仔話今日在課室畫圖畫 , 今日也認識了數學老師 ;
另外, 他好幸運地給 Ms. Karen 選了做'班長', 1班有4個班長的.

不知道學校什麼會給家長 login id & password 呢 ?  我想看 e-class 的資訊啊, 特別是音樂科, 好精彩 !

Michael 隻手, 現在 ok 未 ?  還有痛楚嗎 ?  

這幾天, 我部門 job rotation, 我忙到頭昏腦脹 ; 每天都盡力令自己可以準時收工, 回家看到仔仔真開心 !

原文章由 lhaha 於 07-8-30 22:59 硐表
你就好la...個仔做班長..........恭喜晒呀david.....

Hi jfmiu,

謝謝妳的止鼻血方法.

Hi all,

不知為什麼, 今日大家都這樣忙, 我都好忙, 好疲倦啊 !  好彩有2天可以休息 !

今日1B 班沒有派數學書, 只有一些通告.  

原文章由 jfmiu 於 07-8-31 16:28 硐表
Esther,

我個仔小時候同你仔仔一樣,而且流好耐都唔停,一般做法都係用濕毛巾敷額或緊按鼻樑位,但後來有人教我用凍水濕兩塊棉花,然後敷喺耳背位置,問佢咩原因咁樣可以止鼻血,佢話唔記得,係睇報紙咁寫,所以唔好問我點解,我都唔 ...

hjm,

妳仔仔有數學書派回家嗎 ?  其他班有, or maybe 1B 未派 ?

妳平時要出外公幹 ?  那天妳 husband 有些手忙腳亂呢 !  叫他有什麼疑問, 上來bk, 一定可以解決 !

原文章由 hjm 於 07-9-1 09:56 硐表

Yes we're 1B so sports are on Tue and Fri....for taking photos therefore Monday and Tuesday will be formal dress!

Are you also taking school bus?

Dear all,

請問 S.D.  是什麼課程來的 ?

hjm &  hoppergirl,

我仔仔既沒有話要帶something about the space, 也沒有話要帶 vcd, 怎麼辦 ?

原文章由 hoppergirl007 於 07-9-3 12:12 硐表
hjm,

My daughter didn't says need to bring something about the space, she only told me can bring their favourite VCD back to school.

lam.mammy &  little_pig,

我都是打算叫仔仔著formal dress + 白色波鞋返學, 另帶PE 服換 .  今晚教他一次, 應該沒有問題的 ;   但我想最好在衣服上寫好名字, 我怕他會掉了,因為我只買了1件 formal dress.

p.s. 收了通告的家長, 記得 on or before 9月5日 文回學童保健的表格.

原文章由 lam.mammy 於 07-9-3 11:13 硐表

各位早晨!
我小朋友是1P班, 上星期五派了通告, 但沒有派數學書
因明天要影學生相, 要著formal dress, 但下午又有PE堂, 我想會叫個小朋友著formal dress 但著白色波鞋, 另帶PE 服換, 唔知佢自己可唔可以自己處 ...

hjm,

Hope can help you.

車嘜頭, 大家可以參考以下 :
http://www.joinlabel.com/qmenu18.asp?id=0308

原文章由 hjm 於 07-9-3 17:43 硐表
May I ask where you got the 名字熨畫?  I'm using ball pen only at the moment....many thanks!

ihaha,

我晚上先打完仔仔, 心痛到死 !     但他實在太沒有禮貌了, 我不想他這樣的態度成為習慣 ;  因我親眼見過我朋友的仔仔, 因為他媽媽不順他意, 一巴打在他媽媽面上.

原文章由 lhaha 於 07-9-3 23:06 硐表
hello........今晚終於無訓著覺lu...........

lhaha,

打仔仔, 是我平時不會做的動作 ;  但他是昨晚太沒有禮貌了, 我覺得要教教他.  在打之前, 其實已經跟他說教了很久, 實在沒有其他方法.  有時, 真的不知要如何教仔. 講就容易, 做就難.

Michael 的手, 真是要小心處理.  他唔肯用力伸直, 是否伸直時會痛啊 ?  or 已經習慣了彎曲 ?  要在未養成習慣前糾正他啊 !

原文章由 lhaha 於 07-9-4 10:15 硐表
做乜事要打David呀...?佢都好乖ga wor.....!!!

但我非常認同你, 打完佢個心痛到唔識形容.....
我昨晚都鬧了個仔一大場........因為佢隻手lor....彎曲到不得了....又唔肯用力伸直.....再咁落去.....佢隻 ...

YY,

GiGi 平時也是吃很少的嗎 ?  我仔仔平時在家要姐姐餵, 但昨天他告訴我, 自己好快便吃完飯, 是全合吃完.  他也說盒飯好好味.

為什麼突然要坐校車啊 ?  今年校車真的好多學生搭, 仔仔的校車也是坐滿學生.

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-9-4 10:16 硐表
hi all:
我囡囡昨天吃不完一盒飯,我叫她今日好食快d,不能浪費食物。

我今日都係被囡囡穿formal dress,著波鞋,帶pe衫。我吩咐她老師說要換衫時才換,否則她拎住d衫入廁所,都唔知可以放在哪兒。

另外,我今天終於 ...

lhaha,

Michael 昨天在學校吃飯後, 有什麼活動啊 ?  David 話他行了學校一圈 ;  他說他班上的朋友未吃完飯, 所以自己去行行.   

Dear all,

你們的小朋友有說飯後做什麼呢 ?

原文章由 lhaha 於 07-9-4 12:07 硐表
我個仔咁肥........一睇就知佢鍾意食之人la.........佢話d飯超好食因為夠晒熱特別好味wor.........仲用咗極速將d飯焚化咗落個肚dum度hahahaha

hjm,

我仔仔沒有說要做 3 pages Maths homework,  他只說要做 day book, 星期五交.   請問是做那 3 pages ?

lhaha,

1B 班英文homework, 仔仔沒有說有指定的 topic, 請問是否一早已經寫在 daybook 上 ?   

原文章由 lhaha 於 07-9-5 09:04 硐表
早晨呀...)))))

hjm,

我個仔都有功課呀.....係英文homework, "retelling book" 昨天的topic係"l'm a little teapot"他畫了一個好得意的茶壺......然後teacher stella 話叫佢地用英文講今日學到乜野解釋下佢地幅 ...

Dear all,

請問大家有 keep 本月的 lunch menu 嗎 ?  我忘記 copy 一份, 但又想提提仔仔明天吃飯的款式.   如有, 可以 fax 給我嗎 ?

hoppergirl007,

please send a copy to my e-mail address :

[email protected]

For the homework, I'll ask my boy tonight.  It seems he forgot the Maths homework la !

Thanks,
Esther

原文章由 hoppergirl007 於 07-9-5 13:18 發表
Hello everybody,

For 1B yesterday homework, they have Maths - first 3 pages and Englis is "My Day Book" and return back to school on every Friday (my daughter just tell me this moring but we bring it ...
‹ 上一主題|下一主題