用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放榜日
樓主: Rabo
go

放榜日   [複製鏈接]

ohnono 發表於 12-5-15 22:36
上年我地都有成個禮拜比我地去攪叩門、等消息,然後才註冊。今年10號放榜,12/13號就話要註冊,即係得2、3日,跟住就要註冊。好大機會要註冊左先,然後最多返去番張註冊証。...

2011年:
2011.07.05 (Tue)     :中一派位放榜
2011.07.07~08 (Thu~Fri):中一學位的註冊日

2012年:
2012.07.10 (Tue)    :中一派位放榜
2012.07.12~13 (Thu-Fri):中一學位的註冊日

兩者都是星期二放榜,星期四五註冊。

「上年我地都有成個禮拜比我地去攪叩門、等消息,然後才註冊。」??

fattykitty 發表於 12-5-16 17:52
請問jm
如果10/7放榜派左B校
11/7成功扣到心儀A學校
咁仲洗唔洗去B學校
是直接12/7 去A學校註冊嗎?...

直接12/7 去A學校註冊。

黃巴士 發表於 12-5-17 16:03
如考了A&B校, 心儀A校, B校先通知取錄, A校此時仍沒消息,
i) 是否先在B校辦留位,而此時B校不須要即時註冊的(未到DEADLINE13/7)
抑或是
ii) B校沒留位此手續, 要學生即時到B校註冊呢?? ...

(ii)

黃巴士  UNDERSTOOD!! THANKS!!  發表於 12-5-18 11:00

黃巴士 發表於 12-5-17 16:03
如考了A&B校, 心儀A校, B校先通知取錄, A校此時仍沒消息,
i) 是否先在B校辦留位,而此時B校不須要即時註冊(未到DEADLINE13/7)
抑或是
ii) B校沒留位此手續, 要學生即時到B校註冊呢??  ...

補充:
放榜時每個學生會收到以下文件:
1. 「派位證」Allocation Slip。
2. 「入學註冊證」Admission Slip。

1.「派位證」Allocation Slip 的正本是給家長保留的,只需交影印本給有關學校。

2. 「入學註冊證」Admission Slip 的正本是註冊用的。
若你接受學校A的取錄(無論經派位或叩門),你便要將「入學註冊證」的正本交給學校A作註冊。
之後若收到並接受學校B的取錄,便要到學校A取回「入學註冊證」的正本,再交給學校B作註冊。
之後若收到並接受學校C的取錄,便要到學校B取回「入學註冊證」的正本,再交給學校C作註冊。
之後若收到並接受學校D的取錄,便要到學校C取回「入學註冊證」的正本,再交給學校D作註冊。
如此類推。

黃巴士  好詳細.  THANK YOU  發表於 12-5-18 19:18

杰杰媽媽 發表於 12-5-26 23:21
到時幾唔開心都好,都一定要CONTROL自己唔可以俾仔囡睇到自己有幾唔開心,.等佢地有個平常心去叩門.......:ig ...
但是,如果到時十分開心,一定唔駛control自己的真情流露,讓仔囡睇到自己有幾咁開心,等佢地都開開心心的去慶祝。

Good Luck everybody!

‹ 上一主題|下一主題