用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣勸阿女剪短髮
樓主: yesthomas
go

怎樣勸阿女剪短髮   [複製鏈接]

醒目開學勳章

yesthomas 發表於 18-2-1 17:09
(利申)媽媽中學時都係短髮,大學先開始留長。

長頭髮,一定要多好多時間打理,變相少左時間應付繁忙的功 ...
Mmmmm......如果純粹為左慳番時間應付功課, 長同短髮打理時間可以相差幾多呢?   以我阿囡來講, 都係多15 mins左右, 或者叫佢剪薄啲, 已經易打理啲, 其他原因就另計啦. 女仔好多都重視外表, 佢自己鐘意就得啦,

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-2 12:31
我唔明大家點解覺得長短頭髮打理時間會差唔多。

我當年一直短頭髮, 無用護髮素, 洗頭水用一次, 唔洗吹5分 ...
你又誇張左少少既.... 我個女晚飯前洗頭, 吹唔洗5分鐘, 6,7成乾, 淨低由佢自然乾, 用魔髮梳, 頭髮打結都好易梳, 朝早佢自己紥條馬尾都唔使使5分鐘, 洗頭日日洗唔使過兩轉, 同短髮唔差得多時間......雖然我都有叫佢剪短, 因為我睇到好厭喇.   

醒目開學勳章

aquarius828 發表於 18-2-2 13:05
回覆 yesthomas 的帖子
仔既話一定有特別原因既

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-2 16:06
魔髮梳是什麼來著?
只係一把普通既梳, 但唔知點解就係可以一梳到尾, 頭髮打結都好容易梳開

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-2 16:50
完全無聽過, 邊度有得賣? 因為阿妹頭髮好幼, 極易打結, 梳就會痛, 但佢要跳芭蕾舞, 被迫一定要留長髮。佢每 ...
呢款產品有左好幾年, 我見過一田, UNY有得賣, 網上舖同淘寶都有.

little_yolky    發表於 18-2-5 09:31
‹ 上一主題|下一主題